17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dagpenge tilpasses EU's indre marked

Dagpenge-kommission:

Dagpenge tilpasses EU's indre marked

Dagpengekommissionen skal komme med forslag til en modernisering af dagpengesystemet, tilpasset skiftende konjunkturer og et stadig mere internationalt arbejdsmarked.

Betyder "øget faglig og geografisk mobilitet", som der står i opgaven til den nye dagpengekommission, at arbejdsløse fremover skal søge arbejde i andre EU-lande?
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

For godt en uge siden præsenterede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) den dagpengekommission, som skal komme med forslag til et mere tidssvarende dagpengesystem tilpasset et moderne arbejdsmarked.

Regeringen forventer, at et nyt dagpengesystem understøtter de arbejdsløses motivation til at søge arbejde.

Det nye dagpengesystem skal tilpasses EU's indre marked, med alt hvad det indebærer af konkurrence på løn og arbejdsforhold og harmonisering af sociale ydelser.

"Realiseringen af det indre marked og øget arbejdskraftmobilitet i Europa betyder samtidig, at dagpengesystemet skal fungere på et stadigt mere internationalt arbejdsmarked", står der i kommissoriet.

>> LÆS HELE KOMMISSORIET HER 

Regeringen forventer, at et nyt dagpengesystem understøtter de arbejdsløses motivation til at søge arbejde samt til "høj faglig og geografisk mobilitet." Sagt med andre ord skal dagpengesikringen ikke være bedre, end at de arbejdsløse er parat til at tage ethvert job, også selvom det ligger langt væk og lønnen er lav.

Fleksibitet indgår som et nøgleord i moderniseringen, og dagpengekommissionen skal vurdere fordele og ulemper ved at indrette dagpengereglerne efter, om der er høj eller lav arbejdsløshed.

Regeringen sætter det op som en betingelse, at et nye system ikke må blive dyrere end det nuværende.

Nul ekstra kroner

Eller som det står i kommissoriet: "Det er en central betingelse, at anbefalingerne ikke må indebære højere strukturel ledighed, lavere strukturel beskæftigelse, svækkelse af de strukturelle offentlige finanser eller den finanspolitiske holdbarhed."

I fagbevægelsen og a-kasserne er der generel tilfredshed med udsigten til et mere moderne dagpengesystem. Men der er også kritik.

Alene i 2013 faldt over 34.000 arbejdsløse ud af dagpengesystemet, og kommissionen skal først være færdig med arbejdet ved årsskiftet 2015/2016. Det kan alle de arbejdsløse, der hver måned bliver ved med at miste dagpengeretten på grund af de nuværende stramme regler, ikke vente på, lyder det fra fagbevægelsen.

A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, foreslår at halvere genoptjeningskravet her og nu, samt at forlænge den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, indtil der er skabt et holdbart dagpengesystem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2014 - 12:01   09. jul. 2014 - 09:38

Dagpengekommission

noc@arbejderen.dk
Dagpenge-kommission

Kommissionen består af:

  • Nina Smith (formand), professor ved Økonomisk Institut, Aarhus Universitet

  • Michael Rosholm, professor ved Økonomisk Institut, Aarhus Universitet

  • Jon Kvist, professor ved Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitetscenter

  • Jens Kristiansen, professor ved Juridisk Fakultet, WELMA, Københavns Universitet

  • Bertil Holmlund, professor ved Nationalekonomiska institutionen, Uppsala Universitet

  • Fire repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter. LO, FTF og AC udpeger i fællesskab to repræsentanter. DA og KL udpeger hver en repræsentant.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Regeringens ønsker

Et nyt dagpengesystem skal:

  • Være moderne, fleksibelt og robust med en høj andel af forsikrede.

  • Yde økonomisk tryghed for medlemmer ramt af ufrivillig arbejdsløshed og sikre, at arbejdsløse står til rådighed for arbejdsmarkedet.

  • Tilpasses, så det i højere grad passer til det nuværende arbejdsmarked med forskelligartede arbejds-, ansættelses- og aflønningsforhold.

  • Passe til et stadigt mere internationalt arbejdsmarked.

  • Være mere enkelt og lettere at administrere

  • Være mere gennemskueligt for medlemmer i forhold til rettigheder og pligter

  • Være økonomisk holdbart og fremtidssikret

Kilde: Kommissorium for dagpengekommissionen

Kommissorium

Uddrag af kommissoriet for dagpengekommissionen

Kommissionen skal belyse og analysere:

  • Kompensation, optjenings-, ydelses- og referenceperiode set i forhold til ansættelsessikkerhed og dagpengesystemer i andre Nordeuropæiske lande

  • Fordele og ulemper ved at gøre dagpengesystemet mere fleksibelt i forhold til skiftende konjunkturer

  • Tilpasninger, der tilskynder, at arbejdsløse kan besætte alle typer job, fx via øget faglig eller geografisk mobilitet

  • Mulige tilpasninger af principperne for beregning af dagpenge med henblik på at sikre større overensstemmelse med nutidens ansættelses- og aflønningsvilkår

  • Mulighederne for at øge dagpengesystemets finansielle robusthed i forhold til de udfordringer, der følger af stadigt større mobilitet på arbejdsmarkedet, herunder et stadigt mere internationalt arbejdsmarked