21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aftale deler vandene

Fagforbund får underskrift af telegigant

Aftale deler vandene

Den kinesiske telegigant Huawei får seks milliarder kroner for at opgradere og vedligeholde TDC's mobilmaster, men vil ikke binde underentreprenørerne op på, at de skal tegne og overholde dansk overenskomst.

Kinesiske Huawei udfører ikke selv arbejdet med opgradering af TDC's mobilmaster. Foreløbig arbejder elektrikere og teknikere ved hovedsagligt udenlandske underentreprenører på opgaven - med eller uden overenskomst.
FOTO: Uffe Weng
Kinesiske Huawei udfører ikke selv arbejdet med opgradering af TDC's mobilmaster. Foreløbig arbejder elektrikere og teknikere ved hovedsagligt udenlandske underentreprenører på opgaven - med eller uden overenskomst.
FOTO: Uffe Weng

Danmarks største teleselskab, TDC, er i øjeblikket i fuld gang med at udskifte og vedligeholde 3400 mobilmaster over hele landet, så kunderne til næste år kan nyde godt af bedre mobildækning og hurtigere internet.

Huawei ville ikke acceptere kravet om kædeansvar.
John Schwartzbach, Tele Afdeling Øst

Som hovedentreprenør til opgaven har TDC valgt det kinesisk ejede Huawei Technologies Denmark ApS.

Virksomheden, der er verdens anden største udbyder af mobilnetværk, lader underentreprenører udføre alt arbejdet, og har foreløbig skrevet kontrakt med seks firmaer, der kommer fra blandt andet Tyskland, Polen, Tjekkiet og Sverige.

Siden arbejdets start i marts måned har Dansk El-Forbund (DEF) og Dansk Metal presset på for at sikre de ansatte på opgaven ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Nu har de to forbund fået Huaweis underskrift på en aftale, hvor Huanwei "lover at bidrage til en god dialog med virksomhedens underleverandører og i videst muligt omfang støtte op om etableringen af en overenskomst."

Det gør vi allerede

Ifølge Huawei er det allerede i dag en del af aftalegrundlaget med underleverandørerne, at disse skal tilbyde de ansatte løn- og arbejdsforhold svarende til, hvad tilsvarende danske håndværkere har.

På spørgsmålet om, hvor meget mere den nye aftale forpligter Huawei til at arbejdet rent faktisk bliver udført på dansk overenskomst, siger forbundssekretær i DEF Ole Tue Hansen.

- Det kan lyde som en tynd formulering, som ikke er særlig forpligtende. Men vi synes, det er positivt, at så stort et selskab som Huawei vil lave en aftale med os. Firmaet viser god vilje, og nu må samarbejdet vise, hvordan det kommer til at gå, siger Ole Tue Hansen til Arbejderen.   

Hovedparten af arbejdet med at opgradere tele-masterne til G4 niveau og udskifte 4200 antenner bliver udført af elektrikere. El-forbundet har derfor været særligt interesseret i at få Huawei med på aftalen, men også Dansk Metal, der dækker tele-tekniker området, har en interesse i, at de danske overenskomster ikke bliver undergravet af udenlandske underentreprenører.

Behersket glæde

Indtil nu har tre af de udenlandske firmaer underskrevet en overenskomst. De to sidste kom i hus for ganske nylig og først efter at El-forbundet og Metal havde truet med konflikt.

I Dansk Metals Tele Afdelinger er glæden over aftalen mellem El-forbundet, Metal og Huawei da også temmelig afdæmpet.

Tele-afdelingerne synes ikke, aftalen med telegiganten er vidtgående nok, og de tror ikke på, at den forhindrer social dumping.

- Vi forsøgte for flere måneder siden at få Huawei til at underskrive en aftale med kædeansvar, som forpligter både Huawei og de underentreprenører, som kommer ind over projektet, til at overholde de danske overenskomster på området, fortæller John Schwartzbach, Formand for Tele Afdeling Øst, til Arbejderen.

Huawei ville ikke acceptere kravet om kædeansvar og heller ikke forslaget fra teleafdelingerne om, at Huawei skulle opsige samarbejdet med en underentreprenør, hvis denne overtrådte overenskomsten.

- Problemet er, at der alene er tale om hensigtserklæringer, der siger, at ansættelser skal ske på sammenlignelige løn- og arbejdsforhold og ikke løn og arbejdsforhold i overensstemmelse med løn-og arbejdsvilkår, som gælder indenfor de respektive danske overensomster, siger John Schwartzbach.

Alt eller intet

I Dansk Metal er forhandlingssekretær, Erik Wiberg, bekendt med kritikken fra Tele Øst.

- Man kan have mange ideer, men det er ikke sikkert, at den anden part vil acceptere dem. Huawei vil ikke binde sig op på kædeansvar, og så nytter det ikke, efter min mening, at have en holdning, der lyder, at man vil have det hele. Får man ikke det, vil man ingenting have, siger Erik Wiberg til Arbejderen.

Ole Tue Hansen hæfter sig ved, at Huawei i den nye aftale lover fremadrettet at informere fagforbundene om nye underentreprenører, så forbundene kan tage kontakt til firmaerne fra start med tilbud om at tegne overenskomst, og ikke først, når arbejdet er godt i gang.

Det er en kæmpe fordel, mener Ole Tue Hansen. På den måde bliver det nemmere at sikre, at arbejdet bliver udført på overenskomst. Alligevel er der et snært af social dumping over det, erkender forbundssekretæren.

- Hvis vi vil undgå at komme i strid med nogle afgørelser fra EU, så kan vi forlange, at de udenlandske håndværkere får mindstelønnen, som de facto lyder på 140 kroner i timen, men ikke 190 kroner, som danske elektrikere får udbetalt i gennemsnit, lyder det fra Ole Tue Hansen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. aug. 2014 - 19:09   12. aug. 2014 - 19:11

Overenskomst

noc@arbejderen.dk
Huawei Technologies Co. Ltd
  • Huawei leverer netværksudstyr til 45 af verdens 50 største teleselskaber og er verdens næststørste leverandør af mobilnetværksudstyr. 

  • Flere af Europas største teleselskaber har indgået lignende aftaler om udbygning og drift af deres mobilnet med Huawei.

  • På verdensplan har Huawei 150.000 ansatte og en omsætning på omkring 200 milliarder kroner. 

  • Huawei investerer årligt cirka 27 milliarder kroner i forskning og udvikling. Mere end 70.000 af virksomhedens i alt 150.000 ansatte beskæftiger sig udelukkende med forskning og udvikling.

  • Fra den 1. marts 2014 og seks år frem skal Huawei levere udstyr til og drive TDC’s landsdækkende mobilnetværk. 

  • Aftalens værdi er i alt cirka fire milliarder kroner over de seks år.

Kilde: Ingeniøren.dk