22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skrabet bemanding tvinger fængselsbetjente til at anvende magt

Kaos på jobbet

Skrabet bemanding tvinger fængselsbetjente til at anvende magt

Fængselsbetjente bruger mere magt over for indsatte. Tungere klientel, overbelægning og for få til at varetage opgaven gives som mulige forklaringer.

Fængselsbetjente måtte gribe til magt næsten tre gang om dagen i 2013. Flere psykisk syge bures inde, og sammen med en skrabet bemanding presser det personalet.
FOTO: fængselsvæsenet
1 af 1

Fængselsbetjentene kommer i stigende grad ud for situationer, hvor de finder det nødvendigt at bruge magt over for de indsatte.

Det er alt andet lige nemmere at undgå magtanvendelser, når man er nogle stykker på arbejde.
Bo Yde Sørensen, forbundssekretær 

I 2012 skete det 882 gange, mens fængselsbetjentene i 2013 greb til magt 994 gange - eller tæt på tre gange om dagen. Det er en stigning på 13 procent, skriver fagbladet Fængselsfunktionæren.

Måden at føre statistikken på blev ændret i 2011, så det er ikke muligt at sammenligne med tidligere år.

Stigningen kommer ikke bag på forbundssekretær for de lukkede fængsler, Bo Yde Sørensen:

- Det flugter med det volds- og trusselsbillede, som vi har set blive tilsvarende værre over de senere år. Samtidig er der kommet flere og voldsommere overfald indbyrdes mellem de indsatte. Så det der logisk, at det må medføre flere magtanvendelser, siger han til Fængselsfunktionæren.

Han mener, at en del af magtanvendelsen kunne undgås, hvis der var flere på arbejde.

- Det er alt andet lige nemmere at undgå magtanvendelser, når man er nogle stykker på arbejde. Så har man mere tid til at tale stille og roligt med fangerne, så konflikten ikke kører op i en spids, siger han blandt andet til fagbladet.

Han kæder desuden stigningen sammen med de mange psykisk syge indsatte, som sidder i landets fængsler. De kan give flere tilspidsede situationer, hvor magtanvendelse bliver sidste udvej, mener Bo Yde Sørensen.

Lokalformanden for Københavns Fængsler, David Jensen, er enig og peger også på overbelægning som et problem.

- Og det siger sig selv, at hvis man placerer to psykisk ustabile fanger i én celle på otte kvadratmeter, så får man en farlig cocktail, som vil føre til konflikter, forklarer han blandt andet til Fængselsfunktionæren.

I Kriminalforsorgen er sikkerhedschef Michael Gjørup forsigtig med at drage konklusioner.

- Udsvingene kan skyldes flere faktorer, men et forsigtigt gæt på den lille stigning kan skyldes det noget tungere klientel og flere indsatte i vores institutioner, siger han til bladet.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. mar. 2014 - 20:03   12. mar. 2014 - 20:14

Arbejdsmiljø

Leveret af Newspaq