Efter sommerferien beslutter Folketinget, hvor mange stabsofficrer og transportfly, Danmark skal sende til FN’s mission i Nordmali, den såkaldte MINUSMA-styrke, der 1. juli overtager en afrikanskledt militærstyrkes opgaver.
Det står klart efter forhandlinger i Udenrigspolitik Nævn i Folketinget i torsdags.
Senest har Norge i forrige uge besluttet at sende 20 soldater og fem rådgivere, mens Sverige vil sende omkring 70 personer til styrken i Mali.
Enhedslisten overvejer dansk detagelse.
- Jeg er ikke pacifist. Det er nødvendigt med en fredsstyrke i Mali. Men vi skal dog have afklaret forskellen på Frankrigs militærstyrke og selve FN-styrken. Hvad er kommandovejen? For vi ved jo, at den franske fremmedlegion skal udføre det beskidte arbejde dernede, og FN-styrken skal være stabiliserende og fredsbevarende og beskytte civile og holde stridende parter adskilt.
- Men det hele er problematisk, fordi Frankrig er tidligere kolonimagt i Mali. Spørgsmålet om dansk støtte til FN-missionen skal rejses i Folketinget, før vi eventuelt siger ja, udtaler Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl til Arbejderen.
Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti, er imod sende danske soldater til Mali uanset om det er en del af en FN-mission eller ej.
- Danmark er et lille imperialistisk land og medlem af NATO. Derfor er det beskæmmende, at Enhedslisten endnu en gang er blød i knæene, når det gælder spørgsmålet om dansk krigsdeltagelse. De danske soldater vil ikke være neutrale aktører - FN-mandat eller ej, siger Jørgen Petersen til Arbejderen.
Også Helge Ratzer, talsperson for fredsbevægelsen Århus mod Krig og Terror, er kritisk og påpeger, at det er farligt, at FN-styrken skal støttes af den franske fremmedlegion.
- Både forøgelsen af den afrikanske tilstedeværelse i Mali med vestlige militære styrker og den fortsatte sammenblanding med franske militære operationer i Mali vil forstærke konfliktniveauet i landet og vanskeliggøre den nødvendige humanitære og demokratiske opbygning i Mali, som vi mener Danmark skal koncentrere sig om, siger han til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278