Den 17. september står det klart, om de 6000 slagteriarbejdere, der arbejder på Danish Crowns svineslagterier i Danmark, har stemt ja til en aftale, der betyder, at de over de næste fire år skal aflevere 600 millioner kroner af deres løn til et investeringsselskab.
Selskabet skal yde billige lån til Danish Crowns ejere - nemlig de 9000 danske landmænd, der ejer andele i slagterikoncernen. De skal bruge pengene til at udvide produktionen af slagtesvin.
Hvis smågrisene blev opfedet i Danmark, ville vi jo ikke have mangel på slagtesvin.
Peter Uno Andersen.
Ifølge Lars Mose, fællestillidsmand på Danish Crown Horsens og formand for tillidsmandskollegiet i Danish Crown, vil en investering af alle 600 millioner lønkroner kunne sikre produktion af tre millioner flere svin om året. Det skulle give arbejde til 1000 flere slagteriarbejdere, netop det antal, som ledelsen har truet med at fyre på grund af manglende leverancer af slagtesvin
Den enkelte slagteriarbejder skal aflevere omkring 1000 kroner om måneden efter skat
- Og ja, du må godt kalde det lønnedgang. Men jeg vil kalde det en investering i vores arbejdspladser. Pengene ender ikke i lommen på Danish Crown, men skal udelukkende bruges til at yde billige lån til danske landmænd, så de kan øge deres produktion af slagtesvin, siger Lars Mose til Arbejderen.
Ingen jobgaranti - men jobløfter
Blandt slagteriarbejderne er der kritik af, at aftalen ikke garanterer arbejdspladserne - kun at der ikke vil blive lukket hele slagterier i de fire år, aftalen løber. Ledelsen har bebudet, at man nok ikke kan undgå at fyre op mod 500 næste år. Også det, at slagteriarbejderne ikke får de indbetalte penge igen, men må sige farvel til de 600 millioner kroner for evigt, vækker kritik.
Slagteriarbejderne på Danish Crowns ferskvareterminal i Kolding skriver således i en pressemeddelelse, at de allerede igennem de senere år har "oplevet en væsentlig stramning af vores bonus - akkord - lokalaftaler og føler ikke, at vi bare kan afgive yderligere lønkroner".
"Vi finder ikke, at en lønnedgang er den rigtige vej at gå i forhold til at fremskaffe investeringskapital til staldbyggerier rundt omkring i Danmark. En lønnedgang, der set ud fra vores synspunkt ikke giver nogle garantier for fortsat beskæftigelse", skriver de 55 slagteriarbejdere i Kolding, der derfor opfordrer til et nej til aftalen.
Tican: Ikke hos os
Hos Tican, den anden store slagterikoncern i Danmark, har slagteriarbejderne ingen planer om at indgå tilsvarende aftaler, oplyser tillidsmand Peter Uno Andersen til Arbejderen.
- Jeg har ikke mødt en eneste på Tican, der kunne drømme om at lave noget lignende. Vi har igennem de sidste ti år været udsat for rationaliseringer og tempoopskruninger, så vi i dag løber stærkere end nogensinde og får mindre for det. Så her er der absolut ingen planer om at aflevere lønkroner for at bevare arbejdspladser, siger Peter Uno Andersen.
Derimod bør der fra politisk hold sættes ind for at sikre den fortsatte produktion af slagtesvin i Danmark, mener tillidsmanden. For eksempel med et indgreb mod, at der hvert år bliver sendt op mod ti millioner smågrise ud af landet.
- Hvis smågrisene blev opfedet i Danmark, ville vi jo ikke have mangel på slagtesvin. Politikerne kunne starte med at indføre en afgift på alle de smågrise, der bliver sendt ud af landet, forslår Peter Uno Andersen.
Men det vil jo være i strid med EU's regler om varernes frie bevægelighed?
- Ja det er en af hæmskoene ved EU. Men i øjeblikket nedlægger den tyske regering med sine favorable tilskudsordninger jo dansk svineproduktion, siger Peter Uno Andersen.
Markedet bestemmer
Når Danish Crown mangler slagtesvin, er årsagen, at det ikke kan betale sig for danske landmænd at investere i produktionen, understreger Henrik Mortensen, formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter.
Det skyldes, at tyske landmænd, der nyder godt af diverse støtteordninger, lempeligere miljøregler og underbetalte østeuropæiske slagteriarbejdere på de tyske slagterier, opkøber danske smågrise til en god pris. Det har betydet, at danske landmænd nu eksporterer i nærheden af 10 millioner smågrise om året, mens produktionen af slagtesvin samtidig er faldet.
Danske landmænd har dog også investeret i nye svinestalde igennem de sidste ti år. Men nogle af de største investeringer har fundet sted i Polen, hvor både miljøbestemmelser og lønninger ligger langt under dansk niveau.
I samme periode har Danish Crown nedlagt næsten 8000 arbejdspladser i Danmark - heraf er mellem 1600 og 2000 arbejdspladser flyttet ud af landet, primært til Tyskland og Polen, viser en opgørelse, som Aalborg Universitet har lavet.
Det er markedet, der bestemmer, og det ændrer Danish Crown-aftalen ikke ved, siger Hans Jørgen Nygaard, formand for landsforeningen "Frie Bønder - Levende Land":
- Det er svært at forestille sig, at slagteriarbejdernes penge skulle gøre industriel svineproduktion mere rentabelt. Er det så også i slagteriarbejderens løningspose, at pengene skal hentes, når svinenoteringen falder, og der atter kommer underskud, spørger Hans Jørgen Nygaard retorisk.
- Er industriel svineproduktion er desuden en enorm belastning for miljøet. Det er på tide at sadle om og skabe en landbrugsproduktion, der både er økonomisk og miljømæssigt bæredygtig, siger Hans Jørgen Nygaard til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278