Unge mellem 18 og 24 år har meget større risiko end deres ældre kolleger for at komme ud for en ulykke, når de passer deres arbejde.
Og selvom de alvorlige ulykker, som i yderste konsekvens koster liv eller førlighed, oftest rammer de ældste lønmodtagergrupper, så betyder det meget, hvordan unge og nyansatte bliver introduceret til arbejdsmarkedet og sikkerhed på jobbet.
Det er baggrunden for, at netop de unges arbejdsmiljø sættes under lup, når der i denne uge gennemføres Den Internationale Arbejdsmiljøuge.
Målet er, at de unge bliver bedre til at passe på sig selv og hinanden.
Lizette Risgaard, næstformand LO
- I Danmark har vi valgt at sætte fokus på unges arbejdsmiljø. De unge er langt mere udsat for arbejdsulykker end deres ældre kolleger, og den udvikling skal vi have vendt, siger LO’s næstformand Lizette Risgaard.
Der anmeldes årligt mere end 40.000 arbejdsulykker og de unge er tydeligt overrepræsenteret. Især unge mellem 18-24 år er udsat, viser en undersøgelse lavet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i 2012.
Den dokumenterer, at mænd mellem 18-24 år har 40 procent større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke, mens kvinder i samme aldersgruppe har hele 80 procent større risiko, sammenlignet med gennemsnittet.
Den Internationale Arbejdsmiljøuge foregår i et samarbejde mellem Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur, LO, FTF, DA, Arbejdstilsynet og Arbejdsmiljørådet.
Uanmeldte skader
- Styrken ved uge 43 er, at både arbejdsgivere, lønmodtagere og myndigheder står sammen om projektet. Målet er, at de unge bliver bedre til at passe på sig selv og hinanden – og så naturligvis, at de finder ud af, at et sundt og sikkert arbejdsmiljø skabes i samarbejde med ledelsen på arbejdspladsen, siger Lizette Risgaard.
I løbet af ugen er det også et mål at få øget opmærksomhed på de mange arbejdsskader, som aldrig bliver anmeldt, uanset om det er fysiske eller psykiske skader, oplyser de danske aktører.
"Det er vigtigt både for at sikre tilskadekomne medarbejdere ret til eventuel erstatning i forbindelse med foreliggende eller potentielt fremtidige mén, men også fordi forebyggelsen af arbejdsskader tager udgangspunkt i viden om de situationer, der afføder skader", lyder det.
Det første af ti arrangementer på udvalgte erhvervsskoler fandt sted i dag på Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole i Rønne. Fredag sluttes der af på EUC Nord i Hjørring.
Gennemgående personer er standupperen Mads Brynnum og de to freestyle-rappere Pede B og Fantomet.
Brynnum står for at interviewe de inviterede gæster fra arbejdsgiverne, Arbejdstilsynet og fagbevægelsen, mens Pede B og Fantomet runder arrangementerne af med at freestylerapbattle over dagens emne og historier.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278