Den 15. maj vil arbejdere fra McDonald's og andre fast food-kæder strejke i USA. Det annoncerede den New York-baserede organisation Fast Food Forward onsdag i forbindelse med en demonstration foran en McDonald's forretning i New York.
Lønnen er så lav, at mange er afhængige af offentlig forsørgelse, selvom de har et arbejde.
Fast Food Forward er en organisation som kæmper for højere løn og sikring af rettigheder for fast food-arbejdere i New York.
Demonstranter forsøgte onsdag at aflevere et officielt brev med arbejdernes krav i McDonald's forretningen i New York. Men det blev forhindret af sikkerhedsvagter, så brevet blev klistret på døren, skriver CNN.
Kræver 80 kroner i timen
Datoen den 15. maj er valgt fordi den symboliserer de ansattes krav om 15 dollars timen, hvilket svarer til 80 kroner.
Ud over højere løn, kræver de også ret til at organisere sig, og sikring af rettigheder for arbejderne.
Strejken forventes at finde sted i omkring 150 byer over hele USA, skriver CNN.
Ifølge den amerikanske nyhedsside Latin Post forventes strejken den 15. maj at blive den største fast food-strejke nogensinde. Og den begrænser sig ikke til USA.
Ifølge nyhedsbureauet CNBC bakkes strejken op af det internationale fagforbund IUF. IUF organiserer arbejdere indenfor fødevarer, landbrug, hotel, restaurant, catering og tobak og består af i alt 396 fagforeninger i 126 lande.
IUF repræsenterer i alt 12 millioner arbejdere verden over. Der er ifølge CNN annonceret demonstrationer i 33 lande i solidaritet med de amerikanske fast food-arbejdere.
Dansk støtte
21-årige Louise Marie Rantzau, som er tillidsrepræsentant på McDonald's i Københavnsområdet, er taget til New York for at støtte sine amerikanske kollegaer.
Hun citeres i flere amerikanske medier, blandt CNBC, hvor hun udtaler, at det er uretfærdigt at man i USA skal kæmpe så hårdt for 80 kroner i timen, mens hun i Danmark tjener 113 i timen.
På Fast Food Fowards hjemmeside fremgår det, at fast food-arbejdere i New York i gennemsnit tjener 59.000 kroner om året, mens fast food-direktørerne tjener omkring 134.000 kroner om måneden.
Mange er ifølge organisationen afhængige af offentlig forsørgelse, til trods for at de har et arbejde.
Ifølge CNN er den officielle fattigdomsgrænse lige under 100.000 kroner om året for en familie på fire. Den officielle mindsteløn i USA er lige under 40 kroner i timen, eller 7,25 dollars.
Der er omkring fire millioner arbejdere ansat i fast food-industrien i USA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278