25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Majecha kæmper for de hiv-smittede

Hiv og aids i Zimbabwe

Majecha kæmper for de hiv-smittede

Zimbabweanske Majecha Ruzvidzo er relativt glad. I dag er 'kun' 1,7 millioner af hendes landsmænd og kvinder smittet med hiv. for 14 år siden var 3,1 millioner smittede med den dødelige virus.

Majecha Ruzvidzo er 37 år, gift og mor til to børn. Hendes bror døde af aids. Det fik hende til at melde sig som frivillig i kampen mod hiv og aids i Zimbabwe.
FOTO: Sven-Erik Simonsen
Majecha Ruzvidzo er 37 år, gift og mor til to børn. Hendes bror døde af aids. Det fik hende til at melde sig som frivillig i kampen mod hiv og aids i Zimbabwe.
FOTO: Sven-Erik Simonsen
Majecha Ruzvidzo er 37 år, gift og mor til to børn. Hendes bror døde af aids. Det fik hende til at melde sig som frivillig i kampen mod hiv og aids i Zimbabwe.
FOTO: Sven-Erik Simonsen

Majecha Ruzvidzo fra Zimbabwe har tre ting hun gerne vil fortælle.

For det første, at andelen af hiv-smittede i Zimbabwe falder. For det andet at der stadig er meget langt igen før, den dræbende og ødelæggende epidemi er kommet under kontrol. Og for det tredje at danskere hjælper, og hun håber, at de bliver ved med det.

– Jeg kan fortælle, at nu går det fremad, siger Majecha Ruzvidzo til Arbejderen.

Kun folk selv kan befri sig for hiv og aids.
Majecha Ruzvidzo, Zimbabwe

Vi er søgt i ly for en regnbyge. Det danske vejr er uvant for Majecha Ruzvidzo, der til dagligt lever og arbejder i Zimbabwe, hvor klimaet er mere forudsigeligt; enten er det tørtid eller regntid.

Når det ikke regner i Roskilde, hvor arbejderen møder 37-årige Majecha, står hun i en bod, hvorfra hun sælger brugskunst og håndarbejde, der er lavet i Zimbabwe for at tjene penge til aids-syges overlevelse og til forældreløse børns skoleuniformer og skolepenge.

Arbejdet med hiv og aids

Hun er inviteret til Danmark af UFF – Ulandshjælp fra Folk til Folk – for at fortælle om arbejdet med at stoppe hiv-smitten og aids-epidemien i Zimbabwe. Hun mødes med elever og lærere på en række skoler, der indsamler penge til aids-projekterne i Zimbabwe og med UFF's aktive. Og gerne med pressen, hvis den viser interesse.

– I 2000 var 23,7 procent af Zimbabwes befolkning smittet med hiv – nogle af dem havde aids i udbrud. I dag er andelen af smittede nede på 13,1 procent. Det svarer til 1.690.000 mennesker.

TCE-konceptet er lige så enkelt, som det er ambitiøst.

Majecha Ruzvidzo er begejstret for det arbejde, som hun selv er en del af. Hun oplever, at det for alvor gør en forskel. At det redder menneskeliv, at det redder forældreløse børn fra elendighed og død, at det redder sexarbejdere fra deres livsfarlige erhverv.

I år 2000 kom hun med i UFF's organisation i Zimbabwe. Hun gik som frivillig med i et arbejde, der har den ambitiøse overskrift "Total Kontrol med Epidemien", med den engelske forkortelse TCE.

– Jeg startede som 'passionate', altså som frivillig aktivist, fortæller Majecha Ruzvidzo.

I dag er hun projektleder og leder og koordinerer en indsats, der skal nå 100.000 zimbabweanere.

Næsten en million

De seneste 13-14 år har UFF gennemført ni sådanne treårige projekter og har nået 900.000 mennesker i Zimbabwe med appellen til folk om at tage "total kontrol med epidemien" i deres eget liv og i de områder, hvor de lever. 

Og det virker! Det virker vildt godt. Men naturligvis ikke 100 procent. TCE-konceptet er lige så enkelt som det er ambitiøst.

En gruppe fuldtidsansatte mobiliserer en bred kreds af frivillige aktivister. De går gang for først at slutte tre år senere med et mål om, at oplysning, hiv-test, sund mad, aids-medicin, bevidsthed, ansvarlighed, organisering, samarbejde, engagement og solidaritet til den tid har bragt epidemien under kontrol i regionen.

