08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FN-soldater og franske soldater i fælles offensiv

Ny stor militæraktion i Mal:

FN-soldater og franske soldater i fælles offensiv

FN-soldater og franske fremmedlegionærer kæmper skulder ved skulder i Malis ørkensand. Ny dansk debat om at sende bidrag til FN-styrken.

En fransk soldat fra Fremmedlegionen på vej i kamp i Nordmali med et transportfly fra US Airforce.
FOTO: Nathanael Callon
1 af 1

Diskussionen, om hvorvidt Danmark skal sende soldater til FN's militære aktion i det vestafrikanske land Mali, blusser op igen.

Det sker, efter at styrker fra Frankrig, FN og Mali i denne uge indledte en storstilet militæraktion i den nordlige del af landet, meddeler fransk militær ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det er der jo ikke noget fredsbevarende i.
Christian Juhl.

Frankrig invaderede i januer det nordlige Mali. FN indsatte i juli en styrke for at stabilisere landet.

Talsmand i den franske hær, oberst Gilles Jaron, fortæller, at "mange hundrede" franske soldater er med i missionen - kaldet Hydra - sammen med soldater fra Mali og enheder fra FN's styrke, der bærer navnet Minusma.

- Det er første gang, at vi ser sikkerhedsstyrker af betydelig størrelse arbejde sammen, siger obersten.

Der er 3200 franske soldater i landet, hvoraf et mindre antal indgår i FN-styrken, der i dag er på 5200 FN-soldater. Den skal efter planen op på 11.200 soldater.

Angreb

To FN-soldater fra Tchad blev dræbt onsdag i Tessalit. En milits med tilknytning til al-Qaeda har taget ansvaret for angrebet på FN-kontrolposten i byen.

Formålet med den militære offensiv er at "lægge pres på alle terrorbevægelser, så man forhindrer, at de blusser op igen," siger den franske oberst.

Lederen af den vestafrikanske samarbejdsorganisation ECOWAS, Kadre Desire Ouedraogo, opfordrede onsdag det internationale samfund til at sende flere FN-tropper til Mali. Det samme gjorde Albert Gerard Koenders, leder af FN-styrken.

ECOWAS direktør for udenrigsforhold, Abdel Fatau Musah, appellerer.

- Terrorister og ekstremistiske grupper omgrupperer sig og gennemfører sporadiske angreb her og der. (...) Mali er epicentret for den globale terrorisme. Mali står foran et parlamentsvalg i november, og det kan ikke finde sted, hvis den nordlige del af landet glider tilbage i decideret vold, siger han ifølge Voice of America, et statsfinansieret amerikansk mediesyndikat.

Skeptisk

I juni udskød Folketinget debatten om at sende danske soldater til FN-styrken. Mens Enhedslisten afventer et konkret udspil, er regeringen og resten af Folketingets partier meget positive.

Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Christian Juhl, er utryg ved de seneste rapporter om, at franske fremmedlegionærer kæmper side om side med FN-tropper mod oprørere i Nordmali.

- Det er der jo ikke noget fredsbevarende i. Der er stor forskel på fredskabende styrker og så fredsbevarende tropper - altså, om man aktivt går ud og kæmper eller forsøger at bevare en fred, siger han til Arbejderen og tilføjer:

- For at være helt ærlig, så er militær indsats ikke lige dét, der dukker op på min "skærm", når jeg hører om den nuværende militæroperation med franske styrker og FN-soldater. Det er meget vigtigt, at Danmark bidrager til at få udviklet Mali på en ordentlig måde med humanitær bistand, siger han og tilføjer, at vi også bør støtte en forsoning mellem de forskellige grupper i landet.

Han forventer, at Folketinget tager stilling til eventuelle danske bidrag til FN-styrken i Mali til januar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2013 - 14:03   30. okt. 2013 - 14:15

Mali

Anders Fenger
Skribent
Mali
  • Mali lig​ger i Vestafrika.
  • Befolkning: 14,5 millioner. 
  • Hovedstad: Bamako.
  • Naturressourcer: guld, uran og salt.
  • I slutningen af det 19. århundrede blev Mali en fransk koloni.
  • Mali opnåede uafhængighed i 1960.
  • I april-maj 2012 tog islamister kontrol over Nordmali.
  • Den 11. januar 2013 indsatte Frankrig tropper og fly for at bekæmpe dem.
  • Siden har FN, EU-lande og Frankrig haft militære missioner i landet.
  • Danmark yder bidrag til EU-landenes mission og FN-missionen.