188 lande stemte tirsdag aften imod USA's blokade mod Cuba. Afstemningen fandt sted i FN's Generalforsamling, og kun USA og Israel stemte imod resolutionen.
Det var 23. gang Cuba fik massiv støtte til en fordømmelse af USA's blokade og en henstilling til Washington om at ophæve den.
USA's erhvervsliv presser på for at få blokaden ophævet i en tid, hvor virksomheder fra Europa, Rusland, Kina og Sydamerika etablerer sig i Cuba.
Under en debat i Generalforsamlingen forud for afstemningen kom det frem, at blokaden har kostet Cuba 1100 milliarder dollars siden den blev indført i 1962. Tal fra Cuba fastslår eksempelvis, at Cubas mest kendte rom, Havana Club, mistede en indtægt på mindst 100 millioner dollars alene mellem marts 2013 og april 2014.
Danmark stemte sammen med de øvrige EU-lande for fordømmelsen af USA's blokade.
Obama og blokaden
USA's blokade mod Cuba er på en række områder blevet skærpet under præsident Obama. Det gælder blandt andet på det finansielle område. USA's myndigheder har idømt banker i udlandet store bøder for at formidle Cubas internationale handel, når den har foregået i dollars. Seneste har storbanken BNP Paris Paribas fået en bøde på hele 8970 millioner dollars for blandt andet at have serviceret Cuba med finansielle serviceydelser.
Obama har dog lettet blokaden på enkelte felter ved at ophæve stramninger, som forgængeren George W. Bush indførte. I dag er det lettere for borgere i USA med cubanske rødder at rejse til Cuba, og de må sende flere penge til slægtninge i Cuba.
USA's regeringer har helt siden FN første gang fordømte blokaden i 1992 siddet henstillingerne fra FN's Generalforsamling overhørigt.
USA's erhvervsliv
På det seneste er der dele af USA's erhvervsliv, der presser på for at få blokaden ophævet. Det gælder USA's landbrug, der gerne vil sælge mere til Cuba. I dag kan de amerikanske landmænd få tilladelse til at eksportere fødevarer til Cuba, men det er en begrænset handel. Det samme gælder medicinalindustrien.
Også andre dele af USA's erhvervsliv presser på for at få blokaden ophævet i en tid, hvor virksomheder fra Europa, Rusland, Kina og Sydamerika etablerer sig i Cuba.
Den 11. oktober skrev det amerikanske dagblad New York Times i en leder, at nu må Obama ophæve blokaden: "... USA's leder må tænke grundigt over Cuba og et politisk besøg kunne blive en stor sejr for hans regering.... Obama bør udnytte muligheden for at afslutte en lang periode med fjendtlighed og hjælpe et folk, der har lidt meget siden Washington afbrød de diplomatiske forbindelser i 1961.."
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278