En international meningsmåling afslører, at mere end halvdelen af af verdens befolkning oplever, at deres indkomst er faldet i takt med krisen.
Det er en advarsel til verdens ledere om behovet for øjeblikkelig handling.
Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC
Fattigdommen er blevet større. Tilsvarende er tilliden til regeringerne skrumpet.
13.015 spurgt
13.015 personer i 13 lande har fået en række spørgsmål fra måleinstituttet TNS Opinion. Undersøgelsen - kaldet ITUC Global Poll 2013 - er bestilt af det internationale faglige LO (ITUC - International Trade Union Confederation).
Svarene, der kommer fra Belgien, Brasilien, Canada, Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Japan, Rusland, Spanien, Sydafrika, Storbritannien og USA, er tankevækkende, mener generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow.
- Det er en advarsel til verdens ledere om behovet for øjeblikkelig handling, siger hun.
To tredjedele af alle udspurgte i undersøgelsen svarer, at deres lands økonomi var blevet dårligere på fem år - siden 2008. Mere end halvdelen svarer, at de har set deres families indkomster falde på grund af højere leveomkostninger i samme tidsrum.
Og kun 13 procent mener, at deres regering fokuserer på arbejdende familiers behov og interesser.
- Globalt føler borgerne sig svigtet af deres regeringer, fordi disse prioriterer forretningsmæssige interesser fremfor beskyttelse af arbejdende familier, mens arbejdsløsheden og indkomstuligheden samtidig stiger. Borgerne sår alvorlig tvivl om effektiviteten af de nuværende love på arbejdsmarkedet, siger Sharan Burrow.
Hun advarer lederne af G-20-landene, der er verdens største industrinationer.
- De står nu overfor en nødsituation og en tillidskrise, der kan vise sig lige så farlig som under krisen i 2008, siger fagforeningsforkvinden.
Skab job
Burrow er glad for, at undersøgelsen fra TNS Opinion viser støtte til en række krav, stillet af ITUC.
For eksempel støtter 90 procent retten til at tilslutte sig en fagforening, indføre en mindsteløn og forhandle kollektivt, og hele 99 procent af de adspurgte går ind for love, som beskytter retten til at strejke og styrker nationale og internationale arbejdsregler.
Desuden viser undersøgelsen, at samme store flertal mener, at regeringerne bør beskytte arbejdere og deres familier for at reducere ulighederne.
Sharan Burrow mener, at der er penge nok i verden til at ændre tingenes tilstand. 200 millioner arbejdsløse er en skamplet, mener hun.
- Det kræver 1400 milliarder dollar til at sætte gang i infrastrukturen - det er mindre end halvdelen af de offentlige penge, som regeringerne i Europa og USA gav bankerne i krisens start i form af bankpakker. Vi skal have skabt ordentlige arbejdspladser. Det er folk i arbejde, der vil genskabe væksten, tilliden og mindske uligheden, siger hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278