20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stilladsarbejdere i aktion ved DONG i morges

Kæmper for overenskomst

Stilladsarbejdere i aktion ved DONG i morges

Her til morgen tog jyske stilladsarbejdere opstilling foran to af DONG's kraftvarmeværker. Stilladsarbejderne kræver, at det tyske firma ESG sætter sin underskrift på en lønaftale, der skal forhinder underbetaling.

Torsdag morgen gennemførte jyske stilladsarbejdere for anden gang på en måned demonstration mod det tyske firma ESG, der ikke vil underskrive en lønaftale med 3F.
FOTO: PN
1 af 1

Det tyske stilladsfirma ESG har ikke overholdt tidsfristen for underskrift af en lønaftale med 3F.

De tager bare fejl, hvis de tror, at de kan lave løndumpning i stilladsbranchen.
Jacob Jespersen, Århus Stilladsarbejderklub.

Derfor fik firmaet en hilsen fra de jyske stilladsarbejdere, da de tidlig torsdag morges troppede op foran Studstrupværket ved Aarhus og DONG Hejre i Fredericia.  

– ESG er velkommen både i Aarhus og i resten af landet. De tager bare fejl, hvis de tror, at de kan lave løndumpning i stilladsbranchen, siger Jacob Jespersen, formand for Århus Stilladsarbejderklub.

Lige nu arbejder ESG på Studstrupværket, på Skærbækværket og på DONG Hejre i Fredericia. Alle stederne ejes af DONG, som den danske stat har 61 procent af aktieandelen i.

Deadline overskredet

Stilladsarbejderne og deres fagforening 3F Transport, Logistik og Byg har gennem længere tid forsøgt at få firmaet til at indgå en aftale, der sikrer, at alle, uanset om de er danske, tyske eller litauere, får den samme løn. 

Først da stilladsarbejderne gennemførte en demonstration foran Studstrupværket den 29. januar lykkedes det - med DONG som mellemled - at få et møde i stand med den tyske chef og deres danske formand.

>> LÆS OM DEN FØRSTE DEMONSTRATION HER

Mødet endte med, at chefen fik udleveret et forslag til en aftale og en frist på tre uger for en tilbagemelding. Den deadline er overskredet.

– Vi har intet imod, at firmaet bruger udenlandsk arbejdskraft. De skal bare ikke underbetales i forhold til de lokale stilladsarbejdere. Vi vil også gerne kunne leve af at bygge stilladser om 10 år. Derfor reagerer vi, forklarer Jacob Jespersen.

Samme løn

Demonstrationen ved DONG Hejre tog medlemmerne af stilladsarbejdernes klub i Sydøstjylland sig af.

– Så vidt vi ved, har ESG lige nu 10-12 mand ansat. Ud fra det grej, der er kørt ind på pladsen, er der rigtig meget arbejde. Nu må vi se, om vi ikke med den her demonstration kan få fat i kraven på den tyske arbejdsgiver, så de udenlandske arbejdere kan få samme løn som vi andre, siger klubformand Henrik Ommen til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. feb. 2015 - 13:12   26. feb. 2015 - 14:28

Løndumping

noc@arbejderen.dk
Om DONG Energy
  • DONG Energy blev grundlagt som aktieselskabet Dansk Naturgas A/S den 27 marts 1972, med den danske stat som eneejer. Navnet blev ændret til Dansk Olie og Naturgas A/S i 1973 og forkortet til DONG i 2002. Efter en fusion mellem DONG og fem kommunalt ejede energiselskaber i 2006 skiftede DONG navn til DONG Energy. DONG Energy er i dag en af Nordeuropas energi-sværvægtere.

  • I 2004 indgik VK-regeringen sammen med Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne en aftale om at sælge 49 procent af aktierne i DONG. Salget og den tilhørende børsnotering er dog blevet udskudt flere gange. Ifølge aftalen med Goldman Sachs skal DONG børsnoteres inden 2018.

  • Med salget til Goldman Sachs ejer staten nu 61 procent af aktierne i DONG Energy, Goldman Sachs 19 procent, ATP fem procent og PFA to procent. Resten ejes af en række forbruger- eller offentligt ejede energiselskaber.