Stadig flere FOA-medlemmer, der arbejder som omsorgsmedhjælpere, oplever vold og trusler på deres arbejdsplads.
Når der bliver færre hænder til at hjælpe beboerne, så bliver det sværere at håndtere konfliktsituationer.
Jakob Sølvhøj, FOA
Det viser en helt ny undersøgelse, som FOA har lavet blandt 299 personer.
Omsorgsmedhjælperne arbejder typisk på botilbud for personer med psykiske og fysiske handicaps.
– En af forklaringerne på den stigende vold er forholdet mellem faste medarbejdere og timelønnede vikarer, siger formand for FOA's pædagogiske sektor Jakob Sølvhøj til Arbejderen.
Han mener, hele botilbudsområdet har et problem i dag, hvor 40-45 procent af den ufagælærte arbejdskraft er timelønnede.
Forholdet fastansatte og vikarer
Hver tredje deltager i undersøgelsen svarer, at der er kommet flere ikke-faste vikarer på deres arbejdsplads inden for de sidste to år. Og på netop disse bosteder er risikoen for vold særligt høj.
Hele 77 procent af de adspurgte på bosteder, hvor brugen af vikarer stiger, oplever, at der er en betragtelig risiko for vold. På de steder, hvor antallet af ikke-faste vikarer er uændret, er det 53 procent, viser FOA's undersøgelse.
Også andre forhold spiller ind, forklarer sektorformanden.
– Der kan være sket forskydninger i normeringerne, og når der generelt bliver færre hænder til at hjælpe beboerne, så bliver det sværere at håndtere de konfliktsituationer, som måtte opstå eller at tage dem i opløbet.
Kommunalreformen
Endelig mener Jakob Sølvhøj, at den "betydelige afspecialisering", som er konsekvensen af kommunalreformen fra 1. januar 2007, spiller ind.
For at spare penge tilbyder kommunerne selv at tage sig af borgere med fysiske og psykiske handicaps, hvor de tidligere blev sat sammen med andre personer med nogenlunde samme handicap.
– Nu samler kommunerne egne borgere med vidt forskelige handicaps i et botilbud. Så man kan sige, at normeringerne sammen med afspecialiseringen er med til at øge volden, siger Sølvhøj.
Problemet med vikarer udløser ikke alene mere vold. Det efterlader også problemer for de fastansatte.
– For den faste garde er det rigtig hårdt, hele tiden at skulle sætte nye mennesker ind i arbejdsgangen og beboernes vaner, samtidig med de selv må arbejde hårdere. Og så skaber det jo også en vis utryghed, når man ikke ved, om ens kollega er klar og rustet til at gribe ind, hvis en voldelig situation opstår, siger Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA, til FOA's fagblad.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278