19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Jeg er ikke valgt ind i et broderskab

Rebellen i dansk fagtop

- Jeg er ikke valgt ind i et broderskab

- For mig er det helt afgørende, at tingene bærer fremad, siger FOA-formand Dennis Kristensen, hvis åbenmundede kritik af Thorning-regeringens nedskæringer flere gange i løbet af de sidste år har bragt ham på kant med resten af fagtoppen. I dag starter FOA kongres.

- Ja, jeg ønsker et samfund af en anden type, end det vi ser i dag. Hvis du med det forstår, at vi skal skabe et samfund med mindre ulighed, med lige adgang og lige muligheder for alle og med et socialt sikkerhedsnet under dem, som har behov for hjælp, siger Dennis Kristensen.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

Fagbevægelsen skal ikke acceptere forringelser, bare fordi de kommer fra en socialdemokratisk ledet regering.

Det synspunkt har i løbet af de sidste år flere gange bragt FOA's formand Dennis Kristensen på kant med andre dele af fagtoppen.

Mon ikke jeg bliver den sidste mand på formandsposten?

Tidligere på året rettede Dennis Kristensen en skarp kritik af Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) for at spille med på regeringens dagsorden om at spare 12 milliarder i den offentlige sektor og svigte målet om en reel tillidsreform for de offentligt ansatte. Striden endte med, at FOA meldte sig ud af OAO.

Sidste år var det dele af LO's ledelse, Dennis Kristensen var i konflikt med. Han var rasende over, at flere af de store socialdemokratiske forbund udenom de andre i LO's ledelse havde mødtes med finansministeren og statsministeren og diskuteret indholdet af trepartsforhandlingerne.

Det var her, der var lagt op til, at fagbevægelsens medlemmer skulle betale ved at give afkald på en eller flere fridage. Forløbet fik Dennis Kristensen til at true med, at FOA ville melde sig ud af LO, hvis der igen kom et lignende dobbeltspil i LO's ledelse. 

På trods af disse konflikter afviser Dennis Kristensen, at han ønsker at gå enegang og splitte fagbevægelsen. Tværtimod mener han, at fagbevægelsen skal styrke sit fællesskab og ruste sig til kommende angreb på velfærden og de offentligt ansattes arbejdsvilkår.

- Men det er jo ikke sådan, at jeg som formand for FOA er blevet valgt ind i et broderskab, som jeg har særlige forpligtelser overfor. Min opgave er at forfægte FOA-medlemmernes interesser både internt i LO og overfor kommunerne og Christiansborg, siger Dennis Kristensen.

Brug for sammenhold

Op til FOA's kongres, som starter i dag, har Arbejderen taget en snak med FOA-formanden om hans og FOA's rolle i den nuværende situation og forholdet til den øvrige fagbevægelse.

- For mig er det helt afgørende, at tingene bærer fremad og gør en forskel for FOA's medlemmer. Her er vi for uenige i OAO. Efter FOA's mening blev tillidsreformen for de offentligt ansatte med aftalen tidligere på året mellem blandt andet OAO og regeringen reduceret til syv overordnede principper uden nogen kanter. Det er selvfølgelig ikke sådan, at alle andre skal danse efter vores pibe, men vi betaler fem til seks millioner kroner om året til OAO, det skal vores medlemmer have noget ud af, erklærer Dennis Kristensen. 

Han understreger, at det ikke betyder, at FOA ønsker at isolere sig. Ikke mindst i forhold til de næste overenskomstforhandlinger på det offentlige område i 2015 mener FOA, at der er behov for at fagbevægelsen ruster sig og sikrer et sammenhold, som forhindrer en gentagelse af dette års overenskomstforhandlinger.

Her mødte lærerne en enig front bestående af Kommunernes Landsforening og regeringen, som gennem lockout og regeringesindgreb fik fjernet lærernes arbejdstidsaftaler.

- Vi skal undgå en situation, hvor arbejdsgiverne kan tage os organisation for organisation. Vi skal i fagbevægelsen skabe et fælles fundament omkring vores krav og hvordan vi vil håndtere situationen, siger Dennis Kristensen.

FOA har tidligere taget initiativ til "Hold Sammen om Danmark", som samler en række offentlige fagforbund. I det regi arbejder man på at forberede de kommende udfordringer. Et skridt på vejen var det store tillidsmandsmøde "Hold Sammen om Danmark" holdt i Odense i sidste måned. 

Dennis Kristensens bekymring rækker udover den næste overenskomstkamp. Han er foruroliget over de udviklingstendenser, der er i samfundet, hvor stærke kræfter prædiker de liberalistiske løsninger. 

- Heldigvis ser vi samtidig, at mange danskere gerne vil have mere fællesskab. Det er meget positivt, mener FOA's formand.

