22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Malermestre stemt ned af sine egne

DA bremser for maleroverenskomst

Malermestre stemt ned af sine egne

Malerforbundet og Danske Malermestre får ikke lov at underskrive en ny overenskomst, de ellers var blevet enige om. Dansk Arbejdsgiverforening vil ikke acceptere den.

Det bliver ikke ved overenskomsterne i 2014 at denne kommende malersvend får nogle værktøjer, der kan gøre frygten for konkurrence fra billigere udenlandske kolleger mindre. Billedet er taget ved DM i Skills 2014.
FOTO: Skovdal.dk/Kasper Kamuk og Casper Lind
1 af 1

De 10.000 medlemmer af Malerforbundet i Danmark og 1.500 arbejdsgivere i Danske Malermestre står indtil videre uden en ny overenskomst.

Decentrale forhandlinger er i realiteten ikke mulige, når praksis er, at alt skal godkendes af industribosserne.
Bo Rosschou, fagforeningsformand

Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er hovedorgansiatin for en stribe arbejdsgiverorgansiationer på det private arbejdsmarked inden for industri, handel, transport, service og byggeri, har nemlig sagt nej til det forlig, som deres medlemsorganisation var klar til at underskive.

- DA er åbenbart bange for, at noget af det, som er med i forliget, skal brede sig til andre brancher, siger Jørn Erik Nielsen, Malerforbundets forbundsformand til Arbejderen.

Han havde to konkrete krav med til forhandlingerne med malermestrene - opstramning af tredjepartsforpligtelse og et akkordafsavnstillæg, som ville betyde en reel mindsteløn for malerfaget. Begge krav ville efter Jørn Erik Nielsens opfattelse medføre et effektivt værn mod social dumping i branchen.

- Omkring tredjepartsforpligtelse så står der nu i overenskomsten, at hvis man giver sit arbejde videre til en underentreprenør, må man sikre sig, at der er overenskomst. Vi ville gerne have ordet må skiftet ud med skal, forklarer Malerforbundets formand.

Noget for noget

Danske Malermestre stillede til forhandlingerne med krav om ændrede regler for kørepenge og øget fleksibel arbejdstid.

- Vi vidste godt, at vi ikke kunne tage til forhandlinger uden samtidig at give noget. Derfor havde vi spurgt medlemmerne, om de ville gå med til at hæve timelønnen. Det ville de godt, og når vi gjorde regnebrættet op, kunne vi se store fordele ved at indgå forlig, siger Per Vangekjær, formand for malermestrene, til Arbejderen.

På trods af, at Danske Malermestre var med på, at arbejdet skal være overenskomstdækket, hvis det gives videre til en underentreprenør og også med på at hæve mindstelønnen, sagde DA altså nej.

 - Dansk Industri har via DA lagt deres klamme hånd på overenskomstforhandlingerne, og det er ødelæggende for den danske model. Decentrale forhandlinger er i realiteten ikke mulige, når praksis er, at alt skal godkendes af industribosserne, lyder reaktionen fra Bo Rosschou, formand for Malernes fagforening Storkøbenhavn.

Forligsmanden vil nu udarbejde et mæglingsforslag, som malersvende og -lærlinge skal stemme om. Malerforbundet anbefaler, at de stemmer nej.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2014 - 22:34   12. mar. 2014 - 08:53

OK 2014

noc@arbejderen.dk