Onsdag i sidste uge blev det klart, hvem der sætter dagsordenen, når der skal forhandles nye overenskomster på det private arbejdsmarked.
Denne gang ærgrer det mig. Vi havde medlemmernes opbakning.
Per Vangekjær, malermester
Danske Malermestre var blevet enige om et forlig med Malerforbundet i Danmark, men da hovedorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening (DA) fik forliget til gennemsyn, blev tommelfingeren vendt nedad.
- Jeg skal ikke afvise, at DA, også før min tid, har afvist et forlig. Men denne gang ærgrer det mig. Vi havde medlemmernes opbakning. Vi havde været ude og spørge vores medlemmer, hvad de ønskede, at vi skulle tage med til forhandlingerne, siger formanden for Danske Malermestre, Per Vangekjær, til Arbejderen.
Ud over at være formand for Danske Malermestre er Per Vangekjær også malermestrenes repræsentant i DA. Malermestrene hører med omkring 1.500 medlemmer til de mindre arbejdsgiverorganisationer i DA-fællesskabet, der samler arbejdsgivere på det private arbejdsmarked inden for industri, handel, transport, service og byggeri.
Smitter det?
Ifølge David Elmer fra DA's presseafdeling skal alle forlig ind over DA's bord, inden der kan sættes en endelig underskrift, og DA vil typisk vurdere om "en aftale kan få afsmittende effekt på andre områder."
Det har DA tydeligvis ment, at malerbranchens overenskomst ville få, men alligevel kommer der ingen udtalelser fra DA.
"Det kommer for tæt på de stadig ikke afsluttede OK-forhandlinger," skriver David Elmer i en mail til Arbejderen.
- DA har altid haft den veto-ret, men som årene er gået, er det blevet sværere og sværere selv at få lov til at bestemme noget som helst, siger Jørn Erik Nielsen til Arbejderen.
Han er forbundsformand for Malerforbundet i Danmark, og han ser gerne en ændring af overenskomstsystemet, så det igen bliver muligt for forbundet at forhandle direkte med arbejdsgiverne.
Det vil efter hans mening forudsætte, at LO og DA først bliver enige om, hvad "der er plads til" eller hvor meget overenskomsterne samlet må koste.
- Derefter kan vi i malerforbundet forhandle direkte med malermestrene indenfor den ramme, og uden at andre i øvrigt skal blande sig i det, mener Jørn Erik Nielsen.
DA's sværvægter
Mens DA ikke vil acceptere et forlig fra malermestrene, fordi det kan få afsmittende effekt på andre områder, så har DA tilsyneladende ikke samme problem, når bare det er industrien, der får lov at sætte rammerne.
Industrien udgør med omkring 6.500 arbejdspladser den absolutte sværvægter i DA, og det er da også en velkendt kendsgerning ved overenskomstforhandlingerne, at alle andre først kan starte reelle forhandlinger, når der ligger et forlig i industrien.
Det er ligeså velkend, at stort set samtlige forlig, der bliver indgået efterfølgende, er om ikke helt så næsten identiske med industri-forliget.
Selvom Danske Malermestre denne gang blev underkendt af de større arbejdsgiverorganisationer, så mener Per Vangekjær ikke, det kan komme på tale at melde sig ud af DA.
- Lige nu er der ikke noget alternativ, men jeg mener, at det er oplagt at kigge systemet igennem for at finde frem til nye måder at forhandle på. Det er meget kompleks, og det kræver tid, mener Per Vangekjær.
Det videre forløb på malerområdet bliver nu varetaget af Forligsmanden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278