Bygge- og anlægsbranchen er med forskelle på 8,8 procent mellem kvinder og mænds løn, den branche med det laveste løngab mellem kønnene på det danske arbejdsmarked. Til sammenligning er den samlede gennemsnitlige lønforskel på 16,8 procent.
Problemet med løngab er, at der ikke skabes større ligestilling mellem kønnene, og det følger os hele livet.
Lizette Risgaard, LO
Det viser den nyeste opgørelse over løngab mellem kønnene, som Danmarks Statistik hvert år leverer til EU’s statistikbureau, Eurostat.
Næstformand i 3F, Palle Bisgaard, peger på branchens tradition for overenskomster, som forklaring på, at kvinder ikke sakker så meget bagud på løn, som i andre brancher.
– Både når man laver overenskomster, men også ude på byggepladserne er der en tradition for, at man handler kollektivt og bliver betalt ens. Inden for bygge og anlæg har man altid været ligelønsorienteret og ment, at der ikke skal være forskel på lønninger. Det er fuldstændig uomtvisteligt, siger han til Licitationen, Bygeriets Dagblad.
LO’s næstformand Lizette Risgaard mener, at forskellene i mænds og kvinders lønninger ikke kun har konsekvenser for kvinderne.
Kamp mod uligeløn fortsætter
- Problemet med løngab er, at der ikke skabes større ligestilling mellem kønnene, og det følger os hele livet. Det er ikke kun et problem for kvinderne, men for hele familier. Vi skal derfor alle være med til at løse det. Mænd kan heller ikke være tilfredse med, at deres kvindelige kolleger tjener mindre, siger hun og understreger, at det er nødvendigt at fortsætte kampen mod uligeløn.
Løngabet varierer meget fra branche til branche.
Set i forhold til gennemsnittet ligger byggebranchen således i den lave ende, mens kvindelige ansatte i pengeinstitutter- og finansvirksomheder får hele 22,4, procent mindre i løn end deres kolleger med et ulige cpr.nr. Inden for fagene information og kommunikation bliver kvinder spist af med 18,2 procent mindre end mændene og for kvinder i sundhedsvæsnet er tallet 13,4 procent.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278