En ny undersøgelse peger på, at kvinder kan have fået lungehindekræft, fordi de har boet sammen med en mand, søn eller bror, der slæbte arbejdstøj fyldt med asbeststøv med hjem.
Kvinderne har rystet deres mænds eller fædres vasketøj, før de har smidt det i vaskemaskinen, og det har støvet helt vildt.
Ulla Møller Weinreich
Det er Aalborg Universitetshospital, der står bag undersøgelsen af 24 nordjyske kvinder med lungehindekræft. 30 kvinder fik fra 1996 til 2012 konstateret lungehindekræft i Nordjylland, men man har kun fundet informationer på 24.
11 af dem har fået sygdommen, fordi de boede sammen med et familiemedlem, der arbejdede med asbest. Det har overrasket forskerne, siger Ulla Møller Weinreich, der er vejleder på undersøgelsen.
Ulla Møller Weinreich siger, at undersøgelsen ikke siger noget om, hvordan kvinderne præcis er blevet udsat for asbeststøvet.
Nordjyder hårdest ramt
– Men når vi taler med kvinder med lungehindekræft, så nævner de altid selv vasketøjet. De har rystet deres mænds eller fædres vasketøj, før de har smidt det i vaskemaskinen, og det har støvet helt vildt, siger hun til dr.dk.
Nordjylland er det sted i landet, hvor flest får konstateret lungehindekræft, også kaldet asbestose.
Hvert år bliver 30 nordjyder syge af lungehindekræft, og det er tre gange så mange som i resten af landet. Mange arbejdede på Eternitfabrikken i Aalborg, der forarbejdede 90 procent af al asbest i Danmark.
Asbest er tidligere blevet brugt meget og findes stadig i mange ældre bygninger. I dag er det dog forbudt at fremstille, importere eller benytte asbest eller asbestholdige materialer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278