Hvis ikke 3F Aarhus Rymarken den 28. marts står med en underskrevet overenskomst i hånden, så træder LO's sympatikonflikt mod gartneriet Rosa i Lading nær Aarhus i kraft.
Oven i det begyndte de at spise, mens de var på arbejde.
Helge Højland Berg, direktør E-Work
- Det betyder, at de firmaer, som leverer til gartneriet vil blive omfattet af konflikt. Der vil ikke blive afhentet skrald, gartneriet kan ikke få autoriserede håndværkere til at lave reparationer og andre serviceydelser, og der vil blive problemer med at få kørt blomsterne ud til kunderne, siger Thomas Møller til Arbejderen.
Han er formand for den grønne gruppe i 3F Aarhus Rymarken, som har taget kampen op for at få de beskæftigede på det østjyske gartneri dækket af en overenskomst.
Indtil for nylig arbejdede der 14 litauiske kvinder på gartneriet, der hvert år producerer fem millioner potteroser, hvoraf 95 procent eksporteres.
Kvinderne var ansat på kontrakt ved vikarbureauet E-Work, der udfører arbejde i entreprise på gartneriet. Kvindernes arbejde bestod i at klippe stiklinger af rosenkviste og stikke dem i potter.
- Ifølge kontrakten skulle de have 65 kroner i timen for en 42 timers arbejdsuge. Men de har fortalt, hvordan de blev presset til at arbejde mellem 75 og 85 timer om ugen. Så er vi altså på en timeløn, der reelt er nede på 35 kroner i timen, forklarer Thomas Møller.
Så er det nok!
Kvinderne var indkvarteret på en landbrugsejendom, hvor der stod en seng til hver kun adskilt af forhæng. Transporten til og fra arbejdet foregik til fods - en time hver vej.
Da kvinderne fik nok, tog de kontakt til fagforeningen 3F og meldte sig ind. Arbejdsgiveren var klar til at sende dem retur til Litauen i en bus, men kvinderne er blevet og har taget kampen op.
I over en måned har kvinderne sammen med faglige aktivister fra 3F og andre fagforeninger stået langs landevejen foran gartneriet - to timer hver morgen og igen om eftermiddagen.
- De er ved godt mod. Der er en god stemning, og der kører mange forbi, som lige giver et venskabeligt dyt og vinker ud af vinduet, fortæller Thomas Møller.
Det er med til at holde gejsten oppe, at også folk fra nærområdet har taget opstilling side om side med kvinderne og skiltene med teksten "Lige vilkår" og "65 kroner - nej tak".
3F Aarhus Rymarken har rejst et krav mod E-Work på 210.000 kroner, som fagforeningen mener, kvinderne er blevet snydt for i de sidste måneder af 2013.
Direktør i E-Work Helge Højland Berg har hidtil ikke udtalt sig om konflikten.
Men 3F har indrømmet at have lavet en fejl i proceduren, der har forsinket etableringen af sympatikonflikten, og det har fået direktørens mund på gled.
Løgn og latin
Tirsdag siger han til Aarhus Stiftstidende, at alt hvad Thomas Møller fortæller, er løgn og latin.
- Han truer altid med bål og brand. Jeg har sloges mod ham før og kender hans måde at gøre tingene på. Men han kan råbe og skrige alt det, han vil, han kan altså ikke lave om på lovgivningen, siger Helge Højland Berg og henviser til, at der ikke findes en mindstelønslov i Danmark.
På spørgsmålet om de ansatte fik 65 kroner i timen, svarer Helge Højland Berg:
- Nej, så lavt var det ikke. De bestemte sådan set selv, hvad de fik i timen, fordi de arbejdede på akkord. Men kvinderne begyndte at arbejde flere timer og lave mindre, så de kom 50 procent bagud med produktionen. Oven i det begyndte de at spise, mens de var på arbejde, og de opbevarede mad, hvor der også var blomster-stiklinger. Og så røg de, selvom det var forbudt. Til sidst kammede det hele over, og de blev bortvist med omgående varsel. Det var de selv skyld i.
Thomas Møller erkender at have lavet en fejl i de fagretlige spilleregler, men det ændrer ikke ved, at en konflikt er en realitet og sympatikonflikten nært forestående - med mindre vikarbureauet altså vælger at underskrive en overenskomst.
Det spørgsmål ønsker Helge Højland Berg ikke at forholde sig til.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278