Under projektlederen er der 50 såkaldte 'field-officers', som hver har ansvaret for 2000 mennesker: 50 gange 2000 giver 100.000.

– Kun folk selv kan befri sig for hiv og aids. Det er vores slogan, fortæller Majecha Ruzvidzo.

Field-officererne starter fra dag ét med at banke på dørene i hver deres område. De vil i direkte dialog, ansigt til ansigt med hvert enkelt menneske. De opfordrer alle til at lade sig teste for hiv.

– De skal kende deres status. Det er der indsatsen starter, forklarer Majecha Ruzvidzo. Men hun tilføjer, at det ofte ikke er helt enkelt at få folk med på idéen.

Hiv-positiv – en dødsdom

En smertelig erfaring har lagret sig i menneskenes sind; nemlig at det er en dødsdom at få at vide, at man er smittet med hiv. Og hvem vil frivilligt gå efter en dødsdom. Så hellere være uvidende.

Men der er i dag en vej frem. Det er dét, som Majecha Ruzvidzo og alle hendes 'field-offierer' og de mange flere 'passionates' fortæller, når de banker på døren til lejligheden, huset eller hytten. Dét gentog Majecha igen og igen overfor en zimbabweansk landmand, der ikke ville snakke med hende, da hun bankede på. Han gik ud og pløjede sin mark, men Majecha fulgte efter ham i plovfuren, fordi hun ville nå ham med budskabet.

–  Manden ville ikke testes, men jeg fik ham til at skifte mening, mindes hun med et lille smil.

Med TCE-programmet bliver adgangen til test gjort lettere. I det område, som Majecha Ruzvidzo senest har afsluttet, var der i starten ét sted, hvor folk kunne blive testet. Med projektet blev der oprettet 18 steder. Desuden var der i perioder en mobil test-tjeneste, som rykkede ud til afsides liggende områder. Hiv-test blev en reel mulighed for alle 100.000 indbyggere i området.

I løbet af tre år blev 24.574 testet for hiv. Af disse hele 13.582 af den mobile test-tjeneste, som kom hen til personen og ikke omvendt.

Hele 65.209 af de 101.599 indbyggere i Guruve-området deltog i kurser, samtaler og møder og erklærede sig efter tre år for at være rustet til at "tage fuldstændig kontrol" med faren for hiv-smitte og håndtere en eventuel aids-sygdom.

Yderligere 6967; nemlig i alt 72.176 personer lavede deres egen plan for, hvordan de fremover vil nedsætte (fjerne) risikoen for at de og deres børn bliver smittet med hiv. 

– Når et menneske er smittet med hiv-virus, kommer han eller hun med i en støttegruppe, forklarer Majecha Ruzvidzo.

Her får de oplysning og hjælp. De kan snakke med andre hiv-positive og med aids-syge, der er under behandling. De får del i konkrete erfaringer, de får menneskelig støtte og bliver overbevist om, at de ikke har fået en dødsdom, forudsat de reagerer og tager ansvar for deres nye liv.

Sikker sex

Sikker sex er et 'must'. Derfor er oplysning om brug af kondomer og gratis uddeling af kondomer til både mænd og kvinder en nøgleopgave. 

Rapporten fra det afsluttede projekt i Guruve viser, at der blev uddelt i alt 1.605.712 kondomer til de seksuelt aktive i området over tre år. Ved den første udlevering blev de pågældende undervist i brugen af kondom.

Hvis en hivsmittet bliver ramt af aids-sygdommen, er der nu mulighed for at få medicin. Det stiller den zimbabweanske stat til rådighed for alle. Staten leverer også gratis kondomer til uddeling via UFF's arbejde og en række andre ngo'er, som arbejder med hiv og aids i landet.

Så den store opgave er ikke at skaffe penge til medicin. Udfordringen er at sikre, at den aids-syge følger den behandlingsplan, som lægen har lagt; medicin og sund mad.

– Den syge bliver del af en TRIO, siger Majecha og venter på spørgsmålet: Hvad er en TRIO?

– Det er tre personer; den smittede, et familiemedlem eller en nær ven samt en støtteperson, som er trænet af TCE. TRIO'en skal sikre, at den smittede regelmæssigt tager sin medicin og lever sundt, fortæller Majecha.

Disse trioer fungerer ved siden af et stort netværk af støttegrupper, som støtter bredere end den enkelte syge.

– Grupperne arbejder blandt andet med at med at skaffe penge og sunde fødevarer til de smittede. De laver urtehaver, opretter hønsehold, holder grise eller geder, laver syværksteder eller andre aktiviteter, der giver indtægter.

