Hjælp os med at se realiteterne i øjnene
Blogs

Hjælp os med at se realiteterne i øjnene
Befolkningen for tudet ørerne fulde af forvisninger om, at Danmark er en klimaduks. Dette på trods af at den danske befolkning er blandt de største klimasyndere globalt.
1. november blev FN’s Klimapanels (IPCC) 5. rapport vedtaget i København med budskaber, der er mere alarmerende end nogensinde. Denne anledning blev dog ikke brugt til at tage en seriøs debat om, hvad vi i Danmark skal gøre ved det. Tværtimod blev anledningen brugt til endnu en gang at tude befolkningens ører fulde af forvisninger om, at Danmark er en klimaduks. Dette på trods af at den danske befolkning er blandt de største klimasyndere globalt.
Der tegnes et glansbillede, som kan få befolkningen til at tro, at Danmark er på ret kurs i forhold til at nedbringe emissionerne.
At vi slipper igennem med at fremstå som klimaduks, skyldes at vi får en relativt stor del af vores energi fra vedvarende energikilder – og at det på papiret ser ud som om, vi nedbringer vores emissioner hurtigere end andre lande. Men når det gælder den mest anvendte vedvarende energikilde, bioenergi, så udnytter danske beslutningstagere uden blusel et hul i FN’s metode til at beregne emissioner – nemlig det hul, at al afbrænding af biomasse kan anses for at være CO2-neutralt, selv om det langt fra er tilfældet.
Bioenergi og klima
I forbindelse med vedtagelsen af IPCC’s 5. rapport er der udarbejdet en rapport, der analyserer vedvarende energikilders potentiale for at forebygge klimaforandringerne. Her påpeges det, at hvis man øger anvendelsen af bioenergi uden at have sikret overvågning og god planlægning og forvaltning af arealanvendelsen, vil det medføre “risiko for væsentlige konflikter med hensyn til fødevareforsyning, vandressourcer og biodiversitet, samt en risiko for minimale fordele i forhold til emissioner af klimagasser”.
Denne rapport beskriver også, at der stadig kun er en ringe forståelse af, hvordan udnyttelsen af biomasseressourcerne til energiformål spiller sammen med klimaforandringerne. Det påpeges, at det er nødvendigt at anskue politikker for anvendelse af bioenergi i forhold til regionale forhold og prioriteringer, og at der især må sættes fokus på samspillet med landbrug og fødevareforsyning samt skovbruget og forskellige anvendelser af træ.
De danske energiproducenter har lovet bæredygtighedskriterier for biomasse før jul. Hvordan vil de mon tage højde for de forbehold, der opstilles i ovennævnte IPCC-rapport?
Det danske regnskab
I rapporten over det danske klimaregnskab kan man læse, at emissioner fra afbrænding af bioenergi i 2012 udgjorde knap 19 millioner tons CO2-ækvivalenter. De skal blot ikke regnes med! Over en tredjedel af disse emissioner (knap syv millioner tons) stammer fra importeret bioenergi, og i takt med at der i fremtiden vil blive brændt stadig flere træpiller af i kraftvarmeværkerne, vil disse emissioner vokse.
Dette skal ses i sammenhæng med, at Danmarks samlede emissioner i 2012 var cirka 51 millioner tons. For at få et mere retvisende indtryk af Danmarks klimaaftryk bør disse knap syv millioner tons som minimum lægges oveni. Hvis man gør det, så vil Danmarks rolle som klimaduks blegne. Men der tegnes i stedet et glansbillede, som kan få befolkningen til at hengive sig til den forestilling, at Danmark er på ret kurs i forhold til at nedbringe emissionerne. Hjælp os dog med at se realiteterne i øjnene!