07 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU angriber igen mindstelønnen

Europæisk fagbevægelse protesterer

EU angriber igen mindstelønnen

EU-kommissionen har i sine seneste anbefalinger til Slovenien peget på, at en mindsteløn på knap 600 euro om måneden er et problem for konkurrenceevnen.

- Vi protesterer mod EU-institutionernes åbenbare og uansvarlige indblanding i de nationale lønsystemer, lyder det fra generalsekretæren for den Europæiske Faglige Sammenslutning, Bernadette Ségol.
FOTO: EU
1 af 1

Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS,  protesterer igen mod EU’s indblanding i medlemslandene lønforhold.

- Vi protesterer mod EU-institutionernes åbenbare og uansvarlige indblanding i de nationale lønsystemer, lyder det fra generalsekretæren for EFS, Bernadette Ségol.

Hun har netop sendt en protestskrivelse til de to EU-præsidenter, Van Rompoy og Barroso, hvor hun nok engang opfordrer EU til at holde fingrene langt væk fra lønspørgsmål.

Grænserne for EU’s ret til at blande sig må respekteres. 

Bernadette Ségol

Den konkrete anledning denne gang er angreb på mindstelønnen i Slovenien. Den slovenske mindsteløn er på knap 600 euro om måneden, og det er lavere end den grænse EU har sat for, hvornår man er i risiko for at ende i fattigdom.

Alligevel har EU-kommissionen i sine seneste anbefalinger til landet peget på mindstelønnen som et problem for konkurrenceevnen. Og så er mindstelønnen endda reguleret med prisudviklingen, som det understreges i anbefalingen.

Den har da også straks udløst et massivt pres fra de slovenske politikere på fagbevægelsen. Det slovenske LO bliver stillet over for et krav om enten at fastfrys mindstelønnen eller accepterer, at den bliver gjort "fri", så den kan fastsættes efter forhandlingerne på den enkelte virksomhed.

EFS ser anbefalingerne som båret af EU-kommissionens rent ideologiske overbevisning om, at lavere mindstelønninger vil føre til øget konkurrenceevne og jobskabelse.

Segol minder om, at EU ikke har nogen kompetence overhovedet til at blande sig. Det fremgår udtrykkeligt af EU-traktaten, understreger hun.

- Grænserne for EU’s ret til at blande sig må respekteres. Dets kompetence til at behandle lønspørgsmål i forbindelse med at anbefalinger om brede økonomiske retningslinjer er netop begrænset til kun at være anbefalinger. Der må ikke være noget pres overhovedet på de nationale lønsystemer og helt aktuelt på mindstlønninger, siger hun.

- Til sidst kære præsidenter, hvad håber I at opnå ved at skære i Sloveniens mindsteløn? Det vil kun føre til en voksende skare af arbejdende fattige i landet. Den slags indgreb er uretfærdige ineffektive og forøger kun afstanden mellem EU og borgerne. Det genskaber ikke vækst og forstærker kun den nedadgående lønspiral, skriver Bernadette Ségol og slutter med et lønligt håb:

- Jeg ved, at Trojkaen (EU, Centralbanken og IMF red.) snart kommer til Ljubljana. Jeg er overbevist om, at de pågældende embedsmænd vil blive fuldt informerer om vores opfattelse, og at de vil få besked på, at deres pres for at sænke mindstelønnen må holde op!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. okt. 2013 - 11:15   04. okt. 2013 - 11:15

EU

Hans Brinkmann, EUfagligt.dk