Israel erklærer sin støtte til irakisk Kurdistan
Israels premierminister Benjamin Netanyahu blander sig nu i den interne konflikt i Irak. Han har med henvisning "Iraks kollaps" på grund af oprør og sekterisk vold erklæret sin støtte til et uafhængigt irakisk Kurdistan.
Kurderne er kæmpende folk, der har bevist sit politiske engagement.
Benyamin Netanyahu
– Kurderne er kæmpende folk, der har bevist sit politiske engagement, sit politiske mådehold – og de fortjener politisk uafhængighed, sagde Netanyahu ifølge nyhedsbureauet Reuters.
I en tale på Tel Avivs universitet, sagde premierministeren, at i Irak og Mellemøsten i almindelighed "er i opløsning på grund af stridigheder mellem sunni- og shiamuslimer".
Ifølge Michel Chossudovsky, redaktør på den canadiske netportal globalresearch.ca, flugter Israels støtte til et selvstændig Kurdistan i Irak med USA's langsigtede planer for landet.
Chossudovsky mener, at begivenhederne i Irak kan markere begyndelsen på en USA-plan om at dele Irak op i tre separate områder: et sunni-islamisk kalifat, en arabisk shia-republik og en republik i Kurdistan.
"Irak vil blive elimineret som et helt land. Hele regionen er truet", skriver han på globalresearch.ca.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
Abonnér
eller giv et bidrag via
87278
01. jul. 2014 - 13:51
01. jul. 2014 - 13:56
Kurdernes historie
- Kurderne er gennem et århundrede blevet udnyttet af Mellemøstens stater og Vesten som brikker i forskellige konflikter om olie, vand, og magtforholdene i regionen.
- Kurderne har haft delvis autonomi i irakisk Kurdistan siden 1991. Kurderne udgør cirka 17 procent af Iraks befolkning – i alt fire millioner mennesker.
- Der bor også kurdere i Tyrkiet, Iran og Syrien.
- Frem til Første Verdenskrig var de kurdiske områder delt mellem Persien og det tyrkiske Ottomanske Imperium.
- I 1919 forhandlede stormagterne i Paris om kurdernes ønske om en selvstændig stat.
- Sèvres-traktaten fra 1920 omtaler et autonomt Kurdistan, men Lausanne-traktaten i 1922 gav dele af Kurdistan til Irak og Iran, andre dele til Syrien, mens størstedelen forblev en del af Tyrkiet.
Kilde: Internationalt Forum
Irak-update
- Januar 2014: Oprørsgrupper erobrer byen Fallujah, blot 60 kilometer fra hovedstaden Bagdad.
- Også Ramadi falder i oprørernes hænder. Begge ligger i Anbar-provinsen i den vestlige del af Irak.
- Maj 2014: Valg i Irak: Premierminister Nuri al-Malikis valgforbund vandt de fleste pladser i parlamentet, men kan ikke mønstre absolut flertal.
- Juni 2014: Mosul, der med to millioner indbyggere er Iraks næststørste by, bliver indtaget af oprørere, senere falder byen Tikrit.
- Der er pt. kampe udenfor hovedsataden Bagdad.
- FN anslår, at over en million mennesker er på flugt internt i Irak.
- Den 8. august indledte USA bombe-kampagner i det nordlige Irak.
- Den 14. august besluttede EU's medlemslande, at lande frit kan afgøre, om de ønsker at sende våben til iraktisk-kurdiske styrker.
- Ti lande har dannet en koalition mod Islamisk Stat, nemlig USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien, Danmark, Polen, Tyrkiet og Canada.
- Ikke NATO-medlem Australien er også med.
- USA og flere golflande bomber også i Syrien.
Kilder: Den store danske, BBC, Infomedia, DR