20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Metroselskab kræver lærepladser

Entreprenører kaldt til hastemøde

Metroselskab kræver lærepladser

Onsdag mødtes det offentligt ejede Metroselskabet med de største entreprenører på metrobyggeriet i København. På dagsordenen var ét punkt: Der skal flere lærlinge ind på byggepladserne, hurtigt.

Byggeriet af den nye metrolinje Cityringen er i fuld gang, her fra den kommende station ved Nørrebro station.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Den offentlige bygherre på det store metrobyggeri i København er ikke tilfredse med, at der kun går otte lærlinge på byggepladserne.

Derfor havde Metroselskabet onsdag indkaldt hovedentreprenøren og de største underentreprenører til et ekstraordinært møde for at finde en hurtig løsning.

- På mødet gjorde vi det meget klart, at vi forventer, at de ansætter flere lærlinge i byggeriet af Cityringen. Det har underentreprenørerne givet os håndslag på, og nu afventer vi en konkret plan for, hvordan det kan ske hurtigst muligt, siger HR-chef i Metroselskabet, Peder Mandrup Knudsen, til Arbejderen.

Han betegner mødet som konstruktivt og er glad for, at der nu er indledt en god dialog.

Årsagen til, at Metroselskabet valgte at indkalde mødet netop nu, er en nyligt udarbejdet statusrapport, som viser, at der ikke er skabt de ønskede resultater. Faktisk risikerer man at miste flere lærlinge i de kommende måneder, fortæller Peder Mandrup Knudsen.

- De seneste tal viser desværre, at vi ikke er der, hvor vi gerne vil være. Det er utilfredsstillende.

Partnerskabsaftale

Metroselskabet har en målsætning om, at fem-syv procent af de timelønsansatte på projekt Cityringen skal være lærlinge. I øjeblikket er der ansat cirka 500 timelønnede. Dermed burde der gå imellem 25 og 35 lærlinge på byggepladserme. Alligevel er det indtil videre kun lykkedes at få otte lærlinge ind.

Ifølge byggeriets dagblad Licitationen er alle otte lærlinge tilknyttet to danske entreprenører - seks hos MT Højgaard og to hos L&H Rørbyg.

Metroselskabet og byggeriets italienske hovedentreprenører indgik i sommeren 2011 en partnerskabsaftale med arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, fagforbundet 3F og byggefagforeningerne i BAT-kartellet om at skaffe flere lærlinge i byggeriet af Cityringen.

Men på trods af partnerskabsaftale har det hidtil vist sig svært at leve op til den erklærede målsætning, og det undrer Peder Mandrup Knudsen, at de store udenlandske entreprenører ikke er gået mere til biddet.

- Det har vist sig svært at sikre et tilfredsstillende antal lærlingepladser på så stort og komplekst et byggeri som Cityringen. Men det ændrer ikke på, at vi og CMT (hovedentreprenør red.) konstant arbejder hårdt og målrettet på at skaffe flere lærlingepladser, siger han.

Enhedslisten tager sag op

Enhedslisten i København vil på det kommende møde i Borgerrepræsentationen kræve, at Økonomiforvaltningen og Frank Jensen sikrer, at de kommende metroetaper bygges med solide krav om lærlinge.

- Nu har vi håndfaste beviser på, at de frivillige aftaler ikke virker. Der må skrappere midler til. Derfor kræver vi nu hårde sociale klausuler, siger Signe Færch, Enhedslistens beskæftigelsesordfører i København.

I alt mangler omkring 3000 københavnske erhvervsskoleelever en praktikplads.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. aug. 2013 - 11:11   15. aug. 2013 - 14:10

Lærepladser

as@arbejderen.dk
Metroselskabets ejere

Metroselskabet har det overordnede ansvar for driften af metroen samt for at anlægge den nye metrolinje, Cityringen.

Metroselskabet er et interessentskab og ejes af:

  • Københavns Kommune (50,0 procent).

  • Staten ved Transportministeriet (41,7 procent).

  • Frederiksberg Kommune (8,3 procent).