22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Køen til praktikplads bliver stadig længere

Enhedslisten raser

Køen til praktikplads bliver stadig længere

Ny tal viser, at praktikpladsproblemet vokser sig større. Regeringen har lagt sig fladt ned for arbejdsgiverne, lyder det fra Enhedslisten. Erhvervsskolereformen svigter de unge, siger uddannelsesordfører.

Køen af unge, der venter på en praktikplads i en virksomhed, bliver stadig længere. Samtidig stiger antallet af unge i skolepraktik, hvor de tager en del af eller hele uddannelsen.
FOTO: emu.dk
1 af 1

12.000. Så mange unge erhvervsskoleelever står i kø til at få en praktikplads i en af landets virksomheder. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Jeg synes faktisk, at erhvervsskolereformen er et stykke dårligt politisk håndværk.
Rosa Lund, Enhedslisten

Antallet af indgåede praktikpladser er faldet fra 49.342 til 44.192, hvilket er et fald på 10 procent fra januar 2013 til januar 2014. Antallet af unge i skolepraktik er derimod steget med 21 procent fra 5.215 til 6.310 unge. Samtidig er køen af unge, der forgæves søger praktikplads hos en arbejdsgiver, nu oppe på 5.093 unge - en stigning på 8 procent.

Når man oven i det tal lægger de unge i skolepraktik, der samtidig søger praktikplads, var der samlet 12.041 unge, der ved udgangen af januar 2014 kunne bruge en praktikplads hos en virksomhed, skriver Fagbladet 3F.

I Enhedslisten bliver der sukket højt over den kedelige læsning. Partiet var det eneste, der undlod at lægge stemmer til den omfattende reform af erhvervsuddannelserne for nylig. Netop med henvisning til, at reformen efter partiets opfattelse ikke rummer et eneste tiltag, der skal bremse den voksende praktikpladskø.

- Jeg synes faktisk, at erhvervsskolereformen er et stykke dårligt politisk håndværk. Og jeg synes, det er respektløst over for de mange lærlinge, der knokler for at blive dygtige til deres fag, at politikerne leverer noget, der er så dårligt, siger undervisningsordfører Rosa Lund til Newspaq.

Nej til lærlinge skal koste

Hun nævner konkret aftalen mellem Folketingets øvrige partier om, at arbejdsgivernes uddannelsesbidrag ligger fast frem til 2020.

Enhedslisten ønskede i stedet en model, hvor de virksomheder, der ikke har lærlinge betaler et højere bidrag, mens dem, der har, betaler et mindre. Det skulle give virksomhederne et incitament til at skære ned på køen af praktikpladssøgende.

- Sådan gik det desværre ikke. Og det er der, hvor vi siger, at regeringen har lagt sig fladt ned for arbejdsgiverne, siger Rosa Lund.

Hun fortæller, at partiet fortsætter med sine krav om sociale klausuler på offentlige arbejdspladser.

- Der skal være lærlinge i alle offentlige byggerier. Og vi forsætter også med vores krav om kontorelever i alle offentlige institutioner. I forhold til den kommende aftale med Kommunernes Landsforening er det også vigtigt for os, at der bliver oprettet mange praktikpladser til social- og sundhedsassistenter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2014 - 12:03   11. mar. 2014 - 14:53

Praktikplads

Leveret af Newspaq