19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

– Fond forhindrer ikke social dumping

Tiltag mod social dumping

– Fond forhindrer ikke social dumping

Arbejdsgivere og fagforbund i industrien er begejstrede for deres eget udspil til en ny fond mod social dumping. Byggefagforeningerne kalder det dårligt håndværk og efterlyser kædeansvar.

Kædeansvar er afgørende, hvis den nye fond mod social dumping skal virke, mener bygningsarbejderne.
FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

På tirsdag skal LO's daglige ledelse diskutere en ny fond mod social dumping.

Fonden blev præsenteret i november måned sidste år som et fælles udspil fra arbejdsgiverne i Dansk Industri og de faglige organisationer i CO-Industri.

I modsætning til industrien, så har vi brug for kædeansvar i byggebranchen. Carsten B. Hansen, 3F BJMF

I korte træk går forslaget ud på, at der oprettes en fond, som alle virksomheder i Danmark og udenlandske virksomheder, der har ansatte udstationeret i Danmark, skal indbetale til. Grundtanken er, at fonden skal træde til og sikre de ansattes løn, hvis et firma med udenlandske ansatte udstationeret i Danmark for fremtiden stikker af fra lønregningen eller går konkurs. En udbetaling kræver, at virksomheden bliver dømt i Arbejdsretten eller ved en faglig voldgift.

Forslaget afviser samtidig, at virksomheder ved lov pålægges ansvar for deres underleverandørers gøren og laden – også kaldet kædeansvar.

Kritik

Og netop fraværet af kædeansvar betyder, at fonden ikke vil være tilstrækkeligt dækkende for byggebranchen, lyder de kritiske røster fra den kant. 

Carsten B. Hansen, formand for Organiseringsudvalget i Byggefagenes Samvirke i København og faglig sekretær i Københavns største byggefagforening Bygge-, Jord- & Miljøarbejdernes Fagforening, frygter, at alt for mange sager vil flyve under radaren med den foreslåede model fra industriens tunge drenge.

– I modsætning til CO-Industri, som dækker en branche, som ikke på samme måde som byggebranchen, rengøring, transport og så videre er belastet af firmaer, som fupper og snyder, så har vi brug for et kædeansvar. Og det løser deres fondsmodel ikke, siger Carsten B. Hansen og tilføjer:

– Og det er jo påfaldende, at hverken BAT-kartellet eller Byggefagenes Samvirke har været inddraget i arbejdet med at finde en løsning her. Det her kan vi ikke bruge til noget.

Ud over det manglende kædeansvar mener byggefagforeningerne, at det er problematisk, at fonden alene dækker for udstationeret arbejdskraft.

Kædeansvar skal gælde alle

– I byggebranchen ser vi jo, at det er lige så mange danske virksomheder, som snyder deres udenlandske ansatte i forhold til overenskomsten, har Palle Bisgaard næstformand i 3F's Byggegruppe udtalt til Licitationen – Byggeriets Dagblad. 

Byggefagforeningerne mener, at kædeansvar skal gælde alle virksomheder, uanset om de er oprettet af danske eller udenlandske statsborgere, og uanset om der er tale om udstationeret arbejdskraft eller udenlandske håndværkere ansat i et "dansk" firma.

Både arbejdsgiverne og LO opfatter, at det vil være begyndelsen til enden for den danske model, hvis man skriver kædeansvar ind i fonden.

Palle Bisgaard er lodret uenig.

– Vi går ikke ind for at ophøje overenskomster til lov og heller ikke for en lovfastsat mindsteløn, men man kan sagtens have et lovbestemt kædeansvar, som er knyttet til overenskomstsystemet og de fagretlige kendelser. Der er derfor ingen modsætning mellem en ny fond og et lovbestemt kædeansvar, udtaler næstformanden fra 3F's byggegruppe.

For at fonden kan blive en realitet, kræver det lovgivning på området.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2015 - 08:35   10. jan. 2015 - 23:48

Fond

noc@arbejderen.dk
Fond mod dumping

Fonden kort:

  • Der oprettes en fond i lighed med Lønmodtagernes Garantifond.

  • Alle virksomheder i Danmark og udenlandske virksomheder, der har ansatte udstationeret i Danmark, skal indbetale til fonden.

  • Fonden skal træde til og sikre de ansattes løn, hvis et firma med udenlandske ansatte udstationeret i Danmark for fremtiden stikker af fra lønregningen eller går konkurs.

  • En udbetaling kræver, at virksomheden bliver dømt i Arbejdsretten eller ved en faglig voldgift.

Kilde: Forslaget fra CO Industri og DI