23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ryanair kan fortsætte skattefidus

Ryanair kan fortsætte skattefidus

Det irske flyselskab udnytter den dansk-irske aftale om dobbeltbeskatning til at trykke de ansattes løn og arbejdsforhold . Regeringen har forståelse for problemet, men støtter ikke et forslag fra Enhedslisten om at genforhandle aftalen.

FOTO: Wikimedia
1 af 1

Det irske flyselskab Ryanair kan fortsætte med at udbetale lønninger til sine piloter og andet flypersonale, der ligger på mellem 9.000 og 11.000 kroner, langt under danske lønninger.

Det er konskvensen af, at et flertal i Folketinget torsdag afviste et forslag fra Enhedslisten om at genforhandle en gammel skatteaftale mellem Danmark og Irland.

Aftalen gør det muligt for de ansatte at slippe for at betale skat i Danmark, selvom de er bosat her i landet. I stedet betaler de irsk skat, der er væsentlig lavere, ifølge DR.dk under 20 procent.

Det giver det irske selskab en konkurrencefordel i forhold til et delvist dansk selskab som for eksempel SAS, mener Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested.

SAS' ansatte her i landet skal betale skat i Danmark, og trafikordføreren mener, at Ryanair kreativt udnytter ordningen, når selskabet via diverse vikarbureauer ansætter personale i Danmark til dumpinglønninger.

Løndumping helt lovligt

- Vi ville gerne fjerne de særbestemmelser i aftalen, der gør det muligt for flyselskabet at have personale boende i sin base i Billund, uden at de beskattes i Danmark. Og vi havde håbet på, at regeringen ville være med til at lukke det her hul, som Ryanair har fundet, siger Henning Hyllested til Arbejderen.

Han konkluderer, at Ryanair nu i stedet kan fortsætte med at udføre løndumping, oveni købet helt lovligt.

- Det er jo grotest, og det kan ikke have været meningen med aftalen, mener Hyllested.

DR Nyheder har tidligere været i kontakt med flere af Ryanairs omkring 60 kabineansatte, hvoraf de fleste bor i lejeboliger i og omkring Billund. Der er typisk tale om unge øst- og sydeuropæere.

- For mig er det en fin løn. Det er meget mere, end jeg kan tjene i mit oprindelige hjemland. Men det hænger kun sammen for mig, fordi jeg ikke skal betale dansk indkomstskat. Hvis jeg skulle betale skat i Danmark, ville jeg ikke have råd til at bo her med den løn, fortæller én af de ansatte, der ikke vil have sin identitet frem, da Ryanair ifølge dr.dk forbyder sine ansatte at tale med pressen.

Regeringen vil vente på Skat

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) gentog flere gange under debatten, at han ikke sympatiserer med de løn og ansættelsesvilkår, som flyselskabet "ifølge de foreliggende oplysninger byder sine ansatte".

- Jeg mener også, at en person med bopæl i Danmark skal kunne beskattes i Danmark af sin lønindkomst, også når den er tjent ved arbejde på et irsk fly, lød det fra Holger K. Nielsen.

Han havde heller ikke "større sympati" for den omstridte bestemmelse i den dansk-irske dobbeltbeskatningsoverenskomst. Alligevel endte han med at meddele, at regeringen ikke kan støtte beslutningsforslaget fra Enhedslisten.

- Vi vil gerne afvente det arbejde, som Skat har sat i gang for at undersøge området. Viser det sig så, at det vil være en god idé, at den dansk-irske aftale om dobbelsbeskatning genforhandles, ja, så prøver vi det, lovede Holger K.Nielsen.

I debatten var politikerne enige om, at ændrede skatteregler ikke alene kan stoppe løndumping.

- Og vi kan ikke øse problemet alene her i Danmark. Derfor har vi også bedt EU-kommissionen om at se på problemet, forklarede skatteministeren.

Den videre behandling af forslaget ligger nu i Skatteudvalget, men Enhedslisten vil arbejde videre med spørgsmålet. 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. maj. 2013 - 08:40   25. maj. 2013 - 08:45

Skatteaftale

noc@arbejderen.dk
Skatteaftale

Som udgangspunkt er man skattepligtig i det land, hvor man har bopæl.

Men i den såkaldte dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Irland, står, at dette ikke gælder "personligt arbejde i tjenesteforhold, der udføres om bord på et skib eller luftfartøj", som et selskab i et af landene anvender i "international trafik".

Her beskattes indkomsten i stedet i det land, hvor selskabet har "sit virkelige sæde".

Det er altså i Ryanairs tilfælde, Irland.

Dobbeltbeskatningsaftalen blev oprindeligt indgået i 1965.