Hvordan får vi flere unge til at blive aktive og føle tilknytning til 3F?
Det var humlen i en livlig debat på 3F kongressen i går, affødt af et forslag fra afdelingerne i 3F København og 3F Aarhus Rymarken.
Forslaget gik på, at forbundets ungdomsindsats skal tage udgangspunkt i den gruppe, hvor de unges fag og branche er repræsenteret og ikke som i dag, hvor 3F Ungdom samler ungdomsarbejdet på tværs af alle fagene.
Vi har sat gang i en meget vigtig debat om, hvordan 3F udvikler sit ungdomsarbejde.
Brian Nauntoft Hansen
- Alle erkender, at vi har problemer med at få unge til at blive aktive. Skal det ændres, bliver vi nødt til at være meget konkrete, når vi henvender os til dem, mener Brian Nauntoft Hansen.
Han er med i bestyrelsen i 3F Viborg og arbejder til daglig ved Jensens Bøfhus. Her oplever han, at det generelt er nemmere at falde i snak om sit fag end om 3F Ungdom.
Tanja Fynbo har været med til at udarbejde forslaget. Hun er tidligere næstformand i 3F Ungdom og deltager på kongressen som aktivist. I hverdagen er hun faglig sekretær i Privat Service Hotel og Restaurationsgruppen (PSHR) i 3F København.
Faget i centrum
Her har erfaringerne med at samle unge medlemmer til faglige aktiviteter i deres egen gruppe været positive. Da PSHR i foråret lavede en faglig weekend kom der 70 timeldinger, men der var kun plads til 20, fortæller hun.
- En tømrer og en tjener har jo ikke meget til fælles ud over, at de begge er medlemmer af 3F. Hvad skal en tjener med viden om akkordafregning, spørger Tanja Fynbo.
Netop frygten for at sætte det tværfaglige over styr, fik Lars Bonde Knudsen fra 3F Ungdom til at tale imod forslaget.
Han luftede sin bekymring for, at fællesskabet ville gå tabt, hvis man udvikler ungdomsarbejdet i hver af 3F's seks branchegrupper.
- Det er vigtigt for os, at det er tværfagligt, det vi laver, sagde Lars Bonde Knudsen, der også er én af tre unge medlemmer i hovedbestyrelsen.
Tværfaglighed
Formanden for 3F Ungdom, Rebekka Hansen, fulgte i samme spor.
- Jeg kan godt se pointen i, at man skal kunne se sig selv i fagforeningen. Men man skal også kunne se, at vi er en fagforening med mange forskellige fag og brancher, sagde hun til de 863 delegerede.
Formand for ungdomsudvalget i region Midtjylland, Jeff Egert Lyhne, kommer ud på erhvervsskolerne i området. Han er helt enig i, at det er vigtigt at huske på fællesskabet.
- Det er bare ikke der, vi skal starte. Når jeg har været på for eksempel fiskeriskolen i Thyborøn, så gider de unge ikke høre om 3F Ungdom. Men de lytter, hvis vi begynder at snakke om noget, de kan forholde sig til, deres arbejde og deres arbejdsforhold, siger han til Arbejderen.
Forbundets hovedbestyrelse opfordrede til at stemme forslaget ned, og det skete da også.
Alligevel opfatter tilhængerne af forslaget ikke, at de har lidt et nederlag.
- Nej, vi har sat gang i en meget vigtig debat om, hvordan 3F udvikler sit ungdomsarbejde, lyder det fra Brian Nauntoft Hansen.
Noget med hjem
Og udvikling er helt afgørende, lyder det fra Natasja Chilli Nielsen, delegeret fra 3F København.
- Jeg er ikke aktiv i ungdomsarbejdet som sådan, men jeg har en del unge kolleger på min arbejdsplads. Nogle af dem anbefaler jeg at deltage i 3F ungdomsaktiviteter, og jeg mener, det er vigtigt, at de får noget med hjem, som de kan bruge, siger hun til Arbejderen.
Natasja Chilli Nielsen er tillidsrepræsentant for cirka 30 kokke, tjenere, catere og ufaglærte ved Meyer Kantiner.
- De må hellere end gerne have det sjovt, når de bruger en weekend på en faglig aktivitet. Men de skal også vide noget om deres overenskomst og andre rettigheder. Og det gør de nemmest, hvis de sidder sammen med andre fra deres eget fag, mener den 27 årige københavnske tillidskvinde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278