I sidste uge blev regeringen, Enhedslisten og SF enige om, at der i perioden 2015-2018 skal bruges 120 millioner kroner til at bekæmpe snyd med løn og ansættelsesvilkår på byggepladser og i transportbranchen.
Regioner og kommuner bidrager til social dumping, når de udbyder skolekørsel og patienttransport.
Jens Laursen, 3F
– Vi har ellers meget at skose den her regering for, men hvad angår social dumping, så har vi aldrig før haft en regering, der har været så langt fremme i skoene, siger Jens Laursen som reaktion på, at der for fjerde år i træk bliver sat penge af på finansloven til en indsats mod social dumping.
Som formand for transportgruppen i 3F Randers har han set mange medlemmer miste jobbet til en billigere udenlandsk chauffør.
Jens Laursen hilser derfor hver en krone, der kan spænde ben for sindrige selskabskonstruktioner i en blødende lastvognsbranche, velkommen. Alene fra 2008 til 2013 er der forsvundet 8.900 danske chaufførjob.
Mere kontrol
Nogle af millionerne til bekæmpelse af social dumping skal gå til, at politi, Skat og Arbejdstilsynet kan fordoble antallet af kontrolbesøg på arbejdspladser. Fokus i indsatsen vil især rette sig mod byggebranchen, kørsel i lastbiler og mindre varebiler.
Hos landets største byggefagforening 3F Bygge-, Jord- & Miljøarbejdernes Fagforening i København, er gruppeformand Jens Kirkegaard vældig tilfreds med, at der bliver sat ekstra penge af til at undgå plat og svindel.
– Der er brug for hver en krone. Problemet er enormt, og derfor så vi gerne, at der blev ofret endnu flere ressourcer på at bekæmpe social dumping, siger gruppeformanden til Arbejderen.
Jens Kirkegaard fremhæver det tiltag i indsatsen, der skruer op for myndighedsindsatsen, så politi, Arbejdstilsynet og Skat kan gennemføre flere kontroller på arbejdspladserne.
Det virker
– Vi kan se, at det gør en forskel, når myndighederne rykker ud sammen, og de skrider ind overfor dem, der overtræder loven, siger Jens Kirkegaard.
Myndighederne kunne dog snildt bruge endnu flere penge, hvis de for alvor skal komme plat og svindel til livs, mener Jens Kirkegaard, og nævner som eksempel den sag om skattesvindel, der lige nu verserer i medierne.
Skat har dokumenteret, at de sidste år fandt snyd på metroen i 82 ud af 100 sager. Og i år har de sat gang i undersøgelser hos otte virksomheder, som de mistænker for at snyde med skat for 600 ansatte, skriver Fagbladet 3F.
– Skal Skat have bare en lille chance for at undersøge de her sager til bunds, så kræver det enorme ressourcer, og jeg mener, at de skal have de ressourcer, det kræver, lyder det fra Jens Kirkegaard.
Tjek dumping i regionerne
De forskellige tiltag i indsatsen mod social dumping er stadig med fokus på især den udenlandske håndværker og chauffør. Det ærgrer Jens Laursen fra 3F Randers. Han mener, at danske chauffører både er presset af kreative arbejdsgivere, der udnytter udenlandsk arbejdskraft og af de offentlige arbejdsgivere i regioner og kommuner.
– Regioner og kommuner bidrager til social dumping, når de udbyder skolekørsel og patienttransport. Politikerne vælger altid det billigste tilbud, og fordi lønningerne er de eneste udgifter, som vognmændene kan skrue på, så går det ud over chaufførerne, siger Laursen.
Det står ganske vist i udbudsmaterialet, at love og overenskomster skal overholdes, men fagforeningsmanden opfordrer til, at man regner lidt på et eksempel, han har fra Region Midtjylland.
Regionen afregner en privat vognmand med 189 kroner i timen. Det beløb skal dække udgifter til chauffører i form af løn, pensionsindbetaling, feriepenge og lignende. Dertil kommer udgifter til forsikring af bil og passagerer, vægtafgift, brændstof, reparationer og selve anskaffelsen af bilen/minibussen.
– Problemet er, at det ikke bliver kontrolleret, fordi der ikke er sat ressourcer af til det. Det er et politisk ansvar, mener Laursen.
Han foreslår, at Folketinget sætter penge af til at undersøge nogle af de vognmænd, der står for persontransporten for at finde ud af, hvordan man kan undgå social dumping, når der skal køres med levende mennesker.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278