07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trætte af arbejdsgiverklynk

Fagbosser skærper tonen

Trætte af arbejdsgiverklynk

Fagbevægelsen er trætte af at høre på klynk. Hvis arbejdsgiverne har så svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, som de påstår, så kan de bare ringe til os, lyder opfordringen.

LO-fagbevægelsen kritiserer arbejdsgiverne for igen at skyde på de arbejdsløse, fordi der findes ubesatte stillinger. Arbejdsgiverne har selv en stor del af ansvaret, mener fagbevægelsen. Ja arbejdsgiverne er ligefrem dovne, mener de arbejdsløse, der i sidste måned gik arbejdsløshedsmarch gennem landet.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Hvis arbejdsgiverne har så svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, som de påstår, så kan de bare ringe til os, opfordrer Dansk Metal.

Forbundet reagerer på, at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bruger en ny rapport fra Arbejdsmarkedsstyrelsen til igen at hetze mod de arbejdsløse og beskylde dem for ikke at tage de ledige job.

Det er på tide, at virksomhederne selv når den erkendelse, at de kunne gøre det bedre.
Ejner K. Holst, LO

Ifølge rapporten var der i årets første seks måneder 9.400 job, som arbejdsgiverne forgæves forsøgte at få besat, men Dansk Metal mener, at forklaringen på de ubesatte stillinger er mere nuanceret end det billede af dovne arbejdsløse, som DA gerne tegner.

Arbejdsgiverne bærer nemlig selv en stor del af skylden.

Kun i en tredjedel af tilfældene har virksomheden slået jobbet op på den gratis portal jobnet.dk, og blot seks procent har kontaktet en a-kasse eller fagforening, viser rapporten.

- Det virker helt tosset, at man som virksomhedsleder ikke benytter de gratis muligheder for at få kvalificeret arbejdskraft. Det første skridt bør altid være at slå jobbet op og synliggøre det - både for de ledige og for folk i arbejde, siger Torben Poulsen, der er leder af Dansk Metals a-kasse.

Usynlige job

Ifølge hovedforbundet LO, som repræsenterer over en million lønmodtagere, kan arbejdsgiverne ikke tillade sig at klage, når de ikke gør sig mere umage for at gøre de ledige stillinger synlige.

- Det er på tide, at virksomhederne selv når den erkendelse, at de kunne gøre det bedre. Det er simpelt hen ikke godt nok, så længe der er så mange stillinger, som ikke er umiddelbart synlige, siger forbundssekretær Ejner K. Holst.

Undersøgelsen fra Arbejdsmarkedstyrelsen viser, at 41 procent af de arbejdsgivere, der har haft problemer med at finde folk, erkender, at de kunne have gjort noget anderledes eller bedre for at få besat stillingerne.

Dansk Arbejdsgiverforening gør Avisen.dk opmærksom på, at de fleste virksomheder ifølge undersøgelsen har anvendt de rekrutteringskanaler, som de tidligere har brugt med succes.

- Virksomhederne kan naturligvis altid blive bedre, og nævner selv ifølge undersøgelsen, at de vil bruge flere ressourcer på at forbedre annonceringen eller benytte et rekrutteringsbureau, siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen.

Ifølge den private jobportal Jobindex kan næsten alle stillinger besættes, hvis de annonceres ordentligt.

- Vores erfaring er, at hvis virksomhederne har svært ved at skaffe medarbejdere, så er der enten tale om højt specialiserede stillinger, at der er noget galt med virksomheden eller jobbet, eller at de simpelt hen ikke har annonceret jobbet ordentligt, siger direktør Kaare Danielsen.

Utroværdige arbejdsgivere

Landets største fagforbund 3F har gennemgået ni historier, der alle er blevet brugt som eksempler på, at arbejdsløse danskere ikke er villige til at tage eller søge det arbejde, der nu engang er.

- Ingen af de historier i medierne, vi har efterprøvet indtil nu, har holdt vand, siger forbundsformand Poul-Erik Skov Christensen til Avisen.dk.

Et af de eksempler handler om Lindenborg Gods. Det var umuligt at finde kvalificeret dansk arbejdskraft til det hårde udendørs arbejde på godsets planteskole og skovbrug, skrev Berlingske Tidende. Det viste sig, at Lindenborg Gods, på nær et enkelt stillingsopslag i lokalavisen, ikke har annonceret efter mandskab i over 10 år.

På trods af at eksemplerne bliver slået stort op i medierne, så viser det sig efterfølgende, at virksomhederne slet ikke har haft brug for arbejdskraft. Stillingerne har ikke været slået op på jobnet.dk eller på anden måde bredt annonceret, og i de fleste tilfælde er lokale a-kasser ikke blevet kontaktet angående de ledige stillinger.

3F’s forbundsformand mener, der er tale om regulær mediehetz mod de arbejdsløse.

- Jeg er forundret over omfanget af udokumenterede historier. Jeg er meget, meget forundret over, at Dansk Arbejdsgiverforening også deltager i det. For bare to uger siden sad deres direktør og påstod, at et bestemt hotel (Crown Plaza, red.) ikke kunne få danske ledige til at søge. De fører debatten på et løsagtigt grundlag, siger Poul Erik Skov Christensen.

Direktør i DA, Jørgen Neergaard Larsen, afviser anklagerne om løsagtig omgang med fakta som ”helt grundløse”.

”Virkeligheden er jo, at der er masser af job, som danske ledige ikke søger efter. Det bunder formentlig i, at gevinsten ved at gå fra ledighed til beskæftigelse er alt for lille for mange ledige,” skriver han til Avisen.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jul. 2013 - 07:00   17. jul. 2013 - 07:00

Job

noc@arbejderen.dk