Når Region Nordjylland i næste måned skyder gang i byggeriet af det nye Universitetshospital i Aalborg, vil de håndværkere, som bliver ansat til arbejdet, være sikre på at få løn efter danske overenskomster.
Regionen vil nemlig som den første offentlige bygherre i Danmark benytte sig af kædeansvar i udbudsmaterialet.
Det betyder, at hovedentreprenøren på det 4,1 milliarder kroner store byggeprojekt, kommer til at hæfte for eksempelvis manglende løn hos underentreprenører.
Bliver vi bekendt med, at der er udenlandsk arbejdskraft på vores arbejdspladser, vil vi bede om at se opholdstilladelse, ansætteleskontrakt og lønsedler.
Ulla Astman(S), regionsformand
Uanset om arbejdskraften er dansk eller udenlandsk, skal den aflønnes efter danske overenskomster og arbejde på danske arbejdsvilkår, forsikrer formand for regionsrådet, Ulla Astman, overfor dr.dk.
- Vi indbygger kædeansvar i vores udbud. Det vil sige, at den entreprenør, vi indgår aftaler med, også hæfter for underentreprenørerne. Skulle de overtræde reglerne, så har vi én at føre ansvaret tilbage på, siger Ulla Astman.
Glad byggeformand
Meldingen glæder Reidar Kogstad, formand for byggegruppen i 3F Aalborg.
- Det er et stort skridt i den rigtige retning, og det betyder, at vi nu har fået en allieret i en kamp, vi ellers har stået temmelig alene med, siger byggeformanden til Arbejderen.
På trods af egenkontrol har 3F ved tidligere projekter, som Region Nordjylland har været bygherre på, registreret problemer. Ved ombygningen af centret for døvblide drejede det sig om udenlandsk arbejdskraft, men problemet blev ifølge Reidar Kogstad løst, da fagforeningen gjorde opmærksom på, at der var noget galt.
Reidar Kogstad håber, at de nye skærpede regler til hovedentreprenøren vil betyde, at flere arbejdsløse danskere kommer i job, og han glæder sig over udsigten til, at mængden af lærepladser bliver løftet markant.
Region Nordjylland stiller nemling også krav i udbuddet om, at entreprenørerne ansætter lærlinge og elever efter statens regler.
- Det forventes, at der skal bruges cirka 5000 mandeår på Universitetshospitalet. Det vil sige, at der vil blive 250-500 lærepladser på byggeriet, hvis kravet lyder på mellem fem og 10 procent lærlinge. Der er selvfølgelig allerede lærlinge i forløb hos arbejdsgiverne, men alt andet lige vil det give flere lærepladser, siger Reidar Kogstad.
Kontrol nødvendig
3F Aalborg har bedt om udbudsmaterialet. og fagforeningen vil følge byggeriet tæt og løbende kontrollere at arbejdet overholder kontrakterne. Det samme har 3F opfordret Region Nordjylland til.
Reidar Kogstad håber, at et godt samarbejde mellem 3F og regionen vil føre til, at det nye hospital bliver bygget uden problemer med løn og arbejdsvilkår for de ansatte.
Ifølge Ulla Astmann vil Region Nordjylland sikre sig, at et byggeri til 4,1 milliarder kroner også lever op til kravene.
- Bliver vi bekendt med, at der er udenlandsk arbejdskraft på vores arbejdspladser, vil vi bede om at se opholdstilladelse, ansætteleskontrakt og lønsedler, så vi får dokumentation for, at arbjedet foregår under retmæssige vilkår, siger regionsformanden til dr.dk.
Kædeansvar har igennem flere år været et udbredt krav i netop byggebranchen, hvor det betegnes som det bedste våben i kampen mod social dumping.
Regering og arbejdsgivere imod
Kravet udspringer af utallige eksempler på underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, ansat ved underentreprenører på endog store byggerier. Det igangværende metrobyggeri i København er blot ét af dem. Her har det vist sig vanskeligt at sikre kontrakterne, om at arbejdet skal udføres efter danske overenskomster, overholdt. Det samme gælder kravet om at ansætte lærlinge.
Hidtil har både regeringen og byggeriets arbejdsgivere været imod at indføre kravet, der holder en håndværksmester økonomisk ansvarlig, hvis underleverandøren ikke overholder reglerne.
- Det vil rent praktisk være en umulig opgave for både store og små håndværkervirksomheder at finde ud af, om for et polsk firma betaler skat i hjemlandet. Jeg har svært ved at se, hvordan det skal kunne lade sig gøre, har direktør Peter Stenholm i Dansk Byggeri tidligere udtalt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278