23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU godkender lov mod social dumping

Skal forhindre underbetaling

EU godkender lov mod social dumping

En EU-lov, som skal beskytte udstationerede arbejderes rettigheder i EU, fik onsdag et ja af parlamentet. Ikke alle er lige tilfredse.

FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

EU-Parlamentet vedtog onsdag en stor lovpakke, som skal bekæmpe social dumping i EU's medlemslande og indføre kædeansvar i byggebranchen.

Det er ikke et reelt forslag om kædeansvar, for der er kun tale om kædeansvar i første led.
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

EU's social- og beskæftigelseskommissær, László Andor, er begejstret over resultatet, som nu kun mangler en formel godkendelse af medlemslandene. Man regner med, at det sker uden debat.

- Jeg byder parlamentets godkendelse af direktivet velkommen. Det sender et klart signal op til Europaparlamentsvalget i maj om, at Europa ikke accepterer svindel og misbrug på bekostning af udstationerede arbejdere, siger Andor.

Direktivet er et tillæg til eksisterende regler om udstationering fra 1996.

De nye regler skal gennem øget kontrol forhindre, at udstationerede arbejdere får en lavere løn, end den de har krav på.

Medlemslandene skal med de nye regler få bedre muligheder for at kontrollere løn- og arbejdsvilkår for arbejdere udstationeret fra andre EU-lande.

Der åbnes også for muligheden for indførelse af kædeansvar - i første omgang kun inden for byggebranchen, hvor 25 procent af alle udstationerede arbejdere er beskæftiget.

For og imod

Medlem af parlamentet for Socialdemokraterne Ole Christensen har stemt for forslaget, som han har arbejdet med i parlamentets arbejdsmarkedsudvalg.

- Det står nu klokkeklart, at Danmark kan indføre kædeansvar i byggebranchen, så en hovedentreprenører kan gøres ansvarlig for en række af underentreprenørens forseelser. Danmark kan endda udbrede det til andre brancher, og det håber jeg, at man kan blive enige om at indføre i Danmark, siger Ole Christensen.

Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, mener ikke, at de nye regler om kædeansvar er gode nok.

- Det er ikke et reelt forslag om kædeansvar, for der er kun tale om kædeansvar i første led, hvor hovedentreprenøren kun holdes ansvarlig for den første underentreprenørs forseelser.

- Vores socialdemokratiske regering og Dansk Arbejdsgiverforening er sikkert mægtigt tilfredse med kun at have kædeansvar i første led, men jeg synes, det er for slapt, siger Rina Ronja Kari.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. apr. 2014 - 19:34   19. apr. 2014 - 19:55

Social dumping

Leveret af Newspaq