Pålægger EU’s vikardirektiv medlemslandene at fjerne alle restriktioner i love og overenskomster, som begrænser vikararbejdet?
Ja, lyder svaret nu fra generaladvokat Maciej Szpunar. Han har netop afleveret sit forslag til en afgørelse i den første sag ved EU-domstolen om vikardirektivet.
EFS forventer at domstolen ikke følger denne fortolkning, som vil tillade endnu mere brug af vikararbejde.
Veronica Nilsson
Direktivet skal angiveligt sikre vikarer samme vilkår som de fastansatte, men har samtidig formuleringer, som kan tolkes som om medlemslandene systematisk skal gennemgå deres lovgivning og overenskomster for restriktioner, som skaber barrierer for vikarbureauernes "levering af tjenesteydelser".
EU-domstolen skal senere tage stilling til, om den vil følge generaladvokatens indstilling og dermed skabe præcedens for, at medlemslandene skal fjerne begrænsningerne – også i kollektive overenskomster.
Generaladvokatens udspil får den Europæiske Faglige Sammenslutning til at slå alarm. Det vil underminere national lovgivning – som ofte er aftalt med fagbevægelsen – som begrænser brugen af vikarer og vikarbureauer, mener EFS.
Generaladvokaten slår nemlig fast, at vikardirektivet skal fortolkes sådan, at det "forbyder opretholdelsen og indførelsen af forbud mod og restriktioner i anvendelsen af vikararbejde, som ikke kan begrundes i almene hensyn til især beskyttelse af vikaransatte og krav til sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen eller i behovet for at sikre et velfungerende arbejdsmarked og forebygge misbrug".
Sagen er rejst af finske arbejdsgivere ved den finske arbejdsret, som har bedt EU-domstolen om en såkaldt forhåndsudtalelse om sagen, inden arbejdsretten tager stilling.
Generaladvokatens udspil skal senere endelig behandles af EU-domstolen, og EFS’s "råd" til dommerne er klart.
- EFS forventer at domstolen ikke følger denne fortolkning, det vil skabe en problematisk præcedens, som vil tillade endnu mere brug af vikararbejde, siger Veronica Nilsson, sekretær i EFS.
Den Europæiske Faglige Sammenslutning er dog tilfreds at generaladvokaten samtidig konkluderer, at vikararbejde ikke må erstatte fastansættelser. Eller som det hedder i forslaget til afgørelse:
Vikardirektivet er "ikke til hinder for en national lovgivning, som dels begrænser anvendelsen af vikararbejde til opgaver af midlertidig karakter, der af objektive grunde ikke kan overdrages til brugervirksomhedens egne direkte ansatte, dels forbyder længerevarende anvendelse af vikaransatte side om side med virksomhedens direkte ansatte til udførelsen af opgaver, der er identiske med de opgaver, som udføres af de sidstnævnte".
Artiklen har tidligere været bragt på eufagligt.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278