Hvad skal der til, for at flere unge kan få en læreplads?
Det spørgsmål har 3F Ungdom brugt de sidste to uger på at få svar på hos 26 virksomheder på Sjælland og 25 erhvervsskoler og skolepraktikcentre.
Små firmaer, der tager ansvar for lærlinge, bliver ofte straffet, når vi konkurrerer med store firmaer, der kan underbyde, fordi de hyrer billig arbejdskraft.
Philip Erik Jelstrup
Nu er alle inputs samlet sammen, og ni konkrete forslag er netop blevet afleveret til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.
Et af forslagene var at indføre såkaldt kædeansvar, hvor hovedentreprenøren er forpligtet til at sikre, at arbejdsklausuler om for eksempel at ansætte lærlinge bliver overholdt - også hos underleverandører. Hvis arbejdsklausulerne ikke overholdes, er hovedentreprenøren ansvarlig.
Store tager ikke ansvar
En af dem, der var med rundt på praktikturen, var Jannik Nielsen, formand for 3F Ungdom i region Sjælland:
- Mestre og virksomheder siger samstemmende, at en del af løsningen for at sikre flere praktikpladser kunne være kædeansvar og kontrol, så mindre virksomheder ikke bliver straffet for at tage lærlinge, siger Jannik Nielsen til Arbejderen.
Firmaerne mener, at det kan være godt med regler og sociale klausuler - men de skal håndhæves, fortæller den unge 3F'er.
Han er 30 år og har de sidste ti år arbejdet som ufaglært. I fem år har han forgæves forsøgt at finde en læreplads som jord- og beton'er.
- Vi talte med flere virksomheder, der har arbejdet for Slagelse Kommune, men er blevet underbudt og har tabt arbejdsopgaver til østeuropæiske vikarbureauer og store virksomheder, der har hyret billige, udenlandske underentreprenører, siger Jannik Nielsen.
- De små mestre og mindre virksomheder, vi mødte, var frustrerede over, at selvom de tager et ansvar og opretter lærepladser, bliver de underbudt af nogle få store firmaer, der ikke tager ansvar for at tage unge lærlinge og uddanne fremtidens arbejdskraft.
Mester kræver ansvar og kontrol
En af de små, lokale virksomheder, som de unge 3F'ere mødte på deres vej, var tømrer- og snedkerfirmaet Jelstrup Bygge Service (JBS). Firmaet har tyve ansatte, og er igang med at ansætte sin fjerde lærling.
Ejeren af tømrerfirmaet har talt med flere kollegaer, der har oplevet at blive sorteret fra til fordel store firmaer, der var billigere, fordi de stort set ikke tager ansvar for at uddanne lærlinge og i stedet hyrer billig udenlandsk arbejdskraft til samme pris som en lærling.
- Små firmaer, der tager ansvar for lærlinge, bliver ofte straffet, når vi konkurrerer med store firmaer, der kan underbyde os, fordi de hyrer billig arbejdskraft og stort set ikke har lærlinge. De vil hellere ansætte en udenlansk tømrer til underpris end en lærling, siger ejeren i det lille tømrerfirma, Philip Erik Jelstrup, til Arbejderen.
Det er ikke vejen frem, mener han:
- Vejen frem er kædeansvar og mere kontrol med, om store firmaer og deres underentreprenører lever op til kommunernes krav om at ansætte lærlinge. Det er rystende at opleve, at store firmaer er storforbrugere af arbejdskraft men stort set ikke ansatte lærlinge. Hvis man gerne vil æde kagerne, må man også være med til at lave dejen. Hvis man gerne vil have glæde af en dygtigt, faglært arbejdskraft, må man også være med til at uddanne den, mener Philip Erik Jelstrup.
Dansk Byggeri afviser kædeansvar
Men hos brancheorganisationen Dansk Byggeri afviser man ideen om kædeansvar:
- Danske Byggeri har 6000 medlemmer. Heraf har de 75 procent under ti ansatte. Nogle af dem ser muligheder i kædeansvar, men det er bestemt ikke den gennemgående opfattelse. Tværtimod er de mere eftertænksomme bekymret for at komme til at betale prisen, da de ikke vil kunne stille de økonomiske garantier, som er en konsekvens af et kædeansvar, siger pressechef i Dansk Byggeri Mogens Hjelm til Arbejderen.
Men hos 3F Ungdom køber man ikke de argumenter:
- Når Dansk Byggeri og Dansk Industri siger, at kædeansvar ikke kan lade sig gøre - hvem taler de så egentlig for? De store virksomheder, som skal tjene flere penge for enhver pris, eller de små virksomheder som gerne ønsker at bidrage til vores samfund og give deres fag videre med fagligt stolthed? DI taler i hvertfald ikke på vegne af flere af de små virksomheder, som vi har besøgt. De ser kædeansvar som en løsning, siger Jannik Nielsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278