19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et helvede for flygtninge

Internering i 18 måneder

Et helvede for flygtninge

Menneskeretsorganisationer betegner flygtninges vilkår i Grækenland som et helvede, der har til formål at afskrække fremtidige indvandrere.

EU's program for grænsebeskyttelse FRONTEX hjælper Grækenland med at holde illegale indvandrere ude. De, der alligevel kommer ind, risikerer blive indespærret i lejre i 18 måneder, under hvad Amnesty betegner som "umenneskelige forhold".
FOTO: icantrelaxingreece.wordpress.com
1 af 1

Grækenland er det land, hvor flest indvandrere og flygtninge forsøger at komme ind i EU - på flugt fra krigshærgede og fattige lande i Afrika, Mellemøsten og Asien, skriver den franske nyhedsstation France 24.

Men immigranters vilkår i Grækenland og en skærpet grænsekontrol mellem Grækenland og Tyrkiet har fået strømmen af illegale indvandrere til at falde fra 141.437 i 2011 til 72.437 i 2012, skriver den amerikanske avis The Wall Street Journal.

Det er meget bedre i Irak end her i Grækenland.
Azad Kerim, kurdisk flygtning

France 24 og andre medier samt menneskeretsorganisationer betegner flygtninges vilkår i Grækenland som et helvede, der har til formål at afskrække fremtidige indvandrere. I forrige uge var der opstande i interneringslejre for illegale indvandrere og flygtninge, som huser tusinder af mennesker.

Voldsomst var oprøret i interneringslejren Amygdaleza uden for Athen. Her lever 1200 asiatiske immigranter under så ringe vilkår, at de kastede sten og flasker mod vagter og politi. Raseriet blev ifølge France 24 udløst af, at myndighederne har besluttet, at lade internerede sidde i disse lejre i 18 måneder. Frem til 1. august var grænsen 12 måneder.

Politiet slog opstanden ned og arresterede omkring 50.

Sultestrejke

Det er ikke første gang, at de internerede i Amygdaleza protesterer mod vilkårene i lejren, og borgmester Sotiris Douros har længe advaret om faren for opstand, fordi forholdene i lejren med borgmesterens ord er "uudholdelige", skriver magasinet Global Research.

De internerede i Amygdaleza gennemførte i april en sultestrejke for bedre vilkår. Sultestrejken spredte sig til andre interneringslejre, hvor cirka 2000 internerede tilsluttede sig.

I den forbindelse gav myndighederne repræsentanter for menneskerettighedsgrupper lov til at besøge lejren. De udsendte bagefter en erklæring om, at "forholdene er forfærdelige". Lejren er "overfyldt, der er for dårlige hygiejniske forhold, utilstrækkelige udearealer og utilstrækkelig sundhedstilbud samt politivold".

Menneskeretsorganisationen Amnesty International kritiserer i sin årsrapport fra maj direkte forholdene for indvandrere og flygtninge i Grækenland og betegner forholdene i lejren Elliniko som "umenneskelige".

30 lejre

De nævnte interneringslejre er blot to af 30 lejre, som Grækenland har etableret med støtte fra EU, oplyser den britiske avis The Guardian.

I marts 2012  meddelte Grækenlands minister for borgerbeskyttelse, Michalis Chrysohoidis, at man ville anbringe 30.000 illegale immigranter i lejre, og at EU støttede projektet med 250 millioner euro.

Men lejrene er ikke tænkt som starten på et liv i Grækenland og EU. De internerede bliver "straks bedt om at rejse hjem", siger ministeren til The Gurdian.

Og de umenneskelige vilkår i interneringslejrene samt hjemløshed og sult blandt illegale immigranter uden for lejrene er skræmmende for mange flygtninge:

- Jeg vurderer, at 90 procent af de, der ankommer, ønsker at forlade Grækenland, men de har ikke midler til det, siger kurderen Azad Kerim til The Guardian. Det er meget bedre i Irak end her, tilføjer han.

Racistiske overfald og racisme i de græske aviser er med til at gøre livet uudholdeligt for flygtninge og indvandrere i Grækenland:

"Den græske regering og medierne nærer racismen og afleder opmærksomheden fra landets sociale krise som følge af nedskæringerne, der er dikteret af EU og udenlandske banker", skriver Global Research.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. aug. 2013 - 16:08   25. aug. 2013 - 09:55

Grækenland

se@arbejderen.dk