20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fyret for kritik af arbejdsforhold

Fyret for kritik af arbejdsforhold

Fem ansatte på Plejecenter Blichergården i Viborg Kommune er fyret. Uhørt at man risikerer jobbet, fordi man stiller kritiske spørgsmål om forholdene på sin arbejdsplads, mener FOA.

Man skal passe på med at kritisere sin arbejdsplads, hvis man arbejder i Viborg Kommune. Fem ansatte ved demensafdelingen på Plejecentret Blichergården er blevet fyret efter at have kritiseret arbejdsforholdene og behandlingen af beboerne. Arkivfoto
FOTO: Jette
1 af 1

Fem ansatte på Plejecenter Blichergården i Viborg Kommune er blevet fyret på gråt papir. Det drejer sig om ansatte på plejecentrets demensafdeling.

Ifølge den lokale FOA-fagforening er det sket, fordi de ansatte har kritiseret lederen, mængden af arbejdsopgaver og problemer med omsorg for beboerne.

-  Det er utilladeligt, at fordi man tillader sig at stille spørgsmålstegn ved det, der foregår på sin arbejdsplads, så får man klasket. I stedet burde kommunen have tage kritikken alvorligt. Den kommer immervæk fra ansatte med mange års erfaring i faget, ja en af dem har arbejdet i 40 år i kommunen, siger næstformand i FOA-Viborg, Vibeke Pedersen, til Arbejderen.

Fagforeningen har i et års tid vidst, at der var problemer med arbejdsmiljøet, ikke på hele plejecentret, men på demensafsnittet.

Demente gemt af vejen

En af de nu fyrede, social- og sundhedsassistent Sara Eiby, har udtalt til foa.dk, at det drejer sig om interne notater, der forsvinder, fejl-medicinering og utilfredshed med retningslinjer, der siger, at de demente beboere ikke må vise sig på fælles-arealerne.

Viborg Stifts Folkeblad har talt med pårørende, der bekræfter de ansattes udlægning af forholdene. Nogle af de pårørende har udtalt, at de føler, at beboerne "bliver gemt af vejen". Andre pårørende har oplevet lederen opføre sig truende i "flere tilfælde", og de tør derfor ikke stå åbent frem med kritik af stedet, af frygt for at det vil gå ud over deres familiemedlemmer på plejecentret.

Sagen kulminerede på et møde i starten af juli. 

- Her fremlagde lederen en handleplan, som ingen andre, end ikke tillidsrepræsentanten, havde været involveret i eller set før mødet. De ansatte føler sig total overhørt, og under mødet bryder en af de ansatte sammen og forlader lokalet, og de andre følger efter hende, fortæller Vibeke Pedersen.

Mens de ansatte oplever situationen som en timeout, ser ledelsen helt anderledes på det skete.

- Medarbejderne forlader mødelokalet, og fællestillidsrepræsentanten vender tilbage med oplysning om, at de ikke møder på arbejde, før lederen er fyret, siger Lis Kaastrup, Sundheds- og Omsorgschef i Viborg Kommune til foa.dk.

Uberettigede fyringer

Vibeke Pedersen afviser ikke, at følelserne er løbet af med nogen af de ansatte under mødet, og at der kan være sagt noget på en måde, som ville være blevet sagt anderledes, hvis man ikke havde følt sig under pres. 

- Det burde en arbejdsgiver kunne forholde sig til, mener hun.

Tre timer efter at mødet er ophævet, bliver de fem kaldt til tjenestlige samtaler. Formanden for FOA Viborg, Birgit Otkjær, deltager og meddeler, at man gerne bidrager konstruktivt til en løsning af problemerne. Lige lidt hjælper det. Fyringerne står ved magt.

- Når man ultimativt meddeler, at man ikke kan arbejde sammen med lederen, er der ikke ret mange muligheder tlbage for at etablere et tillidsfuld samarbejde, siger sundheds- og omsorgschef Lis Kaastrup til Viborg Stifts Folkeblad.

Hun har nu bedt embedslægen, som fører tilsyn med plejecentret, om at undersøge arbejdspladsen.

FOA Viborg har sendt de fem fyringsager til forbundet, hvor de håber, at juristerne vil nå frem til samme konklusion som dem: at der er tale om uberettigede fyringer og at der skal rejses sag herom mod kommunen.  

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. aug. 2013 - 08:15   02. aug. 2013 - 08:15

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk