Omkring 100 københavnske bygningsarbejdere og fagforeningsfolk var her til morgen mødt op udenfor LO's domicil på Islands Brygge med stilladslastbiler, kraner og en håndfast besked til fagtoppen.
Det mest ideelle og effektive er et fuldt kædeansvar forhandlet på plads af arbejdsmarkedets parter.
Per Olsen, Byggefagene
På to medbragte banner stod der med store bogstaver: Kædeansvar - NU!
Målet for morgenaktionen var LO's daglige ledelse, der på et møde i dag skal diskutere social dumping og et fælles udspil til en ny fond fra arbejdsgiverne i Dansk Industri og fagforbundene i CO-Industri.
– Vi anerkender, at CO-Industri, sikkert i bedste mening og i forlængelse af implementeringen af Håndhævelsesdirektivet (fra EU, red.), har forsøgt at sikre udstationeret arbejdskraft ordnede forhold igennem den foreslåede fond, forankret i Lønmodtagernes Garantifond, læste formand for Byggefagenes Samvirke, Per Olsen, op fra en medbragt udtalelse.
Bygningsarbejderne kræver, at LO-toppen tager kravet om såkaldt kædeansvar med i udspillet.
Kædeansvar betyder, at hovedentreprenøren skal kunne stilles til ansvar for brud på overenskomsten, selv når arbejdet sker gennem underentreprenører, som ikke har overenskomst.
Kravet udspringer af et meget udbredt problem i den danske byggebranche, hvor store firmaer kan slippe af sted med at bruge underbetalt udenlandsk arbejdskraft igennem mindre virksomheder uden overenskomst.
Fond løser ikke problemer i byggebranchen
Den foreslåede fond forholder sig alene til udstationeret arbejdskraft, og løser derfor langtfra alle problemer med social dumping - og slet ikke dem, som bygningsarbejderne oplever i dagligdagen.
I udtalelsen, direkte henvendt til LO's daglige ledelse, hedder det derfor videre:
"Den skitserede model løser langt fra de mange problemer, vi i dagligdagen oplever i forbindelse med udenlandske kollegaer og udstationeret arbejdskraft. Vi skal derfor på det kraftigste opfordre til, at der indledes forhandlinger om indførelse af et helt og dækkende kædeansvar".
LO-formand Harald Børsting kom ud og hilste på byggefolkene og fik overrakt udtalelsen. Han betegner den foreslåede fond som "et skridt i den rigtige retning".
Harald Børsting inviterede de fremmødte indenfor til en snak med LO-jurist Leo Lybæk Hansen.
LO går efter skurkene
Han fortalte, at der er aftalt et forhandlingsforløb med arbejdsgiverne over det kommende år, og at LO især går efter at få skærpet indsatsen mod skurkene, skriver Bygsam.dk.
– De skal gøres mere ansvarlige, så det bliver dem, der kommer til at betale, og så skal registreringen af udenlandske virksomheder i det såkaldte RUT-register forbedres, forklarer LO-juristen.
Per Olsen mener fortsat ikke, det rammer alle de firmaer i Danmark, som snyder:
– De finder hurtigt ud af, at de bare skal skaffe sig et CVR-nummer, og så flyder de under radaren. Så der mangler fortsat meget, men vi ved nu, at vi skal følge de kommende forhandlinger nøje, siger byggeformanden til Bygsam.dk.
Byggefagene mener, at den mest ideelle og effektive løsning er et fuldt kædeansvar forhandlet på plads af arbejdsmarkedets parter. Lykkes den øvelse ikke, er Byggefagenes formand åben for et lovbestemt kædeansvar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278