Regeringens reformer er gået fra det ikke så gode til det voldsomt barske, konstaterede FOA's formand Dennis Kristensen i sin beretning til FOA's kongres, som startede i morges i Odense Congress Center.
- Jeg håber, at tiden nu er inde til, at regeringen i de næste to år samler kræfterne om at fremsætte forslag, som lønmodtagerne oplever som reelle reformer. Forbedringer, der kan mærkes i arbejdsdagen og ikke mindst i forhold til et stadigt mere presset arbejdsmiljø, sagde FOA's formand.
FOA's medlemmer er over en bred kamp voldsomt pressede af regeringens politik.
- Det har lønmodtagerne brug for, og det har regeringen brug for, hvis de vil have lønmodtagerstemmer ved næste valg, tilføjede han og høstede klapsalver fra de knap 600 delegerede.
Beretningen som helhed viste, at der ikke er meget at have håbet til regeringen i. FOA's medlemmer er over en bred kam voldsomt presset af regeringens politik. Ikke mindst de meget stramme økonomiske rammer i kommunerne, som betyder fyringer og nedskæringer og giver meget pressede arbejdsforhold.
Også regeringen og kommunernes aggressive fremfærd ved forårets overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte blev nævnt. Her ikke mindst regeringens indgreb i lærerkonflikten helt på arbejdsgivernes præmisser.
Ved FOA's sidste kongres for tre år siden var der skarp kritik af den daværende borgerlige regerings skattelettelser og ulighedsskabende politik i beretningen. Dengang var der forhåbninger til, at Socialdemokraterne og SF ved magten ville betyde en politik for, at Danmark skulle arbejde sig ud af krisen i stedet for at gå sparevejen.
Håb og skuffelse
Mens der for tre år siden var forhåbninger til, at en ny regering ville betyde en helt ny kurs, har to år med SRSF-regeringen gjort det klart, at det stadig er lønmodtagerne, som betaler den største del af regningen for krisen.
Uden at sige det med store bogstaver gjorde Dennis Kristensen det klart i sin beretning, at den nye regering har skuffet på en lang række områder: For eksempel i forhold til striben af reformer, det nye frivillighedscharter, som har fjernet sætningen om at frivillige ikke må erstatte fatsansatte, løftebruddet omkring øremærket barsel til mænd og et reelt farvel til den lovede tillidsreform.
Alligevel var kritikken af regeringen ret afdæmpet i forhold til den skarpe afstandtagen til Lars Løkke og Venstre.
Skattelettelser dengang og nu
Mens der på kongressen for tre år siden var skarp kritik af VK-regeringens asociale skattelettelser tordnede Dennis Kristensen i år ikke mod Thorning-regeringens lettelse af formueskat og selskabsskat.
Der var dog et kraftigt hip til finansminister Bjarne Corydons syn på konkurrencestaten som en videreudvikling af velfærdssamfundet.
- Vi skal ikke anerkende, at det solidariske fællesskab, der bygger på anstændighed, retfærdighed og fælles ansvarlighed, skal erstattes af konkurrence mellem alt og alle, hvor de stærkeste overlever, og de svageste går under, sagde Dennis Kristensen.
Den kraftige kritik af Venstre i beretningen var rettet mod partiets krav om, at den offentlige sektor skal køre længere på literen, kravet om nulvækst og den hånlige bemærkning fra Lars Løkke om at 2000 kroner kun rækker til et par nye sko.
For et FOA-medlem ville 2000 mere om måneden være et fantastisk fremskridt, som de er meget langt fra med de seneste magre overenskomstaftaler, konstaterede forbundsformanden.
Men hvad så, når FOA står med en regering, som fører sparepolitik og en opposition som vil føre endnu mere sparepolitik? Hvad skal forbundet gøre, hvordan ruster det medlemmerne til den meget vanskelige situation som tegner sig også fremadrettet.
Det kom der ikke mange konkrete bud på i beretningen.
OK 2015
FOA var i front med støtte til de lockoutede lærere i foråret, blandt andet med forslag om sympatikonflikt. FOA forudså meget klar, at det, som ramte lærerne i år, vil ramme andre faggrupper i 2015.
For at forberede den situation arrangerede FOA lige efter lærerkonflikten et stormøde for FOA's tillidsfolk. Her blev diskuteret, hvordan FOA kan ruste sig til en eventuel overenskomstkonflikt i 2015.
Men disse initiativer fyldte stort set ingenting i beretningen. Dennis Kristensen nøjedes med at udtrykke håb om, at de offentligt ansatte tager bestik af situationen i 2015 og rykker tættere sammen.
- Der bliver i høj grad brug for sammenhold, sagde han og talte også for et endnu tættere samarbejde mellem de offentlige fagforbund i initiativet "Hold sammen på Danmark".
FOA-formanden meddelte også, at forbundet vil arbejde for, at de offentlige arbejdsgiveres lockoutvåben begrænses udfra det ulige faktum, at mens en konflikt koster lønmodtagerne dyrt, sparer de offentlige arbejdsgivere bare lønkroner, når de lockouter 100 procent af en faggruppe.
De kommende dages debatter på FOA-kongressen vil give flere signaler om, hvilke veje forbundet vil gå i den svære situation, det står i nu. Her skal blandt andet diskuteres FOA's målprogram for den næste kongresperiode.
FOA's kongres varer til og med fredag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278