14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

G7-møde om Ukraine

G7-møde om Ukraine

EU-kommissionens formand José Manuel Barroso og EU-præsident Herman Van Rompuy skal lede G7-mødet i dag og i morgen, hvor også USA's præsident Barack Obama deltager.
FOTO: Georges Gobet/AFP/Scanpix
1 af 1

I dag og i morgen mødes lederne i G7-landene i Bruxelles til et to-dages topmøde. Ifølge EU-kommissionen står situationen i Ukraine øverst på dagsordenen samt G7's forhold til Rusland efter indlemmelsen af Krim i Den russiske føderation.

Det er første gang, at G7 holder møde i Bruxelles.

Rusland blev suspenderet fra samarbejdet efter indlemmelsen af Krim på et møde i organisationen den 24. marts, mens Rusland havde formandskabet. I dag består G7 af USA, Canada, Japan, Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Italien samt formanden for EU-kommissionen og EU-præsident Herman Van Rompuy.

Udover Ukraine og forholdet til Rusland skal G7-lederne diskutere andre udenrigspolitiske temaer, den globale økonomi, energisikkerhed, klimaforandringer, handel og udvikling.

Det er første gang, at G7 holder møde i Bruxelles. Oprindeligt skulle topmødet være afholdt i juni i den russiske by Sochi.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jun. 2014 - 15:49   04. jun. 2014 - 15:57

G7-topmøde

mj@arbejderen.dk
Fakta: G7
  • G7 er en koalition af syv af verdens førende industrilande: USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og Canada samt EU-kommissionen.
  • I marts 2014 blev Rusland suspenderet fra G8 på grund af indlemmelsen af Krim i Den Russiske Føderation, og sammenslutningen kaldes herefter G7.
  • Den mødes en gang årligt til topmøde for blandt andet at diskutere den globale politiske og økonomiske situation.
  • Formandskabet for samarbejdet går på skift mellem landene.
  • Det første topmøde blev holdt i 1975 i den franske by Rambouillet med seks lande: USA, Japan, Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Italien. Canada kom med i 1976, EU-kommissionen deltog for første gang i 1977, og Rusland deltog for første gang som fuldgyldigt medlem i 1998.