18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktionsuge mod Letz Sushi

På gaden foran fire restauranter

Aktionsuge mod Letz Sushi

En række faglige organisationer, ungdomsorganisationer og politiske partier aktionerer foran sushi-kæden Letz Sushi for at få en overenskomst.

Onsdag aften aktionerede 13 fagligt aktive foran restauranten i Elmegade i København.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Sidste uge aktionerede fagligt aktive foran samtlige fire restauranter i sushi-kæden Letz Sushi, hvor ejeren afviser at tegne overenskomst.

Det har en stor betydning, at flere organisationer og faggrupper bakker op om konflikten.
Lone Søgaard Nielsen

Bag aktionsugen stod 3F, som har været i konflikt med Letz Sushi siden februar 2014 for at få restaurantkæden til at indgå overenskomst.

Konflikten opstod, fordi 30 ansatte i Letz Sushi-kæden i maj 2013 gik til 3F i håb om, at Letz Sushi ville indgå overenskomst. De ansatte kræver normallønnen i branchen, løn for standby-vagter, løn under sygdom og pension. 

Flere måneders forhandlinger førte imidlertid ikke til enighed, og så startede konflikten.

Kom til forhandlingsbordet

Nu forsøger 3F igen at få Letz Sushi til forhandlingsbordet.

- Vi vil vise Letz Sushi, at konflikten er her stadig. Og vi giver ikke op. Vores budskab til Letz Sushi er: Kom nu. Lad os sætte os ned og forhandle ansigt til ansigt. Jeg håber, at Letz Sushi vil komme med en tilbagemelding på de forhandlingsdatoer, vi har foreslået, siger Lone Søgaard Nielsen fra 3F København til Arbejderen.

Siden onsdag har der været aktioner foran alle fire Letz Sushi-restauranter i København - på Nørre Farimagsgade, på Christianshavn, Værnedamsvej og Elmegade i København.

De fagligt aktive er blevet taget godt imod af de forbipasserende.

- I alt deltog 45 mennesker i aktionen onsdag aften foran de fire restauranter. Vi fik positiv respons fra lokalbefolkningen og forbipasserende. De sagde "Godt gået" og "Godt der er nogen, der gør noget". Og vi talte med en del unge, der synes, at det er godt vi kæmper for at få hævet lønnen. De betaler jo det samme for eksempelvis mælk og strøm som alle andre i det her samfund - hvorfor skal de så have en lavere løn, spørger Lone Søgaard Nielsen.

Bred opbakning

Aktionerne bliver bakket op af en række faglige organisationer, Fremtidsfighters, politiske partier, herunder Kommunistisk Parti og politiske ungdomsorganisationer som SFU, DSU.

- Vi har en mailliste på en række fagforeninger og politiske organisationer og privatpersoner, der bakker op om vores kamp. Vi har valgt at inddrage andre, fordi kampen for ordnede forhold ikke er begrænset til at handle om Letz Sushi. Lige nu er det her, vi kæmper for ordentlige forhold. Næste gang er det måske et byggefirma eller en kontorvirksomhed, der har brug for vores hjælp. Det er det der princip, fagbevægelsen blev bygget på, nemlig solidaritet, lyder det fra Lone Søgaard Nielsen.

- Det har en stor betydning, at flere organisationer og faggrupper bakker op om konflikten. Så kan vi dække flere restauranter, og fordele arbejdet på flere kræfter. Og endelig viser det, at fagbevægelsen står sammen, når det gælder.

50 procent af Letz Sushi ejes af direktøren, Louise Ertman Baunsgaard, mens af Lars "Dyne" Larsen fra Jysk ejer den anden halvdel af virksomheden.

Hvis du vil bakke op om aktionerne mod Letz Sushi, kan du tilmelde dig hos Tom Christensen (tom.christensen@3f.dk) eller Tanja Fynbo (tanja.fynbo@3f.dk) fra 3F.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. nov. 2014 - 15:15   03. nov. 2014 - 15:20

Letz Sushi

ml@arbejderen.dk
Letz Sushi - kort
  • Siden 12. februar 2014 har 3F været i konflikt mod Letz Sushi. Kravet er at få en overenskomst.

  • Konflikten er opstået på baggrund af, at personalet i maj 2013 bad 3F om hjælp til at forhandle overenskomst. Samtidig blev Ulrik Frost valgt som talsmand.

  • Trods langvarig forhandling afviste Letz Sushi i januar at få en aftale. Og den 22. januar 2014 blev talsmand Ulrik Frost fyret.

  • 50 procent af Letz Sushi ejes af direktøren, Louise Ertman Baunsgaard, mens Lars "Dyne" Larsen fra Jysk ejer den anden halvdel af virksomheden.

Letz Sushi-konflikten dag for dag
  • Maj 2013: Personalet beder 3F om hjælp til at forhandle en overenskomst. Ulrik Frost vælges som talsmand.
  • Juni 2013: 3F København rejser krav om overenskomst overfor Letz Sushi.
  • Efterår 2013: Letz Sushi og 3F forhandler. 
  • December 2013: Da der stadig ikke er lavet en overenskomst, varsler 3F konflikt til start Nytårsaften. Letz Sushi melder sig ind i arbejdsgiverforeningen Horesta og beder dem forhandle en aftale med 3F.
  • 19 & 27. december 2013: Forhandlinger, hvor et færdigt udkast til overenskomst forhandles på plads. Endelig underskrift udskydes til januar, da der skal gennemføres nogle beregninger. Konflikten udskydes, da arbejdsgiver skriver under på udkastet til overenskomst gældende pr. 1. april 2014 samt en hensigtserklæring om at færdiggøre forhandlingerne efter nytår.
  • 17. januar 2014: Letz Sushi meddeler, at de alligevel nægter at indgå overenskomst og løber fra aftalerne. 3F varsler på ny konflikt til start 12. februar 2014.
  • 22. januar 2014: Personalets talsmand Ulrik Frost fyres på grund af hans faglige arbejde.
  • 11. februar 2014: 3F anmoder igen om forhandlinger og parterne mødes. Letz Sushi bruger nu en anden arbejdsgiverforening - Dansk Erhverv. Disse forhandlinger brød sammen, da Letz Sushi ville starte helt forfra igen og udelukkende var mødt op for at udskyde konflikten.
  • 12. februar 2014: Konflikten starter.
  • 15. august 2014: Det foreløbig sidste møde mellem 3F og Letz Sushi