Ikke siden 2007 har der her i landet været en så lang overenskomststridig strejke, som den aktuelle konflikt ved Carlsberg i Fredericia. Her har 130 tapperiarbejdere nu strejket siden onsdag i sidste uge.
For seks år siden nedlagde hjemmehjælpere i Holstebro arbejdet, fordi de var utilfredse med deres løn. Den strejke bredte sig til hver tredje kommune og varede omkring tre uger.
- I de senere år har det været usædvanligt at lave en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse i så lang tid. det er mere normalt at nedlægge arbejdet et par dage, siger arbejdsmarkedsforsker Carsten Jørgensen fra FAOS til fagbladet3f.dk.
I foråret var der overenskomststridig strejke på jernstøberioet Dania. Den udsprang af uenigheder mellem ansatte og ledelse i forbindelse med lokale lønforhandlinger og varede knap en uge. Ser man til gengæld på de strejker, der har været i forbindelse med fornyelse af overenskomsterne, har der de seneste seks år været flere af længere varighed end den aktuelle hos Carlsberg.. Det gælder for eksempel i 2008, da de offentligt ansatte skulle have nye overenskomster. Sygeplejersker, pædagoger og sosu-assistenter strejkede i løbet af foråret for 15 procent mere i løn. Samtidig ønskede sygeplejerskerne at sætte fokus på deres arbejdsforhold. Nogle af de offentlige faggrupper, blandt andet sygeplejerskerne, strejkede i næsten to måneder
Konflikten fik en ende, da FOA, Sundhedskartellet og BUPL accepterede mindre lønstigninger af arbejdsgiverne - staten, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner - end de havde krævet i første omgang.
FOA gik med til 13,4 procent. BUPL accepterede 12,8 procent samt bedre forhold på løntrin og øget tillæg for overarbejde, mens Sundhedskartellet til slut accepterede 13,3 procent mere i løn over tre år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278