08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mali i kaos og elendighed

Ni måneder efter fransk invasion

Mali i kaos og elendighed

Fredsaftale med oprørere brudt sammen. Mytteri på kaserne, sult og titusinder flygtninge, der ikke tør vende hjem.

Ttitusinder af fordrevne flygtningenefamilier fra Mali tør ikke vende hjem.
FOTO: Oxfam
1 af 1

Det er et land i kaos, fortvivlelse og armod, som danske soldater skal ned til, hvis Folketinget sige ja til at sende danske soldater til FN-styrken i Mali.

I juni udskød Folketinget beslutningen, men et flertal er positive overfor at sende et dansk bidrag.

To FN-soldater dræbt i Mali.

I april-maj 2012 tog islamister kontrol over hele det nordlige Mali. Den 11. januar i år indsatte Frankrig tropper og fly i Operation Serval for at bekæmpe dem. Det danske Folketing besluttede at sende et Hercules-transportfly til at hjælpe franskmændene.

En FN-styrke på 5200 soldater er i øjeblikket indsat og kæmper side om side med de franske fremmedlegionærer i en fælles offensiv. ????

Uro

I sidste uge blev to FN-soldater fra den afrikanske stat Tchad dræbt af oprørere i Nordmali.

Den 30. september udbrød der mytteri blandt utilfredse soldater i regeringshæren på kasernen i Kati udenfor hovedstaden Bamako over manglende forfremmelser, rapporterer nyhedsbureauet AFP. Mytteriet blev hurtigt knust.

Og mindre end to måneder efter valget af socialdemokraten Ibrahim Boubacar Keita til Malis præsident suspenderede den etniske minoritet, tuaregerne fredsaftalen med regeringen. Den 30. september skrev det franske dagblad Le Humanité, at tuaregernes største modstandsgruppe, MNLA har afvist den fredsaftale, som parterne ellers var blevet enige om tidligere i årunder forhandlingerne i nabolandet Burkina Faso.

Der er allerede rapporteret om væbnede sammenstød i Nordmali mellem regeringsstyrker og MNLA, der står for "den nationale bevægelse for Azawads befrielse"

Tuaregerne kræver større selvstyre i Nordmali.

Advarsel

Nødhjælpsorganisationen Oxfam advarer nu om, at Mali er endt i kaos efter fordrivelsen af landets præsident Amadou Toumani Touré i marts 2012.

- Etniske spændinger har længe eksisteret i Mali, og der er atter udbrudt vold. Konflikten har i udpræget grad sønderrevet de sociale forbindelser mellem folk. Det skyldes mangeårig fattigdom, korruption og vrede over underudviklingen.Især Nordmali ser vi marginalisering - altså tab af social forankring i familie og andre grupper, siger Steve Cockburn, der er Oxfams Vestafrika-direktør til FN's nyhedsbureau IRIN. Han tilføjer, at titusinder af fordrevne flygtningene "frygter konflikter og spændinger i samfundet, og at der ikke vil opstå fred, når de vender hjem". ????

Dansk Røde Kors advarer nu mod tørke, oversvømmelser og sult. Det danske udenrigsministerium har givet otte millioner kroner til Røde Kors, som skal bruges til humanitær hjælp til de nødlidende i Mali.

Arne Vågen, katastrofechef i Dansk Røde Kors, er beymret over udviklingen i landet. 

- Det særlige ved Mali er, at der både er tørke, mangel på fødevarer og en væbnet konflikt med mange internt fordrevne. Landet er tæt på at være ramt af hungersnød, siger han til dr.online.dk

- De er altså dobbelt ramt af både tørke og konflikt, siger Arne Vågen.

Mere end tre millioner mennesker i landet er truet af langvarig tørke, men trues nu også af oversvømmelser fra regn. Jorden er nemlig for tør til at optage den regn, der nu er begyndt at falde.
 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2013 - 18:08   30. okt. 2013 - 18:15

Mali

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Mali
  • Mali lig​ger i Vestafrika.
  • Befolkning: 14,5 millioner. 
  • Hovedstad: Bamako 
  • Naturressourcer: guld, uran og salt.
  • Mali er blandt de 25 fattigste lande i verden. 
  • Omkring halvdelen af ​​Malis befolkning lever under fattigdomsgrænsen. 
  • Arbejdsløsheden skønnes at være omkring 30 procent.
  • I slutningen af det 19. århundrede blev Mali en fransk koloni
  • Mali opnåede uafhængighed i 1960.
  • I april-maj 2012 tog islamister kontrol over Nordmali.
  • Den 11. januar i år indsatte Frankrig tropper og fly for at bekæmpe dem.
  • Et flertal i det danske Folketing besluttede at sende et Hercules-transportfly til at hjælpe franskmændene.
  • En fælles FN-styrke på 5200 soldater er indsat i landet. Soldaterne kommer fra Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Cambodia, Chad, Elfenbenskysten, Finland, Frankrig, Tyskland, Ghana, Guinea, Jordan, Liberia, Mauritanien, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Sverige, Togo, Storbritannien og USA.
  • Målet er 11.200 soldater i FN-styrken.