10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Højreekstreme Jobbik går frem

Højrefløj styrket efter valg

Højreekstreme Jobbik går frem

Højrefløjen går styrket ud af søndagens parlamentsvalg. Tilsammen fik det konservative regeringsparti Fidesz og det højreekstreme Jobbik 66 procent af stemmerne. Mens Fidesz går lidt tilbage, går Jobbik frem fra 16,7 til 20,5 procent.

Jobbiks leder Gabor Vona har relanceret partiet under valgkampen som en trendy, ungdomsorienteret og oprørsk parti og nedtonet den antisemitiske retorik.
FOTO: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix
1 af 1

Ungarns højrefløj går samlet set frem efter valget. Det konservative regeringsparti Fidesz har fået 44,5 procent af stemmerne, mens det højreekstreme Jobbik går frem fra 16,7 procent til 20,5 procent af stemmerne, oplyser landets valgmyndigheder.

Selvom Fidesz kun har opnået 44,5 procent af stemmerne, står partiet til at få 133 pladser ud af parlamentets 199 pladser, og dermed har regeringspartiet absolut flertal. Partiet har ganske vist ifølge tidsskriftet The Economist fået cirka 800.000 stemmer færre end ved valget i 2010, men en ny omstridt valglov, som Fidesz fik vedtaget i december 2011, sikrer partiet absolut flertal.

Der er ingen tvivl om, at Jobbik vil være blandt de stærkeste højreekstreme partier i Europa.
Cas Mudde, professor

Loven sænkede blandt andet antallet af pladser i parlamentet i fra 386 til 199 og gav ungarere bosat i udlandet ret til at stemme. 106 medlemmer vælges i enkeltmandskredse, og den nye lov har afskaffet den anden runde af valget, hvor de to kandidater med flest stemmer skulle  i omvalg. De sidste 93 medlemmer vælges på partilister. som fordeles proportionalt efter partiernes stemmer. Spærre grænsen er fem prcent, men stiger efter, hvormange partier der indgår i alliancen. Er der to partier er spærregrænsen ti procentl

17 partier og valgalliancer stillede op til valget, men kun fire kommer ind. Ifølge valgkommissionens foreløbige opgørelse får Fidesz 133 pladser, 38 pladser til Enhedslisten, der er en socialdemokratisk-liberal alliance med fem partier, som fik 25 procent af stemmerne. Jobbik står til at få 23 medlemmer, og  det grønne-liberale parti LMP står til at få fem pladser. 

Hvorfor er Fidesz og statsminister Victor Orbán stadig populær i blandt vælgerne efter fire år ved magten? Ifølge både The Economist og netstedet euractiv.com har Orbán sænket indkomstskatten og presset prisen på gas ned med 30 procent.

Samtidig har Orbán-regeringen  nationaliseret private pensionsfonde, pålagt de store i erhvevslivet en kriseskat og indført en hjælpepakke for boligejere, som ikke kunne betale renter og afdrag på deres boliggæld, som hovedsageligt blev betalt af udenlandske banker. Samtdigt har Victor Orban dog har hævet momsen til 27 procent.

Jobbik har i valgkampen nedtonet sin antisemitiske retorik og også skruet ned for retorikken mod  Ungarns roma-befolkning, og relanceret sig som en trendy ,ungdomsorienteret og oprørsk bevægelse, skriver The Economist.

Det har bidraget til fremgangen. Og partiet står i dag som et af de stærkeste højreekstreme partier i Europa.

– Der er ingen tvivl om, at Jobbik vil være blandt de stærkeste højreekstreme partier i Europa, hvilket især er bemærkelsesværdigt, fordi det også er en af de mest elstreme blandt partierne på Europas yderste højrefløj, siger den amerikanske professor ved Georgia University i USA, Cas Mudde, til Reuters.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. apr. 2014 - 10:23   08. apr. 2014 - 14:48

Ungarn

mj@arbejderen.dk
Ungarn
  • Befolkningstal: 9.879.000
  • Areal: 93.919 km2
  • Valuta: Forint (HUF). Flyder i forhold til Euroen. Der går cirka 4.110 HUF på 100 kroner.
  • Regeringsleder: Viktor Orbán (Fidesz)
  • Mindretal: 3,1 procent romaer og 1,3 procent tyskere.
  • Ved fredsslutningen efter Første Verdenskrig mistede Ungarn 71 procent af sit territorium og 58 procent af sin befolkning – af disse betragtede 32 procent sig som etniske ungarere. De kom til at leve i nabolandene Tjekkoslovakiet (i dag: Tjekkiet og Slovakiet), Polen, Rumænien, Jugoslavien (i dag: Kroatien, Bosnien og Serbien), Italien og Østrig.
  • Blev medlem af NATO i 1999.
  • Blev medlem af EU i 2004.
Valgresultat

Fidesz: 44,5 procent (133 pladser)

Socialdemokratisk alliance: 25 procent (38 pladser)

Højreekstreme Jobbik: 20,5 procent (23 pladser)

Liberale LMP: 5,2 procent (5 pladser)