06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rusland afviser pres fra Vesten

G8 opfordrer til forhandling med Syrien

Rusland afviser pres fra Vesten

Vestlige lande som USA og Storbritannien ønskede stærkere pres på Assads Syrien. Det lykkedes ikke på G8-topmødet.

Den russiske præsident, Vladimir Putin (th) var ikke enig med USA's præsident Barack Obama om at lægge stærkere pres på Syriens præsident Bashar al-Assad.
FOTO: Jewel Samad/AFP/Scanpix Denmark
1 af 1

Syrien blev et af hovedpunkterne på det netop overståede topmøde i Nordirland for de otte største industrinationer i G8-samarbejdet.

Statslederne fra USA, Canada, Frankrig, Italien, Japan, Rusland, Storbritannien og Tyskland samt EU-kommissionens formand og præsident udtalte tirsdag i en fælles erklæring fra Lough Erne-hotellet nær byen Enniskillen, at de er "forenet i at ønske en forhandlet og fredelig afslutning på Syriens borgerkrig".

Al-Qaeda i Syrien skal ødelægges

G8-erklæring

Erklæringen er et kompromis mellem de vildt forskellige positioner,som Rusland repræsenterer på den ene side og vestlige landem på den anden side, vurderer det britiske dagblad Morning Star.

Erklæringen kræver ikke, at Syriens præsident Bashar al-Assad træder tilbage som en forudsætning for fredssamtaler, men et punkt i den syv punkts Syriens-erklæring står der, at enhver fremtidig overgangsregering "skal dannes ved gensidig overenskomst".

Al-Qaeda

Den fælles erklæring opfordrer både Damaskus og oprørerne på den kommende fredskonference i juli i Geneve til "at forpligte sig til at ødelægge og udvise alle organisationer og enkeltpersoner i Syrien med tilknytning til al-Qaeda og andre ikke-statslige aktører forbundet med terrorisme."

Islamistiske grupper i Syrien dominerer i dag den væbnede kamp mod Assad, advarer det britiske dagblad The Guardian på lederplads og antyder, at USA er blevet bekymret for al-Qaeda's fremgang i Syrien.

Vestlige og arabiske lande har siden opstandens start i 2011 sendt udstyr til den væbnede opposition, hvoraf store dele er endt hos islamistiske grupper.

Kemisk

Den fælles G8-erklæring fordømmer "enhver anvendelse af kemiske våben i Syrien" og opfordrer begge parter i konflikten til at åbne op, sår FN's eksperter kan undersøge brug af kemiske våben i konflikten.

Rusland afviser påstanden om, at Assads regime ahr anvendt kemiske våben og kræver at se beviser.

- Vi har ikke nogen facts om, at sådanne våben er brugt af den syriske regering. Jeg kan forsikre dig for, at langt fra alle G8-medlemmer mener, at de blev brugt, sagde den russiske, præsident Vladimir Putin efter mødet ifølge den russiske tv-station RT.

I fredags erklærede USA, at det har beviser for, at det syriske regime har anvendt kemiske våben, og åbnede op for at sende lette våben til Assads modstandere.

- Vi vurderer, at Assads regime har brugt kemiske våben, herunder nervegassen sarin i små mængder mod oppositionen flere gange i de sidste år, sagde den stedfortrædende nationale sikkerhedsrådgiver Ben Rhodes ifølge den amerikanske internetradio NPR.

Påstanden er dog i modstrid med konklusionen i en rapport fra et hold af FN-eksperter under ledelse af brasilianeren Paulo Pinhera.

- Det har ikke været muligt med de foreliggende beviser at fastlægge nøjagtigt, hvilke kemiske stoffer, der er anvendt, hvor store mængder, deres fremføringsmåder, eller hvem gerningsmændene er, sagde han ifølge Reuters på et pressemøde i Geneve efter at have fremlagt konklusionen for FN's Menneskerettighedsråd.

Den britiske premierminister David Cameron forsøgte ifølge BBC i to dage før topmødet i Nordirland at lægge maksimalt pres på Putin for at få ham til at kræve fjernelse af Assad som forudsætning for en forhandlingsløsning på landets blodige krig. Det lykkedes ikke.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jun. 2013 - 08:04   20. jun. 2013 - 09:36

G8

Anders Fenger
Skribent
G8-topmødet
  • G8 er en koalition af otte af verdens førende industrinationer: USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, Canada og Rusland samt EU.
  • På mødet mandag og tirsdag i Nordirland annoncerede USA, at de formelle forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA nu går i gang.
  • G8-landene enedes om en Syriens-erklæring.
  • Det lykkedes ikke Storbritannien, at få vedtaget, at landene indfører registre over ejerskab af virksomheder for at bekæmpe skatteunddragelse og udveklse skatteoplysninger. G8-lederne nøjedes med at udtale, at det er vigtigt at undgå skatteunddragelse.