05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Låget gik af tyrkisk trykkoger

Protest mod regeringen:

Låget gik af tyrkisk trykkoger

De voldsomme uroligheder i Tyrkiet med hundredetusinder af deltagere er en folkelig og social bevægelse med et enormt fælles had til premierminister Tayib Erdogans konservative og islamistiske styre, siger demonstranter.

Demonstranter råber slogans under mod regeringen den 1. juni.
FOTO: Murad Sezer/Reuters/Scanpix
1 af 1

Tyrkiske arbejderledere og venstreorienterede er ikke i tvivl om, at 10 års ophobet frustration kommer ud med fuld kraft i gaderne i øjeblikket, med centrum på Taksim-pladsen i Istanbul. De seneste to dage har offentligt ansatte støttet protesterne med to dages strejke på opfordring fra fagforbundet Kesk, skriver BBC.

- Dette er simpelthen en eksplosion af raseri. Det er en folkelig opstand og en social bevægelse. Dette er kulminationen på hadet mod AKP-regeringen og især mod premierminister Tayip Erdogan. Han må simpelthen gå af! Selv forstår han dog ikke niveauet af dette raseri og had, han har skabt, vurderer chefredaktøren på det venstreorienterede dagblad Sol, Kemal Okuyan, i et interview på netportalen Solidnet.org.

Folket mod-sætter sig den nyliberale ud-plyndring af ​​deres byer. Kemal Okuyan

Kemal Okuyan har selv deltaget aktivt i protesterne, der allerede bliver kaldt Det Tyrkiske Forår i stil med Det Arabiske Forår for to år siden.

600 træer

Han forklarer, at det blot var gnisten, der antændte bålet, da politi fredag hårdhændet fjernede demonstranter i Gezi-parken op ad Taksim-pladsen. De protesterede mod, at myndighederne vil fælde 600 træer for at give plads til et kulturcenter. Naboer frygter, at området med tiden skal blive et kommercielt shoppingcenter.

Amnesty International melder om to dræbte de seneste fem dage, mens næsten 1700 personer ifølge det tyrkiske indenrigsministerium er blevet anholdt. Den tyrkiske lægeforening siger, at tre dages demonstrationer har efterladt 1000 sårede i Istanbul og 700 i Ankara.

Ikke blot ved Gezi-parken er Erdogan kommet i modvind på grund af ambitiøse byudviklingsplaner. Erdogan støtter for eksempel byggeriet af en tredje lufthavn og en tredje bro over Bospurus-strædet til Europa, der alene skal koste 300 millioner tyrkiske lira, svarende til 908 millioner kroner. 

Ifølge det tyrkiske dagblad Evrensel står multinationale selskaber står parat til at bygge broen, og kort efter lagde premierminister Tayyip Erdogan grundstenen ved en åbningsceremoni for broen. Projektet medfører, at 2,5 millioner træer skal fældes i byen.

Endelig er ministerpræsident Tayip Erdogan blevet upopulær på det seneste ved at bestemme, at der ikke må sælges alkohol efter klokken 22. om aftenen.

Redaktør Kemal Okuyan vurderer, at demonstranterne udtrykker mange forskellige frustrationer på flere forskellige måder.

- Men gennemgående er, at folket modsætter sig den nyliberale udplyndring af ​​deres byer. De trodser den autoritære politistat. De er imod islamisering af deres hverdag. De konfronterer den krigsgale udenrigspolitik i deres region, siger redaktøren, der også er med i ledelsen af Tyrkiets Kommunistiske Parti (TKP).

Erdogan

Som leder af Retfærdigheds- og Udviklingspartiet AKP blev Tayip Erdogan den 14. marts 2003 premierminister. Han vandt valget i 2002 med 34 procent af stemmerne og vandt de to næste valg med 47 procent i 2008 og 52 procent i 2011. Især i landdistrikterne får han stadig opbakning, mens storbyernes indbyggere i stigende grad er utilfredse, viser flere meningsmålinger, beskrevet af blandt andet det tyrkiske dagblad Hürriet.

Tayyip Erdogans konservative, islamistiske parti fortsatte den nyliberale økonomiske politik fra forgængeren Abdullah Gül, som ligeledes kommer fra AKP, og som i dag er Tyrkiets præsident.

Tyrkiets statistiske kontor oplyser, at hver niende tyrker i den erhvervsaktive alder er arbejdsløs. Oveni er et rekordstort antal på 12.897 mennesker på blot 10 år blevet idømt straffe som "terrorister" - Tyrkiet tegner sig alene for en tredjedel af alle domme på verdensplan, anfører den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Nation of Change.

Journalister Uden Grænser har opregnet, at de lige nu sidder 72 mediefolk arresteret i Tyrkiet, heraf 42 journalister.

Syrien

Erdogans styre har styrket forholdet til EU og fortsat aftalen om USA's militærbaser i landet. 

Desuden har premierministeren i de seneste to år været voldsomt kritisk mod den tidligere gode nabo, Syrien. Den 4. oktober sidste år vedtog det tyrkiske parlament med 320 stemmer mod 129, at Tyrkiet kan sende sine soldater ind i ”andre lande” på militæroperationer.  

Tyrkiet har ifølge dagbladet Today’s Zaman indrettet en kommandocentral på en militærbase i middelhavsbyen Antalya for den væbnede syriske oppositionsgruppe Free Syrian Army.

”Erdogan, du valgte en borgerkrig i Syrien, og din politik er nu styrtet i grus”, lød overskriften på en løbeseddel, udgivet af TKP søndag i Istanbul ved demonstrationerne.

Selv afviser Tayib Erdogan at have været med til at anstifte krig i Syrien og afviste mandag på et pressemøde alle andre anklager mod ham.

- Folk deltager i uroen, der er organiseret af inden- og udenlandske ekstremister. Det handler ikke om Gezi-parken længere. Oppositionspartiet CHP (socialdemokrater, red.) har provokeret mine uskyldige borgere. Dem, der gør dette til en nyhed, og kalder disse begivenheder for Det Tyrkiske Forår, kender ikke Tyrkiet, sagde Erdogan ifølge BBC.

Hidtil har regeringen forsøgt at standse protesterne, der nu foregår i hele landet med magt, og mandag aften angreb politiet TKP's hovedkontor i hovedstaden Ankara. Bygningen, der også rummer et kulturcenter med en cafe, blev angrebet med tåregas. Alle i cafeen blev ført bort af politiet, oplyser TKP. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jun. 2013 - 09:00   06. jun. 2013 - 17:20

Tyrkiet

Anders Fenger
Skribent