21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Glem alt om drømmejobbet uden erfaring

Glem alt om drømmejobbet uden erfaring

Erfaring er en forudsætning for at søge langt de fleste opslåede job, viser optælling. "Skuffende" lyder det fra interesseorganisation.

I en spritny undersøgelse har ingeniørerne gennemgået 650 jobopslag. I hele 536 af dem blev der udtrykkeligt lagt vægt på erfaring som et ønske eller direkte krav til ansøgerne.
FOTO: PN
1 af 1

"Vi forventer, at du har minimum to til tre års dokumenteret erfaring inden for området".

Med denne sætning punkteres begejstringen blandt nyuddannede gang på gang, når de kigger på opslåede stillinger.

Kan de få en ung med 20 års erfaring og et par mastergrader oveni, så er det perfekt.
Morten Thiessen, formand i IDA's arbejdsmarkedsudvalg

Halvvejs igennem hovedparten af alle jobopslag står kravet om erfaring nemlig sort på hvidt. Det forklarer Kaare Danielsen, der er direktør og stifter af landets største jobportal, Jobindex.

- Det er helt typisk, at virksomhederne foretrækker at ansætte folk med nogle års erfaring, så de kan starte op med de samme og løse de nødvendige opgaver. Arbejdsgiverne gider simpelthen ikke til at lære de unge, hvordan man gebærder sig på en arbejdsplads.

En af faggrupperne, der mærker det på egen krop, er ingeniørerne. I en spritny undersøgelse har deres interesseorganisation, IDA, gennemgået 650 jobopslag. I hele 536 af dem blev der udtrykkeligt lagt vægt på erfaring som et ønske eller direkte krav til ansøgerne.

Det ærgrer formand i IDA's arbejdsmarkedsudvalg, Morten Thiessen, der kalder kalder tendensen "skuffende".

- Arbejdsgivere ønsker ikke at tage nogen som helst risiko, hvis de kan blive fri. Kan de få en ung med 20 års erfaring og et par mastergrader oveni, så er det perfekt. Det er bare en urealistisk forventning, og det skræmmer mange og fungerer som et effektivt filter for særligt nyuddannede, som ikke har nogen arbejdserfaring endnu, siger han til Newspaq.

Han frygter, at nyuddannede derved har svært ved at få en fod indenfor på jobmarkedet, og kalder det diskrimination fra arbejdsgivernes side.

DA uenig

Men det er underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Erik Simonsen, uenig i.

- Det er helt ude i hegnet at tale om diskrimination. Der er tale om, at man har en præference. Det er jo bare et udtryk for, at erfaring har en værdi, at det vil virksomhederne gerne betale for, siger han til Newspaq.

Han kalder det "møg ærgerligt", at særligt nyuddannede finder det svært at komme i beskæftigelse, men mener i stedet at løsningen skal findes i bedre vilkår for erhvervslivet til at skabe private arbejdspladser. I mellemtiden bør de nyuddannede "klø på og være geografisk og fagligt mobile" mener han.

Formand i IDA's arbejdsmarkedsudvalg, Morten Thiessen, håber dog alligevel, at arbejdsgiverne vil tænke sig en ekstra gang om, inden de afviser en nyuddannet, og det samme råd kommer fra direktør hos Jobindex, Kaare Danielsen.

- Vil man have fat i de dygtigste, skal man snuppe dem, når de er nye, måske allerede inden de er færdige. Så snart de har nogle års erfaring, er der mindre udbud af dem, siger han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. dec. 2013 - 16:06   12. dec. 2013 - 16:15

Job

Leveret af Newspaq