Formand for HK Handel, Per Tønnesen, har i dag sat sig til forhandlingsbordet med arbejdsgiverne i Dansk Erhverv.
De tager hul på forhandlingerne om en ny overenskomst for butiksansatte, der omfatter 110.000 lønmodtagere i detailhandlen, og som HK Handel repræsenterer.
- For vores medlemmer er mere i løn helt klart det vigtigste, og det budskab tager vi med ind til forhandlingsbordet med arbejdsgiverne, siger Per Tønnesen.
Vores primære mål er, at få så meget vi kan i kroner og øre – enten i form af løn, tillæg eller andre satser.
Per Tønnesen, HK Handel
HK-medlemmerne på butiksområdet hører med en månedsløn ofte på omkring 17.000 kroner før skat til blandt forbundets lavestlønnede medlemmer. Lønnen er endda ikke nok til at sikre medlemmerne den højeste dagpengesats, hvis de mister deres arbejde.
Industriforliget, der blev forhandlet på plads i weekenden, danner grundlaget for forhandlingerne på de øvrige områder og dermed også butiksoverenskomsten. Forliget indeholder en samlet timelønsstigning på 4,95 de næste tre år. Men i modsætning til industriarbejderne har de butiksansatte ikke ret til at forhandle lokalt en gang om året, men skal hente et samlet resultat hjem ved de forhandlinger, der nu er gået i gang.
HK Handel er da heller ikke ubetinget begejstret over industriforliget.
- Der er lagt op til nogle meget svære forhandlinger. Mange af elementerne i industriforliget er ikke noget der er særligt interessant for vores medlemmer, og derfor skal vi have mere end industrien for at kunne lave en aftale. Derfor er min vurdering, at det bliver et vanskeligt forløb denne gang, siger Per Tønnesen.
HK Handel har dog også andre krav med fra medlemmerne. De ser gerne, at det bliver nemmere og mere attraktivt at uddanne sig, og at der bliver oprettet flere fuldtidsstillinger for de mange deltidsansatte i detailhandlen.
Lukkeloven spøger
Siden de sidste overenskomstforhandlinger i 2012 er lukkeloven blevet ophævet. Det har haft store konsekvenser for forholdet mellem deltids- og fuldtidsstillinger. Konkret er der forsvundet 12.000 fuldtidsstillinger, mens der til gengæld er kommet 30.000 deltidsjob.
HK Handel peger på, at ansatte i butiksbranchen har svært ved at ernære en familie, dels på grund af den lave løn, dels på grund af de mange deltidsstillinger
Som en anden konsekvens af lukkeloven har arbejdsgiverne fået flere udgifter til personale, der arbejder om aftenen og i weekends. Derfor er HK Handel klar på et krav fra arbejdsgiverne om at skære på tillæggene for at nedbringe omkostningerne.
- Vores primære mål er, at få så meget vi kan i kroner og øre – enten i form af løn, tillæg eller andre satser, understreger Per Tønnesen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278