Indiens økonomi vakler på grund af kapitalflugt. Indiens premierminister har i forbindelse med åbningen af G20-topmødet i Skt. Petersborg indtrængende bedt USA og andre rige industrilande om at føre en pengepolitik, som ikke dræner Indiens og andre udviklingslandes økonomi.
Kapitalflugt kan få et lands økonomi til at bryde sammen.
- Det går dårligere i vækstøkonomierne, som oplever de negative konsekvenser af stor kapitalflugt, siger premierminister Manmohan Sing ifølge avisen Financial Times.
De store udviklingsøkonomier er blandt andre BRIKS-landene, Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.
Rusland har som vært for G20-topmødet, der slutter i dag, sat den økonomiske krise som hovedpunkt på topmødet.
Pres på USA
På mødet lægger de store udviklingslande pres på USA, der er ved at forberede salg af nye serier af statsobligationer for at dække sit handels- og budgetunderskud og stimulere finansmarkedet. Det er tilsyneladende attraktive statsobligationer, for de har fået investorerne til at flytte store mængder kapital fra ulande til USA.
Op til topmødet i Skt Petersborg holdt finansministrene fra G20 et indledende møde. Indonesiens finansminister efterlyser klare udmeldinger fra USA om Washingtons pengepolitik:
- Vi lever i en gensidig afhængig verden, og derfor skal disse spørgsmål aftales bedre. Jeg tror ikke, at noget land har fået tilstrækkelige oplysninger om USA's planer om en lettelse af pengepolitiken, siger Indonesiens finansminister Chatib Basri til Financial Times.
Kapitalflugt er farlig
Kapitalflugt kan få et lands økonomi til at bryde sammen. Det medfører, at det bliver svært at skaffe kapital til investeringer i produktion og anlægsopgaver samt til dækning af offentlige udgifter.
Kapitalflugt presser værdien af et lands valuta ned. Det har to hovedkonsekvenser. Den ene er negativ, og den anden er i det umiddelbare positiv. Det negative ved et kursfald på et lands valuta er, at det bliver dyrere at betale renter og afdrag på udlandsgæld. Det positive er en bedre konkurrenceevne, varer kan sælges billigere på verdensmarkedet.
Stort set alle ulande og udviklingslande med undtagelse af Kina oplever kapitalflugt, skriver økonomen Ha-Joon Chan i den britiske avis The Guardian.
Han advarer om, at situationen i dag minder om den 'asiatiske krise' i 1997, der blev udløst af stor kapitalflugt. Og som medførte konkurser, fyringer og stor arbejdsløshed og social nød.
Det er de mange tusinde milliarder dollars, som USA og andre rige industrilande har pumpet ud på finansmarkederne, der skaber finansiel uro i hele verden.
Det har været som "et elektrisk chok, der har holdt finansmarkedets hjerte i gang, men efterfølgende har det skabt en række bobler - på aktiemarkedet, på ejendomsmarkedet, og varemarkederne - bobler, som kan sprænge og udløse en ny finansiel krise", skriver Ha-Joon Chan.
Mens G20-lederne mødes, er kursen på indiske valutakurs den dårligste nogensinde med 69 rupee for en dollar. Væksten i landet er nu nedskrevet til fire procent i år. Det er cirka en halvering.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278