23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En tier mere i timen

Tyske overenskomster

En tier mere i timen

For en gennemsnitlig tysk metalarbejder vil den nye overenskomst betyde, at lønnen stiger med knap ti kroner i timen - fra 165 til 175 kroner i timen.

Det store metalarbejderforbund i Tyskland krævede fra start 5,5 procent mere i løn og en etårig overenskomst. Her fra en af såkaldte "advarselsstrejker", som 750.000 metalarbejdere deltog i på skift for at fortælle arbejdsgiverne, at der er vilje til faglig kamp.
FOTO: igm-mittelhessen.de
1 af 1

I sidste uge indgik fagforeningen for de tyske metalarbejdere i Berlin-Brandenburg-Saksen overnskomst med branchens regionale arbejdsgivere. Fra 1. juli stiger lønnen med 5,6 procent over de kommende 20 måneder.

For en gennemsnitlig tysk metalarbejder vil det betyde, at lønnen stiger med knap ti kroner - fra 165 kroner i timen til 175 kroner.

Først i Bayern

Der indgås mange overenskomster i Tyskland i disse uger. De baserer sig ofte på den overenskomst, som metalarbejderforbundet IG Metall i Bayern indgik i midten af maj, og som dækker 3,7 millioner ansatte. Denne overenskomst blev som ventet retningsgivende for mange andre overenskomster, noterer det tyske dagblad jungeWelt.

Overenskomsterne fra Bayern og Berlin-Brandenburg-Saksen er nærmest identiske. Lønnen stiger 3,4 procent den 1. juli og yderligere 2,2 procent den 1. maj 2014.

Oprindeligt havde IG Metall krævet en et-årig overenskomst og en lønstigning på 5,5 procent, fremgår det af IG Metall's hjemmeside.

Både arbejdsgivere og forbundets forhandlere udtrykker tilfredshed:

Med den lave inflation er der udsigt til, at reallønnen nu stiger, og det er nyt i Tyskland.

- De ansatte kan med 5,6 procent mere i grundløn over perioden let følge med samfundsudviklingen, siger Berthold Huber fra IG Metal. Han henviser til, at der er kæmpet for dette resultat. Over hele Tyskland har 750.000 af forbundets medlemmer deltaget i såkaldte advarselsstrejker, som rullende er blevet gennemført, mens forhandlingerne foregik fra februar til maj.

Formanden for arbejdsgiverforeningen Gesamtmetall, Rainer Dulger er tilfreds med, at en overenskomst, der varer i 20 måneder, giver stabilitet og mulighed for planlægning.

Med den lave inflation i Tyskland er der udsigt til, at reallønnen nu stiger, og det er nyt i Tyskland. Tyske lønmodtagere har i lange perioder haft nedgang i reallønnen gennem de seneste 15 år, skriver forbundet FTF i Danmark om de nye tyske overenskomster. 

Der er store lønforskelle blandt metalarbejderne i Tyskland. Laveste månedsløn i overenskomsten er 15.000 kroner om måneden, og den højeste sats er på 36.370 kroner.

Hvis man ligger på en løn i midten er timelønnen 22 euro, hvilket svarer til 165 danske kroner.

Overenskomsten fastholder uændret seks ugers betalt ferie.

Det samme til plejere

Metal-overenskomsten ser ud til også at danne grundlag i andre sektorer. 

Fagforbundet Ver.di, som blandt andet organiserer plejepersonale, har den 22. maj  underskrevet en overenskomst, med de offentlige arbejdsgivere i delstaten Nedersaksen. Overenskomsten giver 30.000 medlemmer 5,5 procent mere i løn.

Disse nye overenskomster ændrer ikke på, at der er millioner af tyskere, der arbejder for en langt lavere løn.

Der er cirka otte millioner løst ansatte og vikaransatte i Tyskland. Mange af dem lønnes med under 8,50 euro (64 kr.) i timen, skriver jungeWelt mens 3F's Fagbladet oplyser, at over fire millioner har en timeløn, der ligger under 50 kroner.

Tysk LO's plan

Det tyske faglige LO, DGB, har længe argumenteret imod den konservative regerings økonomiske politik, der har holdt lønudgifterne på tyske virksomheder nede.

DGB har i slutningen af 2012 udsendt, hvad de selv kalder en 'Marshall-plan' for at skabe vækst i europæisk økonomi. De to hovedelementer i DGB's forslag er højere lønninger, som skal øge efterspørgselen og massive investeringer, som EU-landene og EU's institutioner skal levere midlerne til. Disse investeringer skal skabe flere arbejdspladser til både tyske og ikke mindst sydeuropæiske arbejdsløse.

De nye overenskomster i Tyskland med relativt høje lønstigninger kommer på et tidspunkt, hvor der igen er vækst i tysk økonomi. En økonomisk oversigt, som blev offentliggjort den 16. maj viser, at tysk økonomi voksede med 0,1 procent i første kvartal af i år.

Tyskland balancerer på kanten af økonomisk recession

I sidste kvartal af 2012 oplevede Tyskland et fald i bruttonationalproduktet på 0,7 procent, skriver FTF i en artikel om, at der er gået 'Hul på tysk løntilbageholdenhed'.

Mens Tyskland balancerer på kanten af økonomisk recession, så er der recession i nabolandet Frankrig. Både i sidste kvartal af 2012 og i de første tre måneder af i år var der en tilbagegang på 0,2 procent i fransk økonomi. 

Et land betragtes som værende i recession når økonomien går tilbage i to kvartaler i træk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. maj. 2013 - 08:00   30. maj. 2013 - 08:15

Tyskland

se@arbejderen.dk
Fagforening og overenskomst

22 procent af tyske arbejdere er medlem af en fagforening.

50 procent af tyske arbejdere er dækket af en kollektiv overenskomst, som er indgået mellem tyske fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer.

Den ugentlige arbejdstid i Tyskland er 37,7 timer om ugen - i det tidligere Østtyskland er den 39,7 timer. Men i IG Metalls overenskomst er den grundlæggende arbejdstid fastsat til 35 timer om ugen.

Kilde: eurofound.europe.eu & igmetall.de