Efterløn lokker ikke

Selvom han er nået efterlønsalderen, håber Dennis Kristensen at kunne fortsætte som formand de næste fem år og dermed stå i spidsen for at løse de store udfordringer, FOA og resten af fagbevægelsen står overfor. 

- Jeg har ikke et øjeblik overvejet at gå på efterløn. Jeg har Danmarks mest priviligerede job og her er det ikke den høje løn, jeg taler om.

Når man spørger, hvad der er så fantastisk ved jobbet, har Dennis Kristensen svært ved at svare. Han kommer først i tanke om alt det, som jobbet ikke giver. Han har ikke 100 kollegaer, som da han var portør. Han har ikke mulighed for at følge sagerne fra start til slut. Han er egentlig heller ikke ret meget for at færdes på de bonede gulve.

- Men det er nogle fantastisk dejlige faggrupper at være formand for, og det er en spændende periode at være formand i. Nærmere kommer jeg det vist ikke, lyder det lidt undskyldende. 

Dennis Kristensen er formand for omkring 200.000 medlemmer, hvoraf 87 procent er kvinder. 

- Men mon ikke jeg bliver den sidste mand på formandsposten i en lang periode fremadrettet.

Den mest magtfulde fagboss

Det er 12 år siden, at Dennis Kristensen blev valgt som formand for FOA. Dengang satte han sig blandt andet som mål at få FOA placeret stærkere i mediebilledet.

Både venner og fjender erkender, at det er lykkedes. FOA-formanden har formået at markere sig i en grad så han tidligere på året blev udråbt som den mest magtfulde fagboss i Berlingskes magtanalyse. 

Hvad er din stærkeste egenskab som formand og hvad er din største svaghed?

- Det er jo sådan noget, andre bedre kan svare på, siger Dennis Kristensen og overvejer spørgsmålet grundigt, inden svaret falder.

- Min styrke er, at jeg er god til at tænke hurtigt og langt og gribe en bold i luften. Min største svaghed er, at jeg er alt for utålmodig, alt skulle helst være sket i går. 

I de 12 år, Dennis Kristensen har været formand, er der sket meget med FOA. Udover at organisationen er blevet langt mere kendt i offentligheden, har nogle af de store medlemsgrupper også fået placeret sig centralt i danskernes bevidsthed. Det gælder ikke mindst sosu-arbejderne, som brændte ind på nethinden under strejkerne og protesterne i 2007-2008.

- Det gav en helt ny kollektiv stolthed, en stolthed over at være medlem af FOA. Vi så klassiske kvindefag for første gang beslutte sig for at nedlægge arbejdet og demonstrere foran rådhuset. Det var aldrig sket i det omgang før. Der skete noget i 70 kommuner rundt omkring i landet, konstaterer forbundsformanden.

Han glæder sig over, at det lykkedes for forbundet dengang at bringe sig på omgangshøjde med de utilfredse medlemmer og føre det over i en vellykket overenskomstkonflikt. 

Et andet samfund

I modsætning til de fleste andre forbundsformænd er Dennis Kristensen ikke medlem af Socialdemokraterne og har aldrig været det. Til gengæld er han tidligere medlem ad Danmarks Kommunistiske Parti, DKP. Han meldte sig ud engang i 1980'erne. 

Ønsker du stadig en grundlæggende samfundsforandring, et andet samfundssystem?

- Hvis du med det forstår, at vi skal skabe et samfund med mindre ulighed, med lige adgang og lige muligheder for alle og med et socialt sikkerhedsnet under dem, som har behov for hjælp, så ja - jeg ønsker et samfund af en anden type, end det vi ser i dag.

Dennis Kristensen ser det i dag som en fordel, at han som formand ikke er medlem af et bestemt parti.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. okt. 2013 - 07:00   25. apr. 2018 - 09:13

Portræt

ur@arbejderen.dk
RØD BOG: DENNIS KRISTENSEN
  • 65 år. Ifølge FOA's love skal tillidsvalgte gå af, når de når pensionsalderen.
  • Formand for FOA siden 2002. Blev valgt med syv stemmer flere end nærmeste konkurrent til formandsposten. 
  • Fra 1985 til 2002 formand for Kommunale Specialarbejderes Organisation / FOA afd. 1. 
  • Blev valgt som tillidsmand for portørerne på Herlev Hospital som 24-årig. 
  • Bor sammen med Dorte i et rækkehus på Frederiksberg. De to blev gift i 1992, men boede sammen i lang tid før det. Sammen har de to døtre og børnebørnene Laurits og Vigga og et tredje på vej.
  • Tidligere medlem af Danmarks Kommunistiske Parti, meldte sig ud i 1980'erne, i dag ikke medlem af noget parti.
  • Er meget aktiv på de sociale medier. Har over 11.400 følgere på Facebook.