Sund ernæring er afgørende for den smittedes liv og for den aids-syges overlevelse, påpeger Majecha.

Forældreløse børn

Der er mange forældreløse børn. Aids har kostet begge forældre livet i titusinder af hjem og den ene forældre i endnu flere. UFF yder i dag gennem TCE-programmerne konkret hjælp til 4652 af Zimbabwes mange tusinde forældreløse børn.

– Støttegrupperne driver syklubber, hvor de syr tøj til de forældreløse. Blandt andet skoleuniformer, som vi jo bruger i Zimbabwe, forklarer Majecha, der har noteret sig, at det gør man ikke i Danmark.

– Det betyder meget, at de kan have det rigtige tøj på, som de andre elever. De kan ikke koncentrere sig om undervisningen, hvis de falder udenfor.

Syklubberne sælger også tøj, og havegrupper sælger grøntsager for at skaffe indtægter til at betale skolepenge for de forældreløse eller købe nødvendige bøger. Den omfattende organisering af et lokalområde, som TCE-programmet medfører, giver også en række sidegevinster, fordi det øger bevidstheden, styrker det lokale sammenhold og solidariteten. Det giver tro på egne kræfter.

I løbet at tre år blev 24.574 testet for hiv.

Majecha nævner som eksempler, at nogle tidligere sexarbejdere nu har fundet sammen og ernærer sig med håndarbejde og kunsthåndværk.

Det samme gælder grupper af handikappede, som før led nød. I dag arbejder en del af dem også med håndværk og håndarbejde, hvorved de kan tjene til et bedre liv.

Majecha Ruzvidzo var 23, da hun engagerede sig i UFF og gik med i kampen for at få "total kontrol" med aids-epidemien i Zimbabwe. Men også inden da var hun som ung og studerende aktiv for at imødegå spredningen af den livsfarlige hiv-virus.

– Jeg sagde til mine kammerater og veninder, at de skulle lade være med at have sex før de blev gift. Og når de fandt en, som de ville giftes med, skulle de kræve, at han eller hun blev testet. og så kunne de få et lykkeligt ægteskab.

Majecha siger det med en fasthed, der fortæller, at hun stadig mener, at det var det helt rigtige, i hvert fald dengang. I dag er der mulighed for sikker sex, det har øget bevidshed og brug af kondomer banet vej for.

Majecha er selv gift og har to børn. Hendes hjerte banker for de forældreløse børn og deres fremtid.

– De er udsatte, meget udsatte. De har mistet deres forældre og de frygter måske, at deres eget liv bliver kort, forklarer hun stille.​

I støttegrupperne forsøger man at hjælpe dem, så de ser en fremtid for sig. Og det lykkes nogle gange, andre gange ikke.

Gavmild "sugardaddy"

– Nogle unge piger vælger en "sugardaddy", og så får de alt en periode. Men der går ikke ret længe, før de står med en uønsket graviditet, med kønssygdomme og måske med hiv og aids. 

– Vi snakker med den, og prøver at hjælpe dem med den situation, de er kommet i.

Også forældreløse drenge er i farzonen.

– Også drenge og unge mænd kan få sig en "sugarmamy" og blive udnyttet.

Majecha Ruzvidzo runder af; det går fremad men at der stadig er lang vej igen.

Hun vil gerne sige tak til dem i Danmark, som har støttet arbejdet, der nytter.

Hundredevis af aktive mennesker i Zimbabwe er klar til at levere arbejdet med at nå alle 13 millioner mennesker i Zimbabwe med programmet, der vil give kontrol med hiv og aids-epidemien. Men der er brug for økonomisk støtte.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jun. 2014 - 17:02   03. jun. 2014 - 17:12

Interview

se@arbejderen.dk
UFF's aids-arbejde
  • Den danske organisation UFF-Humana – indledte i 2000 et systematisk hiv- og aids-arbejde i Zimbabwe. Programmet kaldes TCE – Total Kontrol med Epidemien.
  • I Zimbabwe har programmet hidtil nået næsten en million mennesker, og det er i dag udbredt til ni andre lande. I alt har op mod 10 millioner mennesker deltaget i TCE, som bygger på den grundidé, at kun folk selv kan befri sig for epidemien.
  • Der brug for oplysning og organisering, bevidsthed og ressourcer samt lokal og international solidaritet.
  • Læs mere på uff.dk - hvor du også kan se, hvordan du kan støtte med din arbejdskraft eller med et beløb.