I morgen har rådmand for ældre- og handicapforvaltningen i Aalborg Kommune, Thomas Krarup (K), indkaldt social- og sundhedsarbejdere til informationsmøde om massefyringer i hjemmeplejen.
Vi får svært ved at undvære 130 kolleger, og vi forstår slet ikke politikernes beslutning. Susanne Svendsen, TR-suppleant
Et flertal i byrådet mener, at de borgere, der i dag får hjælp til personlig pleje og rengøring i eget hjem, vil være så selvhjulpne ved årsskiftet, at 130 sosu-arbejdere bliver overflødige. 65 ansatte har fået en fyreseddel, mens resten stopper på grund af deres alder.
Mens rådmanden forklarer de berørte ansatte, hvorfor kommunen ikke længere har brug for deres erfaringer og kompetencer, vil kollegerne til de fyrede tage opstilling udenfor Nordkraft, hvor informationsmødet bliver holdt.
- Vi vil først og fremmest vise vores støtte til de 130 kolleger, der har fået et prik på skulderen. Vi vil fortælle, at vi får svært ved at undvære dem, og at vi slet ikke forstår den beslutning, politikerne har taget, siger Susanne Svendsen til Arbejderen.
Hun er tillidsrepræsentantsuppleant ved Aalborg Kommune og arbejder ved hjemmeplejen Lions Park, som dækker halvdelen af bydelen Nørresundby og 90 ældreboliger. Her er syv kolleger fyret direkte og ni andre stopper på grund af alder og uddannelse.
Hvad med pauserne?
To af hendes tillidsrepræsentantkolleger, Sussi bagge Mikkelsen og Helle Holm, har i den lokale presse skrevet, at de er bekymrede for om fyringerne presser dem "der bliver tilbage til at droppe pauser eller undlade at spise".
Rådmand Thomas Krarup forsvarer beslutningen med, at kommunen har bygget flere plejehjemspladser og sat fokus på at træne borgerne til at klare opgaver, de før fik hælp til.
- Vi kan se, at de ældre bliver mere selvhjulpe, og at rehabilitering og træning før pleje virker. Efter træningsforløbet bliver borgerne i gennemsnit visiteret til 10 timer færre om ugen, siger Thomas Krarup til Arbejderen.
Han forsikrer, at fyringerne ikke kommer til at gå ud over kvaliteten i hjemmeplejen.
Personalet tror ikke på forudsigelserne om, at de ældre i løbet af det næste halve år bliver så meget mere selvhjulpne, at det berettiger til at nedlægge 130 stillinger.
Flere ældre
- Vi ved, at der kommer flere ældre borgere, og der vil stadig være en del af dem, der får brug for hjælp. Det kan være midlertidigt, efter at de er udskrevet fra sygehuset, mens andre vil have brug for hjælp resten af deres tid, mener Susanne Svendsen.
Blandt de kommunale tillidsfolk er der en forventnining om, at mange af de fyrede bliver genansat, fordi den krystalkugle, politikerne har kigget i, ikke taler sandt.
Social-og sundhedspersonalet er også uenig med rådmanden, når han siger, at borgerne ikke kommer til at mærke, at mere end hvert tiende job forsvinder fra området. De peger på, at den kommunale hjemmepleje allerede i dag er meget afhængig af vikarer, der dækker hullerne for de fastansatte, når de er syge eller på kursus. Det behov, forudser de, vil vokse som konsekvens af fyringerne.
- Vikarerne er dygtige, men de kan ikke erstatte det faste personale. Og fordi vikarerne netop dækker ved sygdom eller kursus, så kommer de hos forskelige borgere. Det betyder, at risikoen for at overse ændringer i borgernes tilstand vokser. Vi må selvfølgelig håbe, at det ikke går ud over kvaliteten, men det er svært at forestille sig, at det ikke gør, siger Susanne Svendsen.
Nedskæringer
Sosu-arbejdernes fagforening, FOA Aalborg, mener, der er tale om nedskæringer og kassetænkning fra kommunens side.
- Det var således første gang sidste år, da man vedtog budget 2014, at det ikke bliver dyrere, når der bliver flere ældre, siger sektorformand Jan Jensen til Arbejderen.
På den konto mangler ældreområdet cirka 30 millioner kroner, som bliver betalt af fyringer i hjemmeplejen.
Fra 2013 til 2014 er antallet af ældre borgere i kommunen steget med godt 1000 personer og vil stige med et nogenlunde tilsvarende antal årligt en del år frem.
Rådmanden har forklaret Arbejderen, at ældreområdet i 2014 ganske rigtigt ikke har fået tilført flere penge, selvom der er kommet flere ældre. Omvendt har området heller ikke fået færre penge, og der er derfor med hans ord ikke tale om nedskæringer.
Som medlemmerne tvivler FOA Aalborg på forudsigelserne, og Jan Jensen har forgæves efterlyst dokumentation, der kan underbygge, at der bliver behov for 130 færre sosu-arbejdere til at hjælpe borgere i eget hjem, når kalenderen viser 2015.
Han frygter, at kommunen reducerer mere i antallet af stillinger end i antallet af opgaver, og at resten af de ansatte skal sætte tempoet i vejret.
Ansvar for uddannelse
Kigger FOA lidt længere frem, bliver bekymringerne ikke mindre.
- Vi ved allesammen, hvor vigtigt det er med uddannet og kompetent personale, og vi ved, at der om ikke så længe kommer til at mangle sosu-assistenter. Mange af dem, der bliver fyret, vil hellere end gerne uddanne sig. Hvorfor benytter kommunen så ikke den her anledning til at give medarbejderne det løft, spørger Jan Jensen.
FOA mener, at behovet for sosu-assistenter vil stige med omkring 150 i løbet af nogle få år, blandt andet fordi sundhedsvæsenet er skruet sammen på en måde, så folk bliver udskrevet hurtigere.
- Vi har godt hørt FOA sige, at der kommer til at mangle 150 sosu-asssistenter. Hvor de har det tal fra, ved jeg ikke. Vi vil gerne være med til at uddanne medarbejderne. I år bruger vi 10 millioner kroner på uddannelse, og skal vi bruge flere penge, så skal vi fyre endnu flere, siger Thomas Krarup til Arbejderen.
Mysteriet om de 150 assistenter
Hvor tallet 150 kommer fra, gør fællestillidsrepræsentant Sussi Bagge Mikkelsen gerne rådmanden klogere på.
- Det kommer såmænd fra en distriktsleder for plejehjemsområdet. Lederne på plejehjemmene er blevet bedt om at lave en opgørelse over, hvad de har af persoanle, og hvad de får brug for. Den liste kan Thomas Kraup bare bede om, så kan han se, at lederne siger, der kommer til at mangle 150 assistenter på plejehjemmene fremover, siger fællestillidskvinden til Arbejderen.
De 10 millioner kroner komuner bruger på uddannelse i år rækker til19 ansatte. Vil andre af de fyrede kaste sig over uddannelse, bliver det i så fald på elevløn, og det ærgrer FOA, der mener, at Aalborg Kommune forspilder chancen og sit ansvar for at investere i at sikre fremtidens arbejdskraft.
På opfordring fra rådmanden har FOA Aalborg afleveret et forslag til en langsigtet plan for uddannelse af 416 sosu-arbejdere. Planen vil løfte ufaglærte og faglærte til et højere fagligt niveau via grundlæggende voksenuddannelse.
I planen har fagforeningen ikke kun det opsagte personale i tankerne, men også de tilbageblivende sosu-arbejdere i både hjemmeplejen og på plejehjemmene.
Som resten af landet
Aalborg Kommune er ikke alene om at skære ned på ansatte i social- og sundhedssektoren.
Fra 2009 til 2013 er antallet af sosu-ansatte faldet med omkring otte procent. Det svarer til over 5.600 fuldtidsstillinger, viser nye tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor.
I samme periode er antallet af akademikere steget med 12 procent, hvilket svarer til 1.800 stillinger.
Udviklingen bekymrer FOAs forbundsformand Dennis Kristensen.
- Der er blevet færre til at passe det stigende antal ældre i landet, og samtidig ansætter kommunerne flere kolde hænder til at kontrollere de resterende varme. Det giver ingen mening i min verden, har han udtalt til Fagbladet FOA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278