Taler, hippierock og lømmelboogie krydret med grilmad og øl fra fad.
Det er ingredienserne i det program, som arbejdsløshedsnetværket Solidaritet eller Frit fald (SEFF) disker op med, når Arbejdsløshedskaravanen 2013 slutter i København i morgen.
- Vi vil byde karavanen velkommen og sammen med en række fagforeninger følges med dem det sidste stykke ind til byen, fortæller Jeppe Rohde, talsperson for SEFF og én af initiativtagerne til programmet.
Rasmus Østergaard, fra Nordjyllands Arbjedsløshedsnetværk, har været med hele vejen, og han glæder sig til at sætte puktum for karavanen og vende tilbage til Aalborg, hvor den startede i søndags.
- Det har været hårdt, men også utroligt positivt. Når vi snakker med folk på gaden, er der mange, der er enige med os i, at der er brug for at gøre noget og finde en mere solidarisk løsning på hele dagpengeproblemet, siger Rasmus Østergaard til Arbejderen.
Karavanen har undervejs gjort stop i 11 byer. Her har lokale kontakter sat rammerne for aktiviteterne lige fra debatmøder, workshops til indsamling af underskrifter for dagpengeforbedringer.
- Til min overraskelse har vi også fået stor mediebevågenhed. Det siger mig, at vi ikke helt bliver ignoreret, og at der er en interesse for at fortælle om vores sag, mener Rasmus Østergaard.
Fagforeninger rundt om i landet har været "flinke" til at bakke op moralsk og nogle også økonomisk, men den mere konkrete opbakning fra de arbejdsløse selv og fagforeningerne har ikke været imponerende.
Rasmus Østergaard kender ikke den præcise forklaring, men gætter umiddelbart på, at den dagpengeaftale, som kom på plads i pinsen, og som redder arbejdsløse fra helt at miste deres forsørgelse, har lagt en dæmper på mobiliseirngen.
- Vi kunne ikke vide, at der kom en dagpengeaftale, da vi begyndte at arrangere karavanen. Og der er jo også kun tale om en midlertidig løsning. Folk falder stadig ud af dagpengesystemet, så der er fortsat brug for at presse på for mere varige og solidariske løsninger for folk uden arbejde, lyder det fra Rasmus Østergaard, der selv har været på kontanthjælp siden oktober måned sidste år.
I København genkender Jeppe Rohde fagforeningernes "tøven" i forbindelse med lørdagens arrangement.
- Jeg synes egentlig, at når vi tager snakken med dem, så vil de gerne bakke op og også komme og tale, men det kniber mere med selve mobiliseringen. Jeg har ikke indtryk af, at fagforeningerne har sendt besked om marchen ud til de ledige medlemmer, siger han til Arbejderen.
Af samme grund forventer han ikke, at arrangementet i København bliver noget tilløbsstykke. Kan optoget blive på 100-200 personer, vil han betragte det som en succes.
Rasmus Østergaard slutter med en opfordirng:
- Lad os give den en skalle her til sidst og sætte punktum for karavanen med manér. Og så håber jeg fremover, at de arbejdsløse kommer mere på banen og organiserer sig, ligesom fagforeningerne skal spille en mere aktiv rolle i kampen for bedre vilkår